Raportti: Akuutti nälkä kasvoi viime vuonna – loppua ei näy, ellei konflikteja saada kuriin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Akuutti nälkä kasvoi viime vuonna – loppua ei näy, ellei konflikteja saada kuriin

Konfliktit ja ilmastokatastrofit ovat suurin syy siihen, miksi akuutista ruokapulasta kärsivien määrä kasvoi viime vuonna, käy ilmi avustustoimijoiden raportista.

Lapsi saa lisäravintoa Keniassa

Konfliktit ja kuivuus ovat suurimpia akuutin ruokapulan syitä. 7-vuotias Ngikadelio Ngikeny sai lisäravintoa Keniassa viime vuonna. Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0.

Viime vuonna 124 miljoonaa ihmistä kärsi akuutista nälästä 51 eri maassa. Määrä oli melkein kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuona, summaa YK-järjestöjen ja muiden avustustoimijoiden tuore raportti. 

Nälkäisten määrän kasvu johtui laajalti uusista tai pahentuneista konflikteista sekä turvattomuudesta esimerkiksi Myanmarissa, Koillis-Nigeriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etelä-Sudanissa ja Jemenissä. Lisäksi pitkittyneet kuivuuskaudet ovat johtaneet huonoihin satoihin eteläisen ja itäisen Afrikan maissa, joissa on valmiiksi heikko ruokaturva. 

”Näemme selvän trendin, 80 miljoonasta 108 miljoonaan, 108 miljoonasta 124 miljoonaan, ihmisten kirjaimellisesti marssivan nälkiintymisen partaalle ympäri maailman. Emme koskaan pysty puuttumaan ongelmiin, ellemme saa joitakin näistä konflikteista päättymään”, sanoi Maailman ruokaohjelman johtaja David Beasley uutistoimisto Reutersin mukaan raportin julkaisutilaisuudessa.

Usein ruokakriisit myös syntyvät monen tekijän, kuten konfliktien, ilmastokatastrofien ja korkeiden hintojen, summana. Tilanteen parantamiseksi tarvitaankin pitkäaikaisia ratkaisuja ja nälän taustasyihin puuttumista, raportissa todetaan.

Raportissa tarkastellaan akuuttia ruokaturvan epävarmuutta, jolla tarkoitetaan niin vakavaa nälkää, että se aiheuttaa hengenvaaran tai elannon menettämisen uhan. Kroonisesti nälkäisiä on huomattavasti enemmän, noin 815 miljoonaa.

Raportin mukaan tilanne ei näytä hyvältä myöskään tänä vuonna. Suurin ruokakriisi on Jemenissä, jossa nälän odotetaan pahenevan. Vaikea tilanne on myös Etelä-Sudanissa. Nälänhätiä ennustava kansainvälinen ruokaturvaverkosto Fews Net arvioi eilen, että osiin maata tulee suoranainen nälänhätä, ellei apua saada lisää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia