Rap johti vankilaan Tunisiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rap johti vankilaan Tunisiassa

Tunisialainen rapmuusikko sai kahden vuoden vankilatuomion musiikkinsa poliisia kritisoivan luoneen vuoksi.

Tunisialainen räppäri Weld El 15 on saanut kahden vuoden vankilarangaistuksen laulunsa sanoitusten ja musiikkivideon kuvamateriaalin vuoksi, jotka viranomaisten mukaan pilkkasivat poliisia. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi tuomiota törkeäksi sananvapauden riistoksi.

Tapaus on jatkoa jo pitkään jatkuneille pidätyksille, joissa pelkkä hallituksen tai viranomaisten kritisoiminen on riittänyt syyksi rangaistuksille. Pidätettyjen joukossa on taiteilijoiden lisäksi myös toimittajia ja bloggaajia. Viimeksi rapmuusikko pidätettiiin samoista syistä vuonna 2011 ja kriitikoiden pidätykset ovat kiihtyneet vuodesta 2012 lähtien. Syyksi on riittänyt myös uskonnollisen moraalin rikkominen.

"On järkyttävää, että Tunisia jatkaa pidätyksiä ja tuomioiden langettamisia pelkästään rauhanomaisen kritiikin kuten sanojen, lyriikoiden ja kuvien vuoksi", kommentoi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelmajohtaja Eric Goldstein HRW:stä. "Koko lainsäädäntö, jonka perusteella tuomioita langetetaan on laiton ja joutaisi romukoppaan", hän jatkaa.

Poliisi on pahoinpidellyt myös väkivaltaisesti musiikon oikeudenkäyntiä seuraamaan tulleita tukijoita ja toimittajia.

Sekä lait että poliisin käyttämä väkivalta rikkovat kansainvälisiä ihmisoikeuksia, HRW muistuttaa. Myös YK:n asiantuntijat huomauttavat, että lainsäädännön tulisi ensisijassa suojella ihmisiä, ei valtioita tai instituutioita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia