Uutiset Romanit Euroopassa

Ranskan romanihäädöt kaksinkertaistuivat viime vuonna

Yli 20 000 romanisiirtolaista häädettiin viime vuonna, ja vain harvalle tarjottiin vaihtoehtoista asuntoa.
(Kuva: Cynthia Swidler / cc 2.0)

Ranskassa häädettiin viime vuonna yli 21 500 romanisiirtolaista. Määrä on yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2012, käy ilmi kahden eurooppalaisen ihmisoikeusjärjestön selvityksestä (pdf).

Ranskalainen ihmisoikeusjärjestö LDH sekä Euroopan romanien oikeuksien keskus epäilevät todellisten lukujen olevan vieläkin korkeampia, sillä ne perustuvat median ja järjestöjen tietoihin.

Järjestöjen kokoaman raportin mukaan viranomaiset suorittivat Ranskassa viime vuonna yhteensä 165 romanihäätöä, jotka vaikuttivat yli 19 000 ihmiseen. Loput häädöt tapahtuivat tulipalojen seurauksena.

Vaihtoehtoiseksi majoitukseksi häädetyille on raportin mukaan tarjottu lähinnä muutaman päivän hätämajoituksia. Perheitä on hajotettu niin, että isät ja vanhemmat lapset ovat joutuneet kadulle.

Ranskan romanit ovat pääosin Romaniasta, Bulgariasta ja entisestä Jugoslaviasta tulevia siirtolaisia. Heidän häätöjään ovat aiemmin kritisoineet muun muassa maan presidentti François Hollande sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Maan viranomaiset julkistivat vuonna 2012 ohjeen, jonka mukaan paikallisten viranomaisten on tehtävä sosiaalinen arvio ennen häätöä. Nyt julkaistun raportin mukaan arvioissa on kyse kuitenkin lähinnä väestönlaskennasta.

Romanit Euroopassa ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikkaasuminen Ranska Amnesty International

Lue myös

Romanien asema YK:n syynissä

YK valmistelee kattavaa raporttia romanien asemasta ja mustalaisvastaisuuden ilmenemisestä kautta maailman.

Serbian romanit kurjissa oloissa EU-tuesta huolimatta

EU myönsi Belgradille rahaa häädettyjen romanien asuttamiseen, mutta kolme vuotta myöhemmin moni elää yhä metallikonteissa, moittii Amnesty International.

Romanien terveys selvästi muita eurooppalaisia heikompi

Euroopan suurimman vähemmistön kokemalla syrjinnällä on selvä vaikutus terveyteen, sanotaan EU-komission tutkimuksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat