Ranskan romanihäädöt kaksinkertaistuivat viime vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ranskan romanihäädöt kaksinkertaistuivat viime vuonna

Yli 20 000 romanisiirtolaista häädettiin viime vuonna, ja vain harvalle tarjottiin vaihtoehtoista asuntoa.

(Kuva: Cynthia Swidler / cc 2.0)

Ranskassa häädettiin viime vuonna yli 21 500 romanisiirtolaista. Määrä on yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2012, käy ilmi kahden eurooppalaisen ihmisoikeusjärjestön selvityksestä (pdf).

Ranskalainen ihmisoikeusjärjestö LDH sekä Euroopan romanien oikeuksien keskus epäilevät todellisten lukujen olevan vieläkin korkeampia, sillä ne perustuvat median ja järjestöjen tietoihin.

Järjestöjen kokoaman raportin mukaan viranomaiset suorittivat Ranskassa viime vuonna yhteensä 165 romanihäätöä, jotka vaikuttivat yli 19 000 ihmiseen. Loput häädöt tapahtuivat tulipalojen seurauksena.

Vaihtoehtoiseksi majoitukseksi häädetyille on raportin mukaan tarjottu lähinnä muutaman päivän hätämajoituksia. Perheitä on hajotettu niin, että isät ja vanhemmat lapset ovat joutuneet kadulle.

Ranskan romanit ovat pääosin Romaniasta, Bulgariasta ja entisestä Jugoslaviasta tulevia siirtolaisia. Heidän häätöjään ovat aiemmin kritisoineet muun muassa maan presidentti François Hollande sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Maan viranomaiset julkistivat vuonna 2012 ohjeen, jonka mukaan paikallisten viranomaisten on tehtävä sosiaalinen arvio ennen häätöä. Nyt julkaistun raportin mukaan arvioissa on kyse kuitenkin lähinnä väestönlaskennasta.

Lisää uusi kommentti