Uutiset

Ranska tänä vuonna vaarallisin maa toimittajille

Charlie Hebdo -lehteen tehty hyökkäys nosti ensimmäistä kertaa toimittajakuolemien listan kärkeen rauhallisen länsimaisen demokratian.
(Kuva: Jeremy Brooks / cc 2.0)

60 mediatyöläistä on kuollut väkivaltaisissa olosuhteissa työnsä seurauksena vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Vaarallisin maa on ollut yllättäen Ranska, jossa Charlie Hebdo -lehteen alkuvuonna tehty terrori-isku vei kahdeksan ihmisen hengen, kertoo tiedot kerännyt toimittajien turvallisuusjärjestö International News Safety Institute (INSI).

Järjestö tuottaa kaksi kertaa vuodessa listauksen (pdf) toimittajien ja muiden mediatyöläisten kuolemista. Sen mukaan listan kärjessä on nyt ensimmäistä kertaa länsimainen rauhallinen demokratia. Tästä vuodesta näyttääkin tulevan viime vuotta pahempi toimittajakuolemien suhteen, kertoo järjestön johtaja Richard Sambrook.

Huolestuttavana kehityksenä pidetään myös sitä, että jihadistiset ääriliikkeet ovat tänä vuonna mestanneet jo seitsemän toimittajaa. Muutama vuosi sitten luku olisi ollut mahdoton, Sambrook toteaa.

Listauksen mukaan Ranskan jälkeen eniten mediatyöläisiä on kuollut Etelä-Sudanissa ja Jemenissä, joissa kummassakin kuoli kuusi ihmistä. Irakissa ja Libyassa mediatyöntekijöitä on kuollut kummassakin viisi. Sen sijaan aiempina vuosina listan kärjessä olleessa Syyriassa kuolonuhreja on ollut vain kaksi. Syyksi epäillään sitä, etteivät toimittajat enää uskalla mennä maahan.

Suurimmassa osassa kuolemissa toimittaja on ollut paikallinen – kansainvälisiä toimittajia on kuollut vain viisi.

Raportin mukaan toimittajien tapoista jää kiinni vain harva. Vain viidessä tapauksessa tänä vuonna on tunnistettu epäiltyjä tai tehty pidätyksiä.

mediasananvapaustiedotusvälineetturvallisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.