Uutiset

Ranska selvittää geenimuunnellun ruuan turvallisuutta

Kiistanalainen rottatutkimus paljasti hälyttäviä tuloksia, kirjoittaa Matti Viitasaari.

Syyskuun 19. julkaistiin kiistanalainen ranskalaistutkimus geenimuunneltua ruokaa syöneiden rottien terveydestä. 

Professori Gilles-Eric Seralinin johtama tutkimusryhmä syötti rotille kahden vuoden ajan Monsanton valmistamaa geenimuunneltua maissia. Ryhmän mukaan 70 prosenttia naarasrotista ja 50 prosenttia urosrotista kuoli ennenaikaisesti ja osalle kehittyi isoja syöpäkasvaimia sekä maksa- ja munuaisvaurioita.

Kontrolliryhmässä luvut olivat 20 ja 30 prosenttia. Tutkimus julkaistiin Food and Chemical Toxicology aikakausilehdessä ja esiteltiin yleisölle Lontoossa pidetyssä konferenssissa. Julkaisun jälkeen Monsanton edustaja kertoi yhtiön perehtyvän tutkimukseen, mutta huomautti lukuisien aiempien tutkimusten osoittaneen yhtiön tuotteet turvallisiksi.

Myös Ranskan pääministeri Jean-Marc Ayrault on antanut maan terveysviranomaisten tehtäväksi selvittää voidaanko tutkimuksen hälyttäviä tuloksia pitää tieteellisesti pätevinä. Ayrault on myös kertonut olevansa valmis ajamaan laajempaa eurooppalaista kieltoa geenimuunnelluille tuotteille.

Tutkimus on herättänyt kritiikkiä muissa asiantuntijoissa ja geenimuuntelun vastustajana tunnetun Seralinin metodit ja tutkimuksen standardit on kyseenalaistettu. Tom Sanders Lontoon King´s Collegesta kommentoi Reutersille, että Seralini ei esimerkiksi toimittanut tietoja siitä, kuinka paljon rotille annettiin ruokaa. Sandersin mukaan testissä käytetty rottakanta on altis kasvaimille erityisesti silloin, kun ruuansaantia ei rajata.

Adelaiden yliopiston professori Mark Tester puolestaan kysyi miksi aiemmat tutkimukset eivät ole antaneet vastaavia tuloksia. Testerin mukaan geenimuunneltuja tuotteita on ollut Pohjois-Amerikassa markkinoilla yli vuosikymmenen ja ihmisten pitkäikäisyys on lisääntynyt. Uutiskanava France 24:n haastattelussa Seralini huomautti aiempien GMO- ruokaa käsitelleiden tutkimusten olleen kestoltaan vain kolme kuukautta, ja ensimmäiset kasvaimet ilmestyivät rotille neljän kuukauden jälkeen ja pahenivat toisen vuoden aikana.

Tutkimuksen julkaisun jälkeen Ranskan maatalousministeri kertoi ajavansa tiukempaa GMO- tuotteiden valvontaa Eurooppaan. Euronewsin mukaan myös Euroopan komissio käynnistää toimet asian tiimoilta, mikäli uusi tutkimus osoittautuu tieteellisesti päteväksi.

GM-ruoka ruoka Ranska

Lue myös

Geenilohi pyrkii Yhdysvaltain markkinoille

Maailman ensimmäiset geenimuunnellut kalat saattavat pian ilmestyä amerikkalaisten ruokapöytiin, jos lohia jalostavan biotekniikkayrityksen lupahakemus hyväksytään.

FAO: GM-ruokatuotanto ei ole lähellekään aukotonta

Maailmanlaajuisessa selvityksessä kävi ilmi lähes 200 saastumistapausta kymmenen vuoden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.