Ranska selvittää geenimuunnellun ruuan turvallisuutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ranska selvittää geenimuunnellun ruuan turvallisuutta

Kiistanalainen rottatutkimus paljasti hälyttäviä tuloksia, kirjoittaa Matti Viitasaari.

Syyskuun 19. julkaistiin kiistanalainen ranskalaistutkimus geenimuunneltua ruokaa syöneiden rottien terveydestä. 

Professori Gilles-Eric Seralinin johtama tutkimusryhmä syötti rotille kahden vuoden ajan Monsanton valmistamaa geenimuunneltua maissia. Ryhmän mukaan 70 prosenttia naarasrotista ja 50 prosenttia urosrotista kuoli ennenaikaisesti ja osalle kehittyi isoja syöpäkasvaimia sekä maksa- ja munuaisvaurioita.

Kontrolliryhmässä luvut olivat 20 ja 30 prosenttia. Tutkimus julkaistiin Food and Chemical Toxicology aikakausilehdessä ja esiteltiin yleisölle Lontoossa pidetyssä konferenssissa. Julkaisun jälkeen Monsanton edustaja kertoi yhtiön perehtyvän tutkimukseen, mutta huomautti lukuisien aiempien tutkimusten osoittaneen yhtiön tuotteet turvallisiksi.

Myös Ranskan pääministeri Jean-Marc Ayrault on antanut maan terveysviranomaisten tehtäväksi selvittää voidaanko tutkimuksen hälyttäviä tuloksia pitää tieteellisesti pätevinä. Ayrault on myös kertonut olevansa valmis ajamaan laajempaa eurooppalaista kieltoa geenimuunnelluille tuotteille.

Tutkimus on herättänyt kritiikkiä muissa asiantuntijoissa ja geenimuuntelun vastustajana tunnetun Seralinin metodit ja tutkimuksen standardit on kyseenalaistettu. Tom Sanders Lontoon King´s Collegesta kommentoi Reutersille, että Seralini ei esimerkiksi toimittanut tietoja siitä, kuinka paljon rotille annettiin ruokaa. Sandersin mukaan testissä käytetty rottakanta on altis kasvaimille erityisesti silloin, kun ruuansaantia ei rajata.

Adelaiden yliopiston professori Mark Tester puolestaan kysyi miksi aiemmat tutkimukset eivät ole antaneet vastaavia tuloksia. Testerin mukaan geenimuunneltuja tuotteita on ollut Pohjois-Amerikassa markkinoilla yli vuosikymmenen ja ihmisten pitkäikäisyys on lisääntynyt. Uutiskanava France 24:n haastattelussa Seralini huomautti aiempien GMO- ruokaa käsitelleiden tutkimusten olleen kestoltaan vain kolme kuukautta, ja ensimmäiset kasvaimet ilmestyivät rotille neljän kuukauden jälkeen ja pahenivat toisen vuoden aikana.

Tutkimuksen julkaisun jälkeen Ranskan maatalousministeri kertoi ajavansa tiukempaa GMO- tuotteiden valvontaa Eurooppaan. Euronewsin mukaan myös Euroopan komissio käynnistää toimet asian tiimoilta, mikäli uusi tutkimus osoittautuu tieteellisesti päteväksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia