Uutiset

Ranska pönkitti diktatuureja Afrikan kriisimaissa

Ranska on tukenut sortohallituksia useissa Afrikan viimeaikaisissa kriisipesäkkeissä. Monella ranskalaisyrityksellä on läheiset suhteet esimerkiksi Tunisian syrjäytetyn presidentin perheeseen.
Tunisian syrjäytetty presidentti Zine El Abidine Ben Ali. (Kuva: Stewart Morris / cc 2.0 / Flickr)

Ranska on tukenut sortohallituksia useissa Afrikan viimeaikaisissa kriisipesäkkeissä. Ranskalaisilla yrityksillä on vahva jalansija Tunisiassa, Norsunluurannikolla ja Nigerissä, jotka kaikki ovat Ranskan vanhoja siirtomaita.

Tunisian talouden ydin koostuu ranskalaisista yrityksistä, joita toimi maassa ainakin 1 250. Ne kattavat lähes kaikki talouden alat tekstiileistä elektroniikkaan, autoteollisuuteen ja palveluihin.

Ranskalaiset sijoitukset Tunisiassa nousivat 140 miljoonaan euroon vuonna 2009, mikä teki maasta Tunisian tärkeimmän taloudellisen kumppanin.

Monilla ranskalaisyrityksillä on likeiset suhteet tammikuussa syrjäytetyn Tunisian presidentin Zine al-Abidine Ben Alin perheeseen.

Esimerkiksi teleyhtiö Orange Tunisien osakkeista 49 prosenttia kuuluu France Telecomille. Loput osakkeet omistaa Investec-yhtiö, jonka takana on korruptiosta epäilty Ben Alin vävy Marwan Mabrouk.

Noloja tilanteita


Taloudelliset siteet selittävät sitä, miksi Ranskan hallitukset ovat suhtautuneet myötämielisesti Tunisiaa vuodesta 1987 johtaneeseen Ben Aliin, vaikka tätä on syytetty laajasta korruptiosta ja ihmisoikeusloukkauksista.

Vielä pari päivää ennen kuin Ben Ali pakeni maasta 14. tammikuuta Ranskan ulkoministeri Michèlle Alliot-Marie tarjosi tälle poliisi- ja sotilasapua Tunisian rauhoittamiseksi.

Ranskan kulttuuriministeri Frédéric Mitterand puolestaan nolasi itsensä lausumalla, että "on liioittelua kutsua Tunisiaa diktatuuriksi."

Emeritusprofessori Etienne Balibar muistuttaa, että Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy kiitteli vuonna 2008, miten Ben Ali oli tukahduttanut islamistisen opposition osana terrorismin vastaista taistelua.

Radikaali islamismi ei kuitenkaan ollut todellinen uhka Tunisiassa, ilmeni myöhemmin myös Ranskan tiedustelupalvelun raporteista.

Nigerin uraani Arevan käsissä


Ranskalla on lujat taloussiteet myös Nigeriin, jossa sotilasjuntta syrjäytti presidentti Mamadou Tandjan helmikuussa 2010.

Tandja oli vuonna 2009 päättänyt järjestää kansanäänestyksen mahdollistaakseen itselleen kolmannen kauden.

Vallan ottaneiden sotilaiden mukaan Tandja rikkoi perustuslakia. Lisäksi häntä syytettiin lahjusten ottamisesta ranskalaiselta Areva-valtionyhtiöltä, joka hallitsee Nigerin uraanikaivoksia.

Niger saa 70 prosenttia vientituloistaan uraanista, ja Areva on maan suurin ulkomainen sijoittaja.

Sota ei estä sijoituksia


Myös Norsunluurannikolla Ranskan toimintaa ohjaa talous. Maa on ollut sekavassa tilassa marraskuun vaaleista lähtien. Laurent Gbagbo on takertunut presidentinvirkaan, vaikka hän hävisi vaalit Alassane Ouattaralle.

Norsunluurannikon taloutta hallitsee noin 700 ranskalaisyhtiötä, joiden toimialat ulottuvat kaakaontuotannosta telekomunikaatioon. Puolet maan verotuloista kertyy niiltä.

Gbagbo tuli valtaan vuonna 2000, ja pari vuotta myöhemmin maan pohjoisosissa  puhkesi kapina.

Ranskan johtamat YK-joukot ovat käytännössä vahvistaneet maan kahtiajaon ja suojelleet Gbagbon eteläistä tukialuetta.

Ranskalaiset yritykset ovat tehneet mittavia sijoituksia Norsunluurannikolle sisällissodasta huolimatta, mikä on osaltaan vahvistanut Gbagbon haluttomuutta luopua vallasta.

demokratiahallintokorruptio & läpinäkyvyys NigerNorsunluurannikkoTunisiaRanska

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä