Rankkasateet vaikeuttavat avustustöitä uuden syklonin nuijimassa Mosambikissa – ”Tätä voi sanoa kauheaksi déjà vu-kokemukseksi” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rankkasateet vaikeuttavat avustustöitä uuden syklonin nuijimassa Mosambikissa – ”Tätä voi sanoa kauheaksi déjà vu-kokemukseksi”

Jo toinen hirmumyrsky on iskenyt Mosambikiin lyhyen ajan sisällä. YK on myöntänyt alueelle lisäapua, mutta sääolosuhteet vaikeuttavat sen toimittamista perille.

Ilmakuva tulvan vallassa olevista niityistä ja vaurioituneista taloista

Idai-myrsky aiheutti Mosambikissa vakavat tulvat maaliskuussa. Kuva: Christian Jepsen / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

Tuhannet ihmiset eivät saa hätäapua Mosambikin Cabo Delgadon maakunnassa, sillä rankkasateet vaikeuttavat edelleen avun toimittamista hirmumyrsky Kennethin aiheuttamista tuhoista kärsineille ihmisille.

Trooppinen sykloni Kenneth saapui Mosambikiin Komorien kautta viime torstaina. Se oli maanantaihin mennessä vienyt 38 ihmisen hengen Mosambikissa ja neljän ihmisen hengen Komoreilla.

Maan hallituksen mukaan 35 000 kotia on tuhoutunut osittain tai kokonaan. Sähkö- ja viestintäyhteyksiä on tuhoutunut ja teitä muuttunut kulkukelvottomiksi. Joillekin alueille on ennustettu lähipäiville ainakin 50 millimetriä sadetta päivässä.

Pelastakaa Lapset kertoi maanantaina, että sen avustustiimejä on joutunut kääntymään takaisin, koska joenpenkat olivat sortuneet ja tiet veden vallassa. Myös lentoja on jouduttu perumaan. Sään ollessa hetken ajan tyynempi onnistuttiin toimittamaan 1 200 suojapressua perille asti.

Kenneth tuli erityisen huonoon aikaan, sillä Mosambikissa eletään sadekauden loppua ja jokien pinnat ovat jo valmiiksi korkealla. Lisäksi avustustyöt ovat yhä kesken maahan kuusi viikkoa sitten iskeneen Idai-myrskyn jäljiltä. Idai vaikutti 1,85 ihmisen elämään ja tuhosi muun muassa 700 000 hehtaaria viljelysmaata.

Mosambik ei ole koskaan ennen kokenut kahta tämän suuruista hirmumyrskyä yhden sadekauden aikana.

”Tätä voi sanoa kauheaksi déjà vu-kokemukseksi. Vain kuusi viikkoa sitten olimme samanlaisessa tilanteessa, kun hirmumyrsky Idai osui maan keskiosiin ja tulvat katkaisivat pääsyn tuhoalueille useiden päivien ajaksi”, sanoo Pelastakaa Lasten hätäapuyksikön päällikkö Nicholas Finney tiedotteessa.

”Jo hirmumyrsky Idain avustustyö kärsii aliresurssoinnista, ja nyt olemme aivan äärirajoilla.”

Pelastakaa Lapset vaatii Mosambikiin kansainvälisiltä avunantajilta lisäapua. YK ilmoittikin eilen myöntävänsä keskitetystä hätäapurahastostaan 10 miljoonaa dollaria (9 miljoonaa euroa) Mosambikiin ja 3 miljoonaa dollaria (2,7 miljoonaa euroa) Komoreille.

YK aikoo myös tutkia syytökset, joiden mukaan Idai-myrskyn uhrit ovat joutuneet myymään seksiä vastineeksi avusta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin selvityksen mukaan asialla ovat olleet ilmeisesti paikallisten yhteisöjen johtajat, joista osalla on yhteyksiä valtapuolue Frelimoon.

Mosambkiin apua lähettäviä suomalaisjärjestöjä

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia