Uutiset

Rankkasateet vaikeuttavat avustustöitä uuden syklonin nuijimassa Mosambikissa – ”Tätä voi sanoa kauheaksi déjà vu-kokemukseksi”

Jo toinen hirmumyrsky on iskenyt Mosambikiin lyhyen ajan sisällä. YK on myöntänyt alueelle lisäapua, mutta sääolosuhteet vaikeuttavat sen toimittamista perille.
Ilmakuva tulvan vallassa olevista niityistä ja vaurioituneista taloista
Idai-myrsky aiheutti Mosambikissa vakavat tulvat maaliskuussa. (Kuva: Christian Jepsen / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Tuhannet ihmiset eivät saa hätäapua Mosambikin Cabo Delgadon maakunnassa, sillä rankkasateet vaikeuttavat edelleen avun toimittamista hirmumyrsky Kennethin aiheuttamista tuhoista kärsineille ihmisille.

Trooppinen sykloni Kenneth saapui Mosambikiin Komorien kautta viime torstaina. Se oli maanantaihin mennessä vienyt 38 ihmisen hengen Mosambikissa ja neljän ihmisen hengen Komoreilla.

Maan hallituksen mukaan 35 000 kotia on tuhoutunut osittain tai kokonaan. Sähkö- ja viestintäyhteyksiä on tuhoutunut ja teitä muuttunut kulkukelvottomiksi. Joillekin alueille on ennustettu lähipäiville ainakin 50 millimetriä sadetta päivässä.

Pelastakaa Lapset kertoi maanantaina, että sen avustustiimejä on joutunut kääntymään takaisin, koska joenpenkat olivat sortuneet ja tiet veden vallassa. Myös lentoja on jouduttu perumaan. Sään ollessa hetken ajan tyynempi onnistuttiin toimittamaan 1 200 suojapressua perille asti.

Kenneth tuli erityisen huonoon aikaan, sillä Mosambikissa eletään sadekauden loppua ja jokien pinnat ovat jo valmiiksi korkealla. Lisäksi avustustyöt ovat yhä kesken maahan kuusi viikkoa sitten iskeneen Idai-myrskyn jäljiltä. Idai vaikutti 1,85 ihmisen elämään ja tuhosi muun muassa 700 000 hehtaaria viljelysmaata.

Mosambik ei ole koskaan ennen kokenut kahta tämän suuruista hirmumyrskyä yhden sadekauden aikana.

”Tätä voi sanoa kauheaksi déjà vu-kokemukseksi. Vain kuusi viikkoa sitten olimme samanlaisessa tilanteessa, kun hirmumyrsky Idai osui maan keskiosiin ja tulvat katkaisivat pääsyn tuhoalueille useiden päivien ajaksi”, sanoo Pelastakaa Lasten hätäapuyksikön päällikkö Nicholas Finney tiedotteessa.

”Jo hirmumyrsky Idain avustustyö kärsii aliresurssoinnista, ja nyt olemme aivan äärirajoilla.”

Pelastakaa Lapset vaatii Mosambikiin kansainvälisiltä avunantajilta lisäapua. YK ilmoittikin eilen myöntävänsä keskitetystä hätäapurahastostaan 10 miljoonaa dollaria (9 miljoonaa euroa) Mosambikiin ja 3 miljoonaa dollaria (2,7 miljoonaa euroa) Komoreille.

YK aikoo myös tutkia syytökset, joiden mukaan Idai-myrskyn uhrit ovat joutuneet myymään seksiä vastineeksi avusta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin selvityksen mukaan asialla ovat olleet ilmeisesti paikallisten yhteisöjen johtajat, joista osalla on yhteyksiä valtapuolue Frelimoon.

Mosambkiin apua lähettäviä suomalaisjärjestöjä

avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Mosambik Pelastakaa Lapset ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.
Kolme ihmistä puhujanpöydän takana

”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi

Kehittyvissä maissa kasvua yhä tarvitaan, kehittyneissä maissa taas on muutettava tuotanto- ja kulutustapoja, todetaan YK:n pääsihteerin nimittämän työryhmän raportissa, joka arvioi maailman kestävän kehityksen tilaa.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari puhujanpöntössä

Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille

Kehityspolitiikan painopisteet eivät tällä hallituskaudella muutu oleellisesti. Suomi haluaa edelleen kehittää kehitysmaiden yksityistä sektoria mutta edistää samalla myös suomalaisten yritysten mahdollisuuksia, kertoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd) linjapuheessaan.

Tuoreimmat

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta
Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät