Uutiset

Rankkasateet vaikeuttavat avustustöitä uuden syklonin nuijimassa Mosambikissa – ”Tätä voi sanoa kauheaksi déjà vu-kokemukseksi”

Jo toinen hirmumyrsky on iskenyt Mosambikiin lyhyen ajan sisällä. YK on myöntänyt alueelle lisäapua, mutta sääolosuhteet vaikeuttavat sen toimittamista perille.
Ilmakuva tulvan vallassa olevista niityistä ja vaurioituneista taloista
Idai-myrsky aiheutti Mosambikissa vakavat tulvat maaliskuussa. (Kuva: Christian Jepsen / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Tuhannet ihmiset eivät saa hätäapua Mosambikin Cabo Delgadon maakunnassa, sillä rankkasateet vaikeuttavat edelleen avun toimittamista hirmumyrsky Kennethin aiheuttamista tuhoista kärsineille ihmisille.

Trooppinen sykloni Kenneth saapui Mosambikiin Komorien kautta viime torstaina. Se oli maanantaihin mennessä vienyt 38 ihmisen hengen Mosambikissa ja neljän ihmisen hengen Komoreilla.

Maan hallituksen mukaan 35 000 kotia on tuhoutunut osittain tai kokonaan. Sähkö- ja viestintäyhteyksiä on tuhoutunut ja teitä muuttunut kulkukelvottomiksi. Joillekin alueille on ennustettu lähipäiville ainakin 50 millimetriä sadetta päivässä.

Pelastakaa Lapset kertoi maanantaina, että sen avustustiimejä on joutunut kääntymään takaisin, koska joenpenkat olivat sortuneet ja tiet veden vallassa. Myös lentoja on jouduttu perumaan. Sään ollessa hetken ajan tyynempi onnistuttiin toimittamaan 1 200 suojapressua perille asti.

Kenneth tuli erityisen huonoon aikaan, sillä Mosambikissa eletään sadekauden loppua ja jokien pinnat ovat jo valmiiksi korkealla. Lisäksi avustustyöt ovat yhä kesken maahan kuusi viikkoa sitten iskeneen Idai-myrskyn jäljiltä. Idai vaikutti 1,85 ihmisen elämään ja tuhosi muun muassa 700 000 hehtaaria viljelysmaata.

Mosambik ei ole koskaan ennen kokenut kahta tämän suuruista hirmumyrskyä yhden sadekauden aikana.

”Tätä voi sanoa kauheaksi déjà vu-kokemukseksi. Vain kuusi viikkoa sitten olimme samanlaisessa tilanteessa, kun hirmumyrsky Idai osui maan keskiosiin ja tulvat katkaisivat pääsyn tuhoalueille useiden päivien ajaksi”, sanoo Pelastakaa Lasten hätäapuyksikön päällikkö Nicholas Finney tiedotteessa.

”Jo hirmumyrsky Idain avustustyö kärsii aliresurssoinnista, ja nyt olemme aivan äärirajoilla.”

Pelastakaa Lapset vaatii Mosambikiin kansainvälisiltä avunantajilta lisäapua. YK ilmoittikin eilen myöntävänsä keskitetystä hätäapurahastostaan 10 miljoonaa dollaria (9 miljoonaa euroa) Mosambikiin ja 3 miljoonaa dollaria (2,7 miljoonaa euroa) Komoreille.

YK aikoo myös tutkia syytökset, joiden mukaan Idai-myrskyn uhrit ovat joutuneet myymään seksiä vastineeksi avusta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin selvityksen mukaan asialla ovat olleet ilmeisesti paikallisten yhteisöjen johtajat, joista osalla on yhteyksiä valtapuolue Frelimoon.

Mosambkiin apua lähettäviä suomalaisjärjestöjä

avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Mosambik Pelastakaa Lapset ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ihminen korkean puun vieressä, taustalla pakolaisleirin asumuksia.

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä

Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan unohdetuista kriiseistä ja konflikteista, joista kuullaan maailman medioissa harvoin. Yksi niistä on Keski-Sahelissa, jossa ihmiset pakenevat jihadistista väkivaltaa ja aseellisten ryhmien hyökkäyksiä. Aiemmin rauhallisessa Burkina Fasossa sisäisten pakolaisten määrä on kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa.
YK:n pääsihteeri tv-ruudulla YK:n lipun edessä.

Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”

YK:n turvallisuusneuvosto ei ole saanut aikaan päätöslauselmaa, joka tukisi António Guterresin maaliskuista vaatimusta maailmanlaajuisesta tulitauosta. Samaan aikaan ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan, mikä vaikeuttaa myös koronaviruksen vastaista työtä, varoittaa Norjan pakolaisneuvosto.
Mies esittelee joukolle tyttöjä kuukautiskuppia.

Kuukautiset eivät ole enää vaiettu aihe – Itä-Afrikassa edistetään kuukautisterveyttä vähentämällä häpeää

Kuukautisten merkitys naisten terveyden kannalta ymmärretään yhä paremmin, mutta asiaan liittyvä häpeä ei ole kadonnut. Ongelmana on myös etelän naisiin ja tyttöihin kohdistuva toiseuttava viestintä, joka painottaa liikaa uusien kuukautistuotteiden merkitystä rakenteisiin puuttumisen sijasta, kirjoittaa joukko asiantuntijoita.
Mies pitelee puuntainta kädessään.

Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa

Ruanda on kohonnut metsityksessä ja metsien ennallistamisessa maailmanmestariluokkaan. Syynä on muun muassa kansallinen puunsiemenkeskus, josta uskotaan tulevan alueellinen.
Kaksi kasvomaskein suojautunutta ihmistä liikenteen seassa.

Maailman haavoittuvimmat kärsivät koronaviruspandemiasta eniten – Ympäri maailman raportoidaan köyhimpiin kohdistuvia väkivallantekoja

Niin Nigeriassa, Intiassa, Filippiineillä kuin Etelä-Afrikassakin on raportoitu viranomaisten väkivallan kasvaneen koronaviruspandemian aikana. Kohteina ovat useimmiten köyhimmät, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.

Tuoreimmat

Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Maailman haavoittuvimmat kärsivät koronaviruspandemiasta eniten – Ympäri maailman raportoidaan köyhimpiin kohdistuvia väkivallantekoja
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla
Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”
”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Burundi äänestää presidentistä koronaviruksesta huolimatta – Kampanjointia on leimannut väkivalta ja häirintä
Koronavirus uhkaa Afrikan malariantorjuntaa – ”Emme ole investoineet sinne, minne olisi pitänyt”

Luetuimmat

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla
Voisiko vaatteita valmistaa ekologisesti ja ilman hikipajoja? – Siihen tähtää uusi tutkimushanke
Kehitysyhteistyöstä tuli koronaviruksen torjuntaa – Moni suomalaisjärjestö jakaa nyt apua pandemian vaikutuksista kärsiville, mutta samalla pelätään lahjoitusten vähenemistä
Aavikkokulkusirkka on ”eloonjäämisen mestari”, jonka parvet voivat syödä päivässä 35 000 ihmisen ruuat – ”Ihmiset eivät uskalla viljellä, koska he tietävät, että ne ovat tulossa”, kertoo avustusjärjestön työntekijä Etiopiasta
”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo
Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”