Uutiset

Rankkasateet vaikeuttavat avustustöitä uuden syklonin nuijimassa Mosambikissa – ”Tätä voi sanoa kauheaksi déjà vu-kokemukseksi”

Jo toinen hirmumyrsky on iskenyt Mosambikiin lyhyen ajan sisällä. YK on myöntänyt alueelle lisäapua, mutta sääolosuhteet vaikeuttavat sen toimittamista perille.
Ilmakuva tulvan vallassa olevista niityistä ja vaurioituneista taloista
Idai-myrsky aiheutti Mosambikissa vakavat tulvat maaliskuussa. (Kuva: Christian Jepsen / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Tuhannet ihmiset eivät saa hätäapua Mosambikin Cabo Delgadon maakunnassa, sillä rankkasateet vaikeuttavat edelleen avun toimittamista hirmumyrsky Kennethin aiheuttamista tuhoista kärsineille ihmisille.

Trooppinen sykloni Kenneth saapui Mosambikiin Komorien kautta viime torstaina. Se oli maanantaihin mennessä vienyt 38 ihmisen hengen Mosambikissa ja neljän ihmisen hengen Komoreilla.

Maan hallituksen mukaan 35 000 kotia on tuhoutunut osittain tai kokonaan. Sähkö- ja viestintäyhteyksiä on tuhoutunut ja teitä muuttunut kulkukelvottomiksi. Joillekin alueille on ennustettu lähipäiville ainakin 50 millimetriä sadetta päivässä.

Pelastakaa Lapset kertoi maanantaina, että sen avustustiimejä on joutunut kääntymään takaisin, koska joenpenkat olivat sortuneet ja tiet veden vallassa. Myös lentoja on jouduttu perumaan. Sään ollessa hetken ajan tyynempi onnistuttiin toimittamaan 1 200 suojapressua perille asti.

Kenneth tuli erityisen huonoon aikaan, sillä Mosambikissa eletään sadekauden loppua ja jokien pinnat ovat jo valmiiksi korkealla. Lisäksi avustustyöt ovat yhä kesken maahan kuusi viikkoa sitten iskeneen Idai-myrskyn jäljiltä. Idai vaikutti 1,85 ihmisen elämään ja tuhosi muun muassa 700 000 hehtaaria viljelysmaata.

Mosambik ei ole koskaan ennen kokenut kahta tämän suuruista hirmumyrskyä yhden sadekauden aikana.

”Tätä voi sanoa kauheaksi déjà vu-kokemukseksi. Vain kuusi viikkoa sitten olimme samanlaisessa tilanteessa, kun hirmumyrsky Idai osui maan keskiosiin ja tulvat katkaisivat pääsyn tuhoalueille useiden päivien ajaksi”, sanoo Pelastakaa Lasten hätäapuyksikön päällikkö Nicholas Finney tiedotteessa.

”Jo hirmumyrsky Idain avustustyö kärsii aliresurssoinnista, ja nyt olemme aivan äärirajoilla.”

Pelastakaa Lapset vaatii Mosambikiin kansainvälisiltä avunantajilta lisäapua. YK ilmoittikin eilen myöntävänsä keskitetystä hätäapurahastostaan 10 miljoonaa dollaria (9 miljoonaa euroa) Mosambikiin ja 3 miljoonaa dollaria (2,7 miljoonaa euroa) Komoreille.

YK aikoo myös tutkia syytökset, joiden mukaan Idai-myrskyn uhrit ovat joutuneet myymään seksiä vastineeksi avusta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin selvityksen mukaan asialla ovat olleet ilmeisesti paikallisten yhteisöjen johtajat, joista osalla on yhteyksiä valtapuolue Frelimoon.

Mosambkiin apua lähettäviä suomalaisjärjestöjä

avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Mosambik Pelastakaa Lapset ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla