Uutiset

Raiskaukset ovat eriarvoistamisen väline Intiassa – Kastittoman on vaikea perätä oikeuksiaan

Intian hallitsevat kastit käyttävät järjestelmällisesti joukkoraiskauksia keinona alistaa dalit-naisia ja -tyttöjä ja vahvistaa rakenteellisia sukupuoli- ja kastihierarkioita. Monet tapaukset eivät koskaan edes etene oikeuteen asti, vaan ne sovitaan perinteisissä kyläkokouksissa, joita johtavat hallitseviin kasteihin kuuluvat maanomistajat.
Naisia istumassa kadulla ruohosäkkien kera.
Maattomat dalit-naiset myyvät ruohoa lähellä Yamuna Nagarin kaupunkia Haryanan osavaltiossa. Haryanassa 85 prosenttia daliteista ei omista maata. (Kuva: Stella Paul / IPS)

(IPS) -- ”Hän oli kaltaisemme, tyttö köyhästä maattomien perheestä. He raiskasivat ja pahoinpitelivät hänet, ja kun hän kuoli, he polttivat hänen ruumiinsa kysymättä perheen lupaa. Sen jälkeenkään he eivät sallineet perheen puhua asiasta. Tämä on täsmälleen samaa, mitä minä ja perheeni jouduimme kokemaan ja koemme edelleen. Ainoa ero on, että minä olen elossa”, sanoo Shabnam.

Shabnam on nuori nainen pohjoisen Intian Haryanan osavaltiosta. Hän puhuu aiemmin syksyllä Intiaa järkyttäneestä 19-vuotiaan naisen joukkoraiskauksesta naapuriosavaltio Uttar Pradeshissa. Raiskaajat kuuluvat hallitsevaan kastiin, raiskattu kastijärjestelmän pohjalta löytyviin daliteihin.

Tapaus ei ole harvinainen. Equality Now ja Swabhiman Society -järjestöjen raportissa todetaan, että hallitsevat kastit käyttävät järjestelmällisesti joukkoraiskauksia keinona alistaa dalit-naisia ja -tyttöjä ja vahvistaa rakenteellisia sukupuoli- ja kastihierarkioita.

Haryanan osavaltiossa dalititien osuus väestöstä on noin viidennes. Raportin mukaan osavaltio on voimakkaan patriarkaalinen kastiyhteiskunta. Väkivalta naisia kohtaan on yleistä: vuoden 2018 rikostilastojen mukaan alueella  raiskattiin neljä naista joka päivä.

”Luullaan, että raiskaus on yksittäinen rikos. Mutta dalit-uhreille se on vain alku elämänmittaiselle rikosten ketjulle: henkistä pahoinpitelyä, pelottelua, uhkailua sekä perusoikeuksien, koulutuksen ja säällisen elannon kiistämistä. Kun on tullut raiskatuksi, säilyy uhrina läpi koko elämän”, asianajaja Manisha Mashaal sanoo.

Mashaal uskoo, että lähes 80 prosenttia dalit-naisten raiskauksista jää ilmoittamatta poliittisten ja sosiaalisten paineiden vuoksi. On tavallista, että raiskaajat uhkailevat uhria ja tämän perhettä. Murtaakseen hiljaisuuden dalit-naisiin ja tyttöihin kohdistuvien rikosten ympärillä hän perusti vuonna 2013 hyväntekeväisyysjärjestö Swabhiman Societyn, joka tarjoaa raiskausten uhreille muun muassa psykologista tukea ja lakiapua.

”Tämä on turvapaikka sadoille naisille, joita on runneltu ja leimattu, ja joilla ei ole ketään muuta, jonka puoleen kääntyä”, Mashaal sanoo.

Hän perusti järjestönsä, koska huomasi, ettei daliteilla ollut tietoa sen enempää laillisista oikeuksistaan kuin keinoista perätä niitä.

”Olin kuin häkissä”

Monet tapaukset eivät koskaan edes etene oikeuteen asti, vaan ne sovitaan perinteisissä Khap Panchayat -kyläkokouksissa, joita johtavat hallitseviin kasteihin kuuluvat maanomistajat. Kokousten päätökset ovat usein kiistanalaisia ja dalitien vastaisia, mutta koston pelossa niitä ei vastusteta. Dalitit eivät omista maata ja ovat siten maaseudulla täysin maanomistajien armoilla.

Hallitsevan kastin miehet raiskasivat joukolla alaikäisen Mamtan. Kyläkokous päätti, että tytön täytyy naida yksi raiskaajistaan, eikä isä uskaltanut vastustaa päätöstä. Häiden jälkeen Mamta suljettiin kuukausiksi ahtaaseen huoneeseen, jossa  hänen aviomiehensä sekä tämän sukulaiset ja ystävät toistuvasti raiskasivat tytön.

”Olin kuin häkissä. Aviomieheni lukitsi oven ulkopuolelta. Hän ei muuten koskenutkaan minuun, sillä olen dalit, mutta raiskasi aina halutessaan. Olin kuin mutaan juuttunut kärpänen, en voinut elää mutta en voinut lentää poiskaan”, nykyään 26-vuotias Mamta kertoo.

Lopulta Mamta pääsi pakoon ja löysi Swabhiman Societyn. Kohtalotovereidensa kanssa hän on päättänyt vaatia oikeutta oikeassa tuomioistuimessa.

”Joka kerta kun menemme oikeuteen, näemme rikollisten palkanneen 10–15 asianajajaa isoista lakifirmoista. Dalit-naisilla ei ole varaa yhteenkään. Niinpä kannustamme tänne tulleita tyttöjä palaamaan kouluun ja lukemaan lakia. Meidän täytyy rakentaa oma naisasianajajien verkostomme”, Manisha Mashaal sanoo.

Tällä hetkellä ainakin kymmenen Swabhiman Societysta suojaa hakeneista naisista opiskelee oikeustiedettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä