Uutiset Tasa-arvo

Raiskauksen uhrit pelkäävät rikossyytteitä Mauritaniassa

Avioliiton ulkopuolinen seksi on kriminalisoitu Mauritaniassa. Siksi raiskaustutkinta saattaa muuttua moraalitutkinnaksi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Mauritanian lippu
Mauritania kohtelee seksuaalirikoksen uhreja usein syyllisinä, selviää HRW:n raportista. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Mauritaniassa monet raiskatuiksi tulleet naiset ja tytöt eivät uskalla raportoida kokemuksistaan poliisille, sillä he pelkäävät joutuvansa itse syytteeseen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

HRW haastatteli tällä viikolla julkaistua raporttiaan varten 33:a naista ja tyttöä sekä järjestöjä, asianajajia ja viranomaisia.

Mauritaniassa avioliiton ulkopuolinen seksi on laitonta. Rikoslaki määrittelee raiskauksen epäselvästi, ja mikäli uhrit eivät pysty todistamaan, etteivät he suostuneet seksiin, edessä voi olla rikostutkinta heitä itseään kohtaan.

Raportin mukaan poliisi sekä rikostutkijat eivät kunnioita uhrien oikeuksia. Yksityisyyttä tai luottamuksellisuutta ei varmisteta ja raiskaustutkinta muuttuu herkästi moraalitutkinnaksi. Juridista tai terveydellistä apua on vaikea saada. Sairaalat eivät aina suostu tekemään tutkimuksia ja abortin voi saada vain, jos henki on uhattuna. Myös perheenjäsenet saattavat painostaa uhreja olemaan kertomatta kokemuksistaan.

Avioliiton ulkopuolisesta seksistä voi saada Mauritaniassa vankeutta tai raipparangaistuksen. Jos syytetty on naimisissa tai eronnut, tuomiona voi olla kivittäminen kuoliaaksi. Käytännössä ruumiillisia rangaistuksia ei toteuteta, vaan tuomittu pysyy vangittuna, kunnes muslimioppineet kumoavat tuomion.

”Naisten ja tyttöjen ei pitäisi joutua vankilan tai stigman vaaraan seksuaalisesta väkivallasta kertomisen takia. Mauritanian on vaadittava, että lain toimeenpanijat ja terveydenhuoltojärjestelmä lopettavat uhrien kohteleminen epäiltyinä ja auttavat heitä hakemaan oikeutta ja mahdollisuuden toipua sekä asettavat tekijät syytteeseen”, sanoo HRW:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Sarah Leah Whitson tiedotteessa.

Mauritanian viranomaisten mukaan viime vuosina raiskauksista kertoneet naiset eivät ole joutuneet rikostutkinnan kohteiksi. HRW:n haastattelemat naiset kertoivat kuitenkin muuta. 15-vuotias, toistuvasti joukkoraiskattu tyttö kertoi joutuneensa vankilaan, kun hän oli kertonut tunteneensa yhden hänet raiskanneista miehistä.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Mauritania on harvaanasuttu valtio, jossa köyhyys on yleistä ja vain runsas puolet lapsista aloittaa koulun. Naisten asema on heikko. Viime aikoina maa on kuitenkin HRW:n mukaan parantanut lainsäädäntöään. Parlamentin hyväksyttävänä on lakiluonnos, joka määrittele raiskauksen tarkemmin. Lain nojalla perustettaisiin erityisiä toimijoita kuulemaan raiskaustapauksia ja se sallisi myös järjestöjen tuoda tapauksia oikeuteen uhrien puolesta. Avioliiton ulkopuolinen seksi pysyisi kuitenkin kriminalisoituna.

Mauritanian hallitus sanoi vastauksessaan HRW:n raporttiin, että raiskausten uhrit ovat usein lapsia tai nuoria ja tekijät läheisiä. Sen mukaan seksuaalirikollisuus on maassa suhteellisen uusi ilmiö, joka liittyy muun muassa ulkoisiin vaikutteisiin ja yhteisöllisyyden vähenemiseen.

Mauritania ei ole ainoa maa, jossa raiskauksen uhreja syyllistetään. Maailmanpankin hiljattain julkaiseman raportin mukaan monissa maissa laki vaatii raiskaukselle neljä hyvämaineista todistajaa, mikä tekee asian viemisen oikeuteen useimmiten mahdottomaksi.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikos Mauritania

Lue myös

Nainen kaataa vettä ämpäristä pellolle

YK pyrkii sukupuolten tasa-arvoon myös omissa riveissään

YK:n pääsihteeri António Guterres asetti kautensa aluksi tavoitteekseen, että maailmanjärjestössä vallitsee sukupuolten tasavertainen edustus. Ylimmässä johdossa se on saavutettu, ja nyt elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO pyrkii samaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vauva syö plumpy'nutia.

Nälkäisten Nutella – Maapähkinätahna on ihmeaine, joka pelastaa vakavasti aliravittuja lapsia nälkäkuolemalta

Ranskalaislääkäri kehitti 1990-luvun lopulla maapähkinätahnan, joka on merkinnyt vallankumousta nälkäkriisien hoidossa: nykyään kaikki vakavasta aliravitsemuksesta kärsivät lapset on periaatteessa mahdollista hoitaa. Tahnan taustalla pyörii bisnes, jota on myös kritisoitu.
Vihreitä kasveja ja taivasta pyöreässä kuvassa

Maailmanparannuskin tuottaa päästöjä – Suomessa kehitettiin järjestöille oma laskuri hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Suomessa on kehitetty tiettävästi maailman ensimmäinen hiilijalanjälkilaskuri kansalaisjärjestöille. Toiveissa on, että niiden kautta tavoitetaan myös tavalliset kansalaiset. Suomalainen demokratiajärjestö Demo aikoo ryhtyä vähentämään päästöjään muun muassa lisäämällä videoneuvotteluita.
Mies osoittaa peltoja ja palmua kohti

Vapaakaupan piti tuoda vaurautta, mutta paikalliset menettivätkin maansa – Filippiinien maa-aktivistit vaativat nyt oikeutta

Filippiinien kymmenen vuotta sitten perustetun erityistalousalue Apecon piti tuoda paikallisille asukkaille uusia elinkeinomahdollisuuksia, mutta toisin kävi. Luvattuja työpaikkoja ei kuulunut, ja maat vietiin osin väkivalloin. Luomuviljelijä Enes raahattiin pois pelloltaan.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.