Uutiset Tasa-arvo

Raiskauksen uhrit pelkäävät rikossyytteitä Mauritaniassa

Avioliiton ulkopuolinen seksi on kriminalisoitu Mauritaniassa. Siksi raiskaustutkinta saattaa muuttua moraalitutkinnaksi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Mauritanian lippu
Mauritania kohtelee seksuaalirikoksen uhreja usein syyllisinä, selviää HRW:n raportista. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Mauritaniassa monet raiskatuiksi tulleet naiset ja tytöt eivät uskalla raportoida kokemuksistaan poliisille, sillä he pelkäävät joutuvansa itse syytteeseen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

HRW haastatteli tällä viikolla julkaistua raporttiaan varten 33:a naista ja tyttöä sekä järjestöjä, asianajajia ja viranomaisia.

Mauritaniassa avioliiton ulkopuolinen seksi on laitonta. Rikoslaki määrittelee raiskauksen epäselvästi, ja mikäli uhrit eivät pysty todistamaan, etteivät he suostuneet seksiin, edessä voi olla rikostutkinta heitä itseään kohtaan.

Raportin mukaan poliisi sekä rikostutkijat eivät kunnioita uhrien oikeuksia. Yksityisyyttä tai luottamuksellisuutta ei varmisteta ja raiskaustutkinta muuttuu herkästi moraalitutkinnaksi. Juridista tai terveydellistä apua on vaikea saada. Sairaalat eivät aina suostu tekemään tutkimuksia ja abortin voi saada vain, jos henki on uhattuna. Myös perheenjäsenet saattavat painostaa uhreja olemaan kertomatta kokemuksistaan.

Avioliiton ulkopuolisesta seksistä voi saada Mauritaniassa vankeutta tai raipparangaistuksen. Jos syytetty on naimisissa tai eronnut, tuomiona voi olla kivittäminen kuoliaaksi. Käytännössä ruumiillisia rangaistuksia ei toteuteta, vaan tuomittu pysyy vangittuna, kunnes muslimioppineet kumoavat tuomion.

”Naisten ja tyttöjen ei pitäisi joutua vankilan tai stigman vaaraan seksuaalisesta väkivallasta kertomisen takia. Mauritanian on vaadittava, että lain toimeenpanijat ja terveydenhuoltojärjestelmä lopettavat uhrien kohteleminen epäiltyinä ja auttavat heitä hakemaan oikeutta ja mahdollisuuden toipua sekä asettavat tekijät syytteeseen”, sanoo HRW:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Sarah Leah Whitson tiedotteessa.

Mauritanian viranomaisten mukaan viime vuosina raiskauksista kertoneet naiset eivät ole joutuneet rikostutkinnan kohteiksi. HRW:n haastattelemat naiset kertoivat kuitenkin muuta. 15-vuotias, toistuvasti joukkoraiskattu tyttö kertoi joutuneensa vankilaan, kun hän oli kertonut tunteneensa yhden hänet raiskanneista miehistä.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Mauritania on harvaanasuttu valtio, jossa köyhyys on yleistä ja vain runsas puolet lapsista aloittaa koulun. Naisten asema on heikko. Viime aikoina maa on kuitenkin HRW:n mukaan parantanut lainsäädäntöään. Parlamentin hyväksyttävänä on lakiluonnos, joka määrittele raiskauksen tarkemmin. Lain nojalla perustettaisiin erityisiä toimijoita kuulemaan raiskaustapauksia ja se sallisi myös järjestöjen tuoda tapauksia oikeuteen uhrien puolesta. Avioliiton ulkopuolinen seksi pysyisi kuitenkin kriminalisoituna.

Mauritanian hallitus sanoi vastauksessaan HRW:n raporttiin, että raiskausten uhrit ovat usein lapsia tai nuoria ja tekijät läheisiä. Sen mukaan seksuaalirikollisuus on maassa suhteellisen uusi ilmiö, joka liittyy muun muassa ulkoisiin vaikutteisiin ja yhteisöllisyyden vähenemiseen.

Mauritania ei ole ainoa maa, jossa raiskauksen uhreja syyllistetään. Maailmanpankin hiljattain julkaiseman raportin mukaan monissa maissa laki vaatii raiskaukselle neljä hyvämaineista todistajaa, mikä tekee asian viemisen oikeuteen useimmiten mahdottomaksi.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikos Mauritania

Lue myös

Mielenosoittajia värikkäiden kylttien kera

Tutkimus: Lapsiäitiys yhä kasvussa Latinalaisessa Amerikassa

66,5 tyttöä tuhannesta saa lapsen alaikäisenä Latinalaisessa Amerikassa. Cladem-järjestön koordinaattori Julia Escalante vaatii parempia tilastoja ja seksuaalikasvatusta. Myös tiedotusvälineiden pitäisi kantaa vastuunsa ja poistaa tyttöihin seksistisesti suhtautuvat sisällöt.
Etiopian presidentti Sahle-Work Zewde

Afrikan politiikka naisistuu

Afrikan maiden hallituksiin on viime aikoina päässyt yhä enemmän naisjohtajia, mikä on avainasia mantereen tulevaisuuden kannalta. ”Sukupuolellisesti edustavien hallitusten luominen vahvistaa viestiä, että edistyksessä on kyse muustakin kuin yksilön kapasiteetin rakentamisesta”, kirjoittavat Fatima Al Ansar ja Shona Bezanson.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.