Uutiset Naisten oikeudet

Raiskauksen uhrit pelkäävät rikossyytteitä Mauritaniassa

Avioliiton ulkopuolinen seksi on kriminalisoitu Mauritaniassa. Siksi raiskaustutkinta saattaa muuttua moraalitutkinnaksi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Mauritanian lippu
Mauritania kohtelee seksuaalirikoksen uhreja usein syyllisinä, selviää HRW:n raportista. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Mauritaniassa monet raiskatuiksi tulleet naiset ja tytöt eivät uskalla raportoida kokemuksistaan poliisille, sillä he pelkäävät joutuvansa itse syytteeseen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

HRW haastatteli tällä viikolla julkaistua raporttiaan varten 33:a naista ja tyttöä sekä järjestöjä, asianajajia ja viranomaisia.

Mauritaniassa avioliiton ulkopuolinen seksi on laitonta. Rikoslaki määrittelee raiskauksen epäselvästi, ja mikäli uhrit eivät pysty todistamaan, etteivät he suostuneet seksiin, edessä voi olla rikostutkinta heitä itseään kohtaan.

Raportin mukaan poliisi sekä rikostutkijat eivät kunnioita uhrien oikeuksia. Yksityisyyttä tai luottamuksellisuutta ei varmisteta ja raiskaustutkinta muuttuu herkästi moraalitutkinnaksi. Juridista tai terveydellistä apua on vaikea saada. Sairaalat eivät aina suostu tekemään tutkimuksia ja abortin voi saada vain, jos henki on uhattuna. Myös perheenjäsenet saattavat painostaa uhreja olemaan kertomatta kokemuksistaan.

Avioliiton ulkopuolisesta seksistä voi saada Mauritaniassa vankeutta tai raipparangaistuksen. Jos syytetty on naimisissa tai eronnut, tuomiona voi olla kivittäminen kuoliaaksi. Käytännössä ruumiillisia rangaistuksia ei toteuteta, vaan tuomittu pysyy vangittuna, kunnes muslimioppineet kumoavat tuomion.

”Naisten ja tyttöjen ei pitäisi joutua vankilan tai stigman vaaraan seksuaalisesta väkivallasta kertomisen takia. Mauritanian on vaadittava, että lain toimeenpanijat ja terveydenhuoltojärjestelmä lopettavat uhrien kohteleminen epäiltyinä ja auttavat heitä hakemaan oikeutta ja mahdollisuuden toipua sekä asettavat tekijät syytteeseen”, sanoo HRW:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Sarah Leah Whitson tiedotteessa.

Mauritanian viranomaisten mukaan viime vuosina raiskauksista kertoneet naiset eivät ole joutuneet rikostutkinnan kohteiksi. HRW:n haastattelemat naiset kertoivat kuitenkin muuta. 15-vuotias, toistuvasti joukkoraiskattu tyttö kertoi joutuneensa vankilaan, kun hän oli kertonut tunteneensa yhden hänet raiskanneista miehistä.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Mauritania on harvaanasuttu valtio, jossa köyhyys on yleistä ja vain runsas puolet lapsista aloittaa koulun. Naisten asema on heikko. Viime aikoina maa on kuitenkin HRW:n mukaan parantanut lainsäädäntöään. Parlamentin hyväksyttävänä on lakiluonnos, joka määrittele raiskauksen tarkemmin. Lain nojalla perustettaisiin erityisiä toimijoita kuulemaan raiskaustapauksia ja se sallisi myös järjestöjen tuoda tapauksia oikeuteen uhrien puolesta. Avioliiton ulkopuolinen seksi pysyisi kuitenkin kriminalisoituna.

Mauritanian hallitus sanoi vastauksessaan HRW:n raporttiin, että raiskausten uhrit ovat usein lapsia tai nuoria ja tekijät läheisiä. Sen mukaan seksuaalirikollisuus on maassa suhteellisen uusi ilmiö, joka liittyy muun muassa ulkoisiin vaikutteisiin ja yhteisöllisyyden vähenemiseen.

Mauritania ei ole ainoa maa, jossa raiskauksen uhreja syyllistetään. Maailmanpankin hiljattain julkaiseman raportin mukaan monissa maissa laki vaatii raiskaukselle neljä hyvämaineista todistajaa, mikä tekee asian viemisen oikeuteen useimmiten mahdottomaksi.

Naisten oikeudet gendersukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikos Mauritania

Lue myös

Kaksi Suomen lakikirjaa

Tarvitaanko Suomeen erillislakia tyttöjen silpomisen kieltämiseksi? – Keskustelu erillislaista jättää varjoonsa muut keinot, sanoo asiantuntija

Suomen rikoslaki kieltää jo nyt tyttöjen sukuelinten silpomisen, mutta eduskuntaan etenevässä kansalaisaloitteessa vaaditaan erillistä lakia. Ihmisoikeusliiton asiantuntija Johanna Latvala peräänkuuluttaa lisää asennemuutostyötä sekä ammattilaisten kouluttamista.
Naisopiskelijoita samanlaisissa asuissa Pakistanissa

Laki syrjii naisia monissa maissa – mies voi estää vaimon työssäkäynnin, raiskaukselle vaaditaan todistajia

Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan yli puolet maailman maista kieltää tietyt ammatit naisilta. ”Naisen kunnia”, ”häpeä” ja ”tottelevaisuus” ovat sortavien lakien keskeistä sanastoa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.