Uutiset Tasa-arvo

Raiskauksen uhrit pelkäävät rikossyytteitä Mauritaniassa

Avioliiton ulkopuolinen seksi on kriminalisoitu Mauritaniassa. Siksi raiskaustutkinta saattaa muuttua moraalitutkinnaksi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Mauritanian lippu
Mauritania kohtelee seksuaalirikoksen uhreja usein syyllisinä, selviää HRW:n raportista. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Mauritaniassa monet raiskatuiksi tulleet naiset ja tytöt eivät uskalla raportoida kokemuksistaan poliisille, sillä he pelkäävät joutuvansa itse syytteeseen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

HRW haastatteli tällä viikolla julkaistua raporttiaan varten 33:a naista ja tyttöä sekä järjestöjä, asianajajia ja viranomaisia.

Mauritaniassa avioliiton ulkopuolinen seksi on laitonta. Rikoslaki määrittelee raiskauksen epäselvästi, ja mikäli uhrit eivät pysty todistamaan, etteivät he suostuneet seksiin, edessä voi olla rikostutkinta heitä itseään kohtaan.

Raportin mukaan poliisi sekä rikostutkijat eivät kunnioita uhrien oikeuksia. Yksityisyyttä tai luottamuksellisuutta ei varmisteta ja raiskaustutkinta muuttuu herkästi moraalitutkinnaksi. Juridista tai terveydellistä apua on vaikea saada. Sairaalat eivät aina suostu tekemään tutkimuksia ja abortin voi saada vain, jos henki on uhattuna. Myös perheenjäsenet saattavat painostaa uhreja olemaan kertomatta kokemuksistaan.

Avioliiton ulkopuolisesta seksistä voi saada Mauritaniassa vankeutta tai raipparangaistuksen. Jos syytetty on naimisissa tai eronnut, tuomiona voi olla kivittäminen kuoliaaksi. Käytännössä ruumiillisia rangaistuksia ei toteuteta, vaan tuomittu pysyy vangittuna, kunnes muslimioppineet kumoavat tuomion.

”Naisten ja tyttöjen ei pitäisi joutua vankilan tai stigman vaaraan seksuaalisesta väkivallasta kertomisen takia. Mauritanian on vaadittava, että lain toimeenpanijat ja terveydenhuoltojärjestelmä lopettavat uhrien kohteleminen epäiltyinä ja auttavat heitä hakemaan oikeutta ja mahdollisuuden toipua sekä asettavat tekijät syytteeseen”, sanoo HRW:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Sarah Leah Whitson tiedotteessa.

Mauritanian viranomaisten mukaan viime vuosina raiskauksista kertoneet naiset eivät ole joutuneet rikostutkinnan kohteiksi. HRW:n haastattelemat naiset kertoivat kuitenkin muuta. 15-vuotias, toistuvasti joukkoraiskattu tyttö kertoi joutuneensa vankilaan, kun hän oli kertonut tunteneensa yhden hänet raiskanneista miehistä.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Mauritania on harvaanasuttu valtio, jossa köyhyys on yleistä ja vain runsas puolet lapsista aloittaa koulun. Naisten asema on heikko. Viime aikoina maa on kuitenkin HRW:n mukaan parantanut lainsäädäntöään. Parlamentin hyväksyttävänä on lakiluonnos, joka määrittele raiskauksen tarkemmin. Lain nojalla perustettaisiin erityisiä toimijoita kuulemaan raiskaustapauksia ja se sallisi myös järjestöjen tuoda tapauksia oikeuteen uhrien puolesta. Avioliiton ulkopuolinen seksi pysyisi kuitenkin kriminalisoituna.

Mauritanian hallitus sanoi vastauksessaan HRW:n raporttiin, että raiskausten uhrit ovat usein lapsia tai nuoria ja tekijät läheisiä. Sen mukaan seksuaalirikollisuus on maassa suhteellisen uusi ilmiö, joka liittyy muun muassa ulkoisiin vaikutteisiin ja yhteisöllisyyden vähenemiseen.

Mauritania ei ole ainoa maa, jossa raiskauksen uhreja syyllistetään. Maailmanpankin hiljattain julkaiseman raportin mukaan monissa maissa laki vaatii raiskaukselle neljä hyvämaineista todistajaa, mikä tekee asian viemisen oikeuteen useimmiten mahdottomaksi.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikos Mauritania

Lue myös

Nainen kannettavan tietokoneen ääressä

Argentiinassa koulutetaan naisia teknologia-alalle – Moni tyttö haluaa nyt pelisuunnittelijaksi

It-ala on miehinen niin Argentiinassa kuin muuallakin maailmassa. 1 700 teinityttöä on kuitenkin suorittanut argentiinalaisen Tytöt teknologiassa -järjestön kurssin, joka koulii nuoria naisia digiosaajiksi ja yrittäjiksi.
Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina

Selvitys: Joka viides ministeri on nainen – Naisille uskotaan yhä useammin myös perinteisesti miehille kuuluneita salkkuja

Maailmassa on vain yhdeksän maata, joissa ministereistä puolet tai enemmän on naisia. Tuoreen selvityksen mukaan suunta on kuitenkin parempaan päin, sillä naisministerien osuus on kasvanut.
Rikottu lasi

Kysely: Kolmannes suomalaismiehistä uskoo, että väkivalta voi joskus olla naisen oma syy

Solidaarisuus-järjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista pitää tärkeänä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä sekä Suomessa että maailmalla. Järjestö on kuitenkin huolissaan muun muassa nuorten sekä miesten asenteista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Nainen esittelee kangasta

Keniassa esiteltiin kestävän kehityksen innovaatioita – Tuhoisasta vesihyasintista tuli hyötykasvi

Nigerialaisen Achenyo Idachaba-Obaron perustama sosiaalinen yritys on kouluttanut jo 350 naista valmistamaan käsitöitä vesihyasintista punotusta narusta. Se on yksi Nairobin kestävän kehityksen messuilla esitellyistä innovaatioista.
Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.