Uutiset Tasa-arvo

Raiskaajansa tappanut nainen tuomittiin kuolemaan Sudanissa

Noura Hussein Hamad tappoi miehensä tämän yritettyään toistamiseen raiskata hänet. Husseinin puolesta vedotaan nyt ympäri maailman.
Raiskauksen vastainen kyltti
Sudanissa on annettu kuolemantuomio raiskaajansa tappaneelle naiselle. Australiassa puolustettiin naisten oikeuksia mielenosoituksessa vuonna 2011. (Kuva: Richard Potts / CC BY 2.0)

Sudanilainen oikeusistuin on tuominnut kuolemaan 19-vuotiaan Noura Hussein Hamadin, joka tappoi aviomiehensä tämän yritettyä raiskata hänet toistamiseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat järkyttyneitä tuomiosta, ja hänelle vaaditaan oikeutta nyt muun muassa nettivetoomuksissa.

Husseinin isä naittoi tämän 16-vuotiaana vastoin tahtoaan Abdulrahman Mohamed Hammadille. Hän pakeni avioliittoa, mutta joutui lopulta keväällä 2017 muuttamaan miehensä luokse.

Hussein on kertonut kieltäytyneensä seksistä aviomiehensä kanssa. Tämä kuitenkin värväsi apuun kaksi veljeään ja serkkunsa ja raiskasi Husseinin muiden pidellessä tätä aloillaan. Kun hän seuraavana päivänä yritti raiskata tämän uudelleen, Hussein puolustautui veitsellä. Mies kuoli saamiinsa vammoihin.

”Noura Hussein halusi opettajaksi, mutta hänet pakotettiin naimaan väkivaltainen mies, joka raiskasi ja pahoinpiteli häntä. Nyt hän on saanut kuolemantuomion oikeusistuimelta, joka kiistää avioliitossa tapahtuvan raiskauksen olemassaolon. Noura Hussein on uhri ja hänen tuomionsa on sietämätöntä julmuutta”, sanoo Seif Magango, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja.

Väkivalta naisia kohtaan on Sudanissa yleistä, ja yli kolmannes 20–24-vuotiaista naisista on mennyt Unicefin tilastojen mukaan alaikäisenä naimisiin. Laki mahdollistaa jopa vain 10-vuotiaiden avioliitot.

Tuomio on herättänyt laajaa huomiota sosiaalisessa mediassa.

I was never sadder and more shaken than when i saw Noura today. She walked in with steady feet and a head held high.
She is a hero, a survivor and a voice that dared refuse oppression in a society created to oppress.#JusticeForNoura

— Randa Elzein (@randaelzein) May 10, 2018

Muun muassa Equality Now -järjestö on avannut vetoomuksen Husseinin puolesta. The Guardian -lehden mukaan järjestö aikoo vedota myös Sudanin presidenttiin Omar al-Bashiriin tuomion kumoamiseksi.

Tuomio julistettiin eilen. Husseinin asianajajalla on 15 päivää aikaa valittaa tuomiosta.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgenderlakioikeus ja rikos Sudan Amnesty International

Lue myös

Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Iranin lippuja

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
Kasvin taimi kädessä

Suurlahjoittajalta 300 000 euroa kehitysmaiden naisyrittäjiä tukevalle Naisten Pankille

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja haluaa vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa toimeentulon puutteen takia. Lahjoitusrahat aiotaan käyttää Ugandassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.