Uutiset Naisten oikeudet

Raiskaajansa tappanut nainen tuomittiin kuolemaan Sudanissa

Noura Hussein Hamad tappoi miehensä tämän yritettyään toistamiseen raiskata hänet. Husseinin puolesta vedotaan nyt ympäri maailman.
Raiskauksen vastainen kyltti
Sudanissa on annettu kuolemantuomio raiskaajansa tappaneelle naiselle. Australiassa puolustettiin naisten oikeuksia mielenosoituksessa vuonna 2011. (Kuva: Richard Potts / CC BY 2.0)

Sudanilainen oikeusistuin on tuominnut kuolemaan 19-vuotiaan Noura Hussein Hamadin, joka tappoi aviomiehensä tämän yritettyä raiskata hänet toistamiseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat järkyttyneitä tuomiosta, ja hänelle vaaditaan oikeutta nyt muun muassa nettivetoomuksissa.

Husseinin isä naittoi tämän 16-vuotiaana vastoin tahtoaan Abdulrahman Mohamed Hammadille. Hän pakeni avioliittoa, mutta joutui lopulta keväällä 2017 muuttamaan miehensä luokse.

Hussein on kertonut kieltäytyneensä seksistä aviomiehensä kanssa. Tämä kuitenkin värväsi apuun kaksi veljeään ja serkkunsa ja raiskasi Husseinin muiden pidellessä tätä aloillaan. Kun hän seuraavana päivänä yritti raiskata tämän uudelleen, Hussein puolustautui veitsellä. Mies kuoli saamiinsa vammoihin.

”Noura Hussein halusi opettajaksi, mutta hänet pakotettiin naimaan väkivaltainen mies, joka raiskasi ja pahoinpiteli häntä. Nyt hän on saanut kuolemantuomion oikeusistuimelta, joka kiistää avioliitossa tapahtuvan raiskauksen olemassaolon. Noura Hussein on uhri ja hänen tuomionsa on sietämätöntä julmuutta”, sanoo Seif Magango, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja.

Väkivalta naisia kohtaan on Sudanissa yleistä, ja yli kolmannes 20–24-vuotiaista naisista on mennyt Unicefin tilastojen mukaan alaikäisenä naimisiin. Laki mahdollistaa jopa vain 10-vuotiaiden avioliitot.

Tuomio on herättänyt laajaa huomiota sosiaalisessa mediassa.

I was never sadder and more shaken than when i saw Noura today. She walked in with steady feet and a head held high.
She is a hero, a survivor and a voice that dared refuse oppression in a society created to oppress.#JusticeForNoura

— Randa Elzein (@randaelzein) May 10, 2018

Muun muassa Equality Now -järjestö on avannut vetoomuksen Husseinin puolesta. The Guardian -lehden mukaan järjestö aikoo vedota myös Sudanin presidenttiin Omar al-Bashiriin tuomion kumoamiseksi.

Tuomio julistettiin eilen. Husseinin asianajajalla on 15 päivää aikaa valittaa tuomiosta.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderlakioikeus ja rikos Sudan Amnesty International

Lue myös

Peligro: el machismo mata -teksti vyössä

Monet Latinalaisen Amerikan nuoret näkevät naisiin kohdistuvan väkivallan normaalina – kyselyn mukaan mustasukkaisuutta pidetään rakkauden osoituksena

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan machokulttuuri on yhä voimissaan monissa Latinalaisen Amerikan maissa. Naisiin kohdistuva väkivalta ei kuitenkaan ole väistämätöntä, ja sen muuttumiseksi tehdään jo paljon töitä, muistuttaa Oxfam-järjestö.
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.