Raiskaajansa tappanut nainen tuomittiin kuolemaan Sudanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raiskaajansa tappanut nainen tuomittiin kuolemaan Sudanissa

Noura Hussein Hamad tappoi miehensä tämän yritettyään toistamiseen raiskata hänet. Husseinin puolesta vedotaan nyt ympäri maailman.

Raiskauksen vastainen kyltti

Sudanissa on annettu kuolemantuomio raiskaajansa tappaneelle naiselle. Australiassa puolustettiin naisten oikeuksia mielenosoituksessa vuonna 2011. Kuva: Richard Potts / CC BY 2.0.

Sudanilainen oikeusistuin on tuominnut kuolemaan 19-vuotiaan Noura Hussein Hamadin, joka tappoi aviomiehensä tämän yritettyä raiskata hänet toistamiseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat järkyttyneitä tuomiosta, ja hänelle vaaditaan oikeutta nyt muun muassa nettivetoomuksissa.

Husseinin isä naittoi tämän 16-vuotiaana vastoin tahtoaan Abdulrahman Mohamed Hammadille. Hän pakeni avioliittoa, mutta joutui lopulta keväällä 2017 muuttamaan miehensä luokse.

Hussein on kertonut kieltäytyneensä seksistä aviomiehensä kanssa. Tämä kuitenkin värväsi apuun kaksi veljeään ja serkkunsa ja raiskasi Husseinin muiden pidellessä tätä aloillaan. Kun hän seuraavana päivänä yritti raiskata tämän uudelleen, Hussein puolustautui veitsellä. Mies kuoli saamiinsa vammoihin.

”Noura Hussein halusi opettajaksi, mutta hänet pakotettiin naimaan väkivaltainen mies, joka raiskasi ja pahoinpiteli häntä. Nyt hän on saanut kuolemantuomion oikeusistuimelta, joka kiistää avioliitossa tapahtuvan raiskauksen olemassaolon. Noura Hussein on uhri ja hänen tuomionsa on sietämätöntä julmuutta”, sanoo Seif Magango, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja.

Väkivalta naisia kohtaan on Sudanissa yleistä, ja yli kolmannes 20–24-vuotiaista naisista on mennyt Unicefin tilastojen mukaan alaikäisenä naimisiin. Laki mahdollistaa jopa vain 10-vuotiaiden avioliitot.

Tuomio on herättänyt laajaa huomiota sosiaalisessa mediassa.

I was never sadder and more shaken than when i saw Noura today. She walked in with steady feet and a head held high.
She is a hero, a survivor and a voice that dared refuse oppression in a society created to oppress.#JusticeForNoura

— Randa Elzein (@randaelzein) May 10, 2018

Muun muassa Equality Now -järjestö on avannut vetoomuksen Husseinin puolesta. The Guardian -lehden mukaan järjestö aikoo vedota myös Sudanin presidenttiin Omar al-Bashiriin tuomion kumoamiseksi.

Tuomio julistettiin eilen. Husseinin asianajajalla on 15 päivää aikaa valittaa tuomiosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia