Rahoitusongelmat kutistavat WFP:n ruoka-apua Kongoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rahoitusongelmat kutistavat WFP:n ruoka-apua Kongoon

Humanitäärinen tilanne on heikentynyt entisestään, vaikka taistelut M23-kapinallisryhmän kanssa päättyivät viime talvena.

Maailman ruokaohjelma WFP joutuu leikkaamaan leikkaa Kongon demokraattiseen tasavaltaan toimittamaansa ruoka-apua rahoitusvaikeuksien vuoksi. Järjestö kertoo saaneensa kasaan vasta murto-osan tarvittavasta 35 miljoonan euron avusta, joka mahdollistaisi kattavan toiminnan jatkamisen syksyyn saakka.

Järjestö on joutunut vähentämään avustustoimintaansa jo kuukausien ajan, mutta joutuu nyt priorisoimaan avun toimittamista vain kaikkein pahiten nälästä kärsiville konfliktialueille. Koko väestöstä jopa yli kymmenen prosenttia kärsii ruokaturvan puutteesta, järjestö sanoo.

Alueella toimivien järjestöjen mukaan jatkuvat yhteenotot hallituksen ja eri aseellisten ryhmien välillä ovat heikentäneet humanitäärisen tilannetta entisestään vaikka taistelut M23-kapinallisia vastaan päättyivät viime talvena.

Sittemmin Kongon armeija on YK-mandaatilla alueella toimivan taistelujoukon tukemana kohdistanut toimintansa hutujen kapinallisryhmä FDLR:ää ja ugandalaislähtöistä ADF:ää vastaan. Konflikti on koskettanut siviilejä erityisesti maan itäisissä Pohjois- ja Etelä-Kivun maakunnissa sekä keskeisessä Katangassa. Avun tarvetta ovat kasvattaneet myös kymmenet tuhannet pakolaiset Keski-Afrikan tasavallasta.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan YK:n sotilasoperaatio on heikentänyt kuvaa avustusjärjestöistä puolueettomina toimijoina kongolaisten silmissä, sillä joukot käyttävät operaatioissaan samantapaisia ajoneuvoja kuin avustusjärjestöt.

Kapinallisryhmiä on syytetty toistuvasti siviileihin kohdistuvista hyökkäyksistä, ja pitkittyneen konfliktin seurauksena arviolta kolme miljoonaa kongolaista on ajautunut maan sisäiseen pakolaisuuteen, monesti palvelujen ulottumattomiin viidakkoon. Kaikkiaan Kongossa toimivia kapinallisryhmiä arvellaan olevan yli 50.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia