Rahat pois saastuttajilta Yhdysvalloissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rahat pois saastuttajilta Yhdysvalloissa

Kestävää kehitystä ajava liike on edennyt nopeasti Yhdysvaltojen yliopistoissa ja oppilaitoksissa, kirjoittaa Carey L. Biron.

Viime syksynä alkanut kampanja julkisten sijoitusten vetämiseksi pois suurista öljy- ja kaasuyhtiöistä on saanut hyvän alun Yhdysvalloissa.

Seattlen kaupunki on päättänyt siirtää kahden miljardin dollarin eläkesijoituksensa pois yhtiöistä, joiden toiminta kiihdyttää ilmastonmuutosta. Vastaava aloite on vireillä San Franciscossa, joka aikoo hylätä myös asevalmistajat.

Divestment-liike etenee myös yliopistoissa ja muissa oppilaitoksissa, joiden opiskelijat kampanjoivat sijoitusten siirtämisen puolesta. Entinen varapresidentti Al Gore tukee oman opinahjonsa Harvardin opiskelijaliikettä.

Goren mukaan ilmastonmuutoskampanja muistuttaa liikehdintää, joka sai 1980-luvulla aikaan laajan boikottirintaman Etelä-Afrikan rotusortohallintoa vastaan.

Divestment-liikkeen ydin on nettisivusto 350.org. Sen tiedottaja Jamie Henn myöntää, että mallia on otettu apartheid-kampanjasta, johon osallistui 155 oppilaitosta.

"On järkevää aloittaa yliopistoista, koska niiden pitäisi toimia missionsa mukaan. Moni on sitoutunut kestävään kehitykseen, mutta sijoittaa silti miljoonia tuhoisiin yrityksiin", Henn sanoo.

Hänen mukaansa toimintaryhmiä on jo 230 oppilaitoksessa, mukaan lukien kaikki eliittiyliopistot. Uusien sijoituskohteiden etsintä on aloitettu ainakin 20 opinahjossa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia