Rahapula uhkaa poliotaistelua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rahapula uhkaa poliotaistelua

Rokotuskampanjoiden kokonaisbudjetissa on melkein miljardin dollarin suuruinen lommo, varoittaa Global Polio Eradication Initiative.

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja UNICEFin yhteisen polionvastaisen kampanjan ansioista maailmassa oli vähemmän uusia tautitapauksia kuin koskaan aiemmin, UNICEF sanoo. Hälyttävän alhaiseksi kutistunut rahoitus uhkaa kuitenkin tuhota kaikki tähän mennessä saavutetut edistysaskeleet, järjestö sanoo.

UNICEF arvioi, että nykyinen talouskriisi on aiheuttanut lähes miljardin dollarin rahoitusvajeen, joka jo johtanut leikkauksiin ja rokotuskampanjoiden peruuntumisiin useilla alueella.

Muun muassa WHO:n pääjohtaja Margaret Chan on sanonut kiirellisten toimien olevan tarpeen.

"Yritämme tässä tilanteessa kallistaa suuntaamme kohti menestystä - toimia nopeammin ja paremmin, keskittymällä alueihin joissa lapset ovat kaikkein heikoimmassa asemassa", Chan sanoo.

Asiantuntijat kertovat että Afganistanissa, Nigeriassa ja Pakistanissa, jossa tauti on yhä endeeminen, tapausten määrä on todellisuudessa kaksinkertaistunut viime vuoden aikana, ja rokotusohjelmat ovat tähdellisiä myös taudin leviämisen estämiseksi muualle.

"Jos rahoja ei tule ja vastustuskyky-muureja ei saada rakennetuksi, on olemassa riski että polio uusiutuu väestössä ja leviää myös naapurimaihin", selittää WHO:n polio-kampanjan entinen johtaja professori David Heymann Centre on Global Health Security:stä.

Vuodesta 1988 maailmanlaajuisten poliotapauksien määrä on saatu laskemaan yli 99 prosentilla, ja Intia, jossa ennen uskottiin olevan eniten poliotapauksia maailmassa, julistettiin poliovapaaksi tämän vuoden helmikuussa.

WHO:n ja UNICEF:in yhteiskampanja kuitenkin arvioi että epäonnistuminen tässä vaiheessa voisi vuosikymmenen sisällä johtaa noin 200 000 lapsen halvaantumiseen vuosittain.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia