Uutiset

Rahalähetykset ulkomailta luovat eriarvoisuutta Kuubassa

Ulkomaille muuttaneiden sukulaisten rahalähetyksistä on tullut tärkeä tukipilari monen kuubalaisperheen talouteen. Samalla ne lisäävät kuubalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta, joka kärjistyi taas joulun ja vuodenvaihteen juhlien aikaan.

Ulkomaille muuttaneiden sukulaisten rahalähetyksistä on tullut tärkeä tukipilari monen kuubalaisperheen talouteen. Samalla ne lisäävät kuubalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta, joka kärjistyi taas joulun ja vuodenvaihteen juhlien aikaan.

"Paco-setä muistaa meitä aina jouluna", iloitsee kahden opiskelijatytön eronnut äiti María Teresa Domínguez. Hän jakoi rahat tyttöjen joululahjoihin ja uudenvuoden juhla-ateriaan. Säästöönkin jäi hiukan "sen varalle, että joku sairastuu tai televisio menee rikki".

Tutkijoiden mukaan ulkomailla asuvat kuubalaiset lähettivät viime vuonna kotiin jopa 1,2 miljardia dollaria (noin 960 miljoonaa euroa). Arvion perustana on tieto, että myynti pelkästään dollareita hyväksyvissä valtion kaupoissa kohosi 1,3 miljardiin dollariin.

Rahalähetyksistä on tullut matkailun ja sokerinviennin ohella Kuuban tärkein ulkomaisen valuutan lähde.

Arviolta 60 prosenttia Kuuban 11-miljoonaisesta väestöstä saa dollareita jollakin konstilla - rahalähetyksinä, palkanlisinä tai juomarahoina matkailijoilta - joskin useimmat vähäisiä määriä.

Kova valuutta onkin tärkein eriarvoisuutta aiheuttava tekijä nykypäivän kuubalaisessa yhteiskunnassa, sillä ilman dollareita on vaikea tyydyttää edes kaikkia perustarpeitaan. Sen myöntää valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen apulaisjohtaja Angela Ferriolskin.

"Ellei ole sukulaisia ulkomailla tai jotakin pimeää hommaa, josta maksetaan dollareissa, elämä on todella vaikeata", vahvistaa Mercedes, 30, joka yrittää elää kotiapulaisen ansioilla.

Jo 1,5 miljoonaa kuubalaista on jättänyt kotisaarensa. Moni lähtee auttaakseen perhettään taloudellisesti, mutta aina se ei onnistu.

Isabel, 30, kertoo, että hänen 3-vuotiaan lapsensa isä lähti yli vuosi sitten Espanjaan työpaikan toivossa. Mies ei ole onnistunut saamaan oleskelulupaa eikä kunnon työtä, joten häneltä on liiennyt kotiin lähetettäväksi 40 dollaria (32 euroa) ja vähän leluja.

(Inter Press Service)

köyhyystalous Kuuba

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.