Uutiset

Rahalähetykset ulkomailta luovat eriarvoisuutta Kuubassa

Ulkomaille muuttaneiden sukulaisten rahalähetyksistä on tullut tärkeä tukipilari monen kuubalaisperheen talouteen. Samalla ne lisäävät kuubalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta, joka kärjistyi taas joulun ja vuodenvaihteen juhlien aikaan.

Ulkomaille muuttaneiden sukulaisten rahalähetyksistä on tullut tärkeä tukipilari monen kuubalaisperheen talouteen. Samalla ne lisäävät kuubalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta, joka kärjistyi taas joulun ja vuodenvaihteen juhlien aikaan.

"Paco-setä muistaa meitä aina jouluna", iloitsee kahden opiskelijatytön eronnut äiti María Teresa Domínguez. Hän jakoi rahat tyttöjen joululahjoihin ja uudenvuoden juhla-ateriaan. Säästöönkin jäi hiukan "sen varalle, että joku sairastuu tai televisio menee rikki".

Tutkijoiden mukaan ulkomailla asuvat kuubalaiset lähettivät viime vuonna kotiin jopa 1,2 miljardia dollaria (noin 960 miljoonaa euroa). Arvion perustana on tieto, että myynti pelkästään dollareita hyväksyvissä valtion kaupoissa kohosi 1,3 miljardiin dollariin.

Rahalähetyksistä on tullut matkailun ja sokerinviennin ohella Kuuban tärkein ulkomaisen valuutan lähde.

Arviolta 60 prosenttia Kuuban 11-miljoonaisesta väestöstä saa dollareita jollakin konstilla - rahalähetyksinä, palkanlisinä tai juomarahoina matkailijoilta - joskin useimmat vähäisiä määriä.

Kova valuutta onkin tärkein eriarvoisuutta aiheuttava tekijä nykypäivän kuubalaisessa yhteiskunnassa, sillä ilman dollareita on vaikea tyydyttää edes kaikkia perustarpeitaan. Sen myöntää valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen apulaisjohtaja Angela Ferriolskin.

"Ellei ole sukulaisia ulkomailla tai jotakin pimeää hommaa, josta maksetaan dollareissa, elämä on todella vaikeata", vahvistaa Mercedes, 30, joka yrittää elää kotiapulaisen ansioilla.

Jo 1,5 miljoonaa kuubalaista on jättänyt kotisaarensa. Moni lähtee auttaakseen perhettään taloudellisesti, mutta aina se ei onnistu.

Isabel, 30, kertoo, että hänen 3-vuotiaan lapsensa isä lähti yli vuosi sitten Espanjaan työpaikan toivossa. Mies ei ole onnistunut saamaan oleskelulupaa eikä kunnon työtä, joten häneltä on liiennyt kotiin lähetettäväksi 40 dollaria (32 euroa) ja vähän leluja.

(Inter Press Service)

köyhyystalous Kuuba

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.