Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Rahalähetykset kehitysmaihin kasvoivat

Kasvusta huolimatta siirtolaisten tuloista jää keskimäärin 85 prosenttia uuteen isäntämaahan. Vastaanottajapäässä rahalähetys saattaa varsinkin maaseudulla muodostaa jopa 60 prosenttia perheen ansioista.
Bangladeshilaiset rakennustyömiehet rakentavat taloa Singaporessa.
Bangladeshilaista siirtotyövoimaa rakennuksella Singaporessa. (Kuva: Kalinga Seneviratne / IPS)

(IPS) -- Köyhistä maista lähteneiden siirtolaisten kotiin lähettämä rahasumma nousi 266 miljardista eurosta 400 miljardiin vuosina 2007–2016, Kansainvälinen maatalouden kehittämisrahasto (Ifad) raportoi.

Rahalähetykset kasvoivat 51 prosenttia, kun siirtolaisvirtojen kasvu samana aikana jäi 28 prosenttiin.

Eniten rahaa lähetettiin Yhdysvalloista, Saudi-Arabiasta ja Venäjältä. Suurimpien summien vastaanottajat olivat Kiina, Intia ja Filippiinit.

Siirtolaisten tuloista jää kuitenkin keskimäärin 85 prosenttia uuteen isäntämaahan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa heidän tulonsa muodostavat noin 4 prosenttia kansantuotteesta ja lähetysten osuus jää 0,65 prosenttiin.

Vastaanottajapäässä rahalähetys saattaa varsinkin maaseudulla muodostaa jopa 60 prosenttia perheen ansioista. Rahat kuluvat yleensä henkilökohtaisiin tarpeisiin, kuten koulutukseen, terveydenhuoltoon ja ruokaan. Ifadin mukaan rahan vaikutus ihmisten elämään on paljon suurempi kuin lähetetyt summat.

Rahalähetykset koskettavat kaikkiaan noin miljardia ihmistä, joista reilu 200 miljoonaa tukee noin 800:aa miljoonaa. Summissa ei tapahtunut suuria notkahduksia edes finanssikriisin aikana.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus köyhyystyörahoitus Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.