Raha-apu torjui nälänhädän Somaliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raha-apu torjui nälänhädän Somaliassa

Somalian ruokakriisin uhreja autettiin tänä vuonna etenkin rahalla. Jo kuukausi ensimmäisen katastrofivaroituksen jälkeen 1,4 miljoonaa ihmistä oli pelastettu nälänhädältä.

Somalimaalaisen Sheikh Awaaren kylän asukkaita

Kuivuus on koetellut tänä vuonna muun muassa Somalimaassa sijaitsevan Sheikh Awaaren kylää. Moni on lähtenyt etsimään parempaa elämää muualta. Kuva: Anouk Delafortrie / European Commission DG ECHO / CC BY-NC-ND 2.0.

(IPS) -- Kun Somalia pyysi helmikuussa YK:n apua uhkaavan nälänhädän torjumiseksi, järjestö lähetti ruoka- ja tavarapakettien sijasta rahaa. Se auttoi torjumaan katastrofin.

Noin 260 000 somalialaista surmannut nälänhätä vuosilta 2010–2012 oli vielä hyvässä muistissa, ja siitä osattiin ottaa opiksi.

Tänä keväänä sateiden vähyys pilasi sadot laajalla alueella Somaliassa ja aliravittujen määrä lähti nousuun. Somalian uusi hallitus tarttui nopeasti hälytyskelloihin ja varoitti, että nälkä uhkasi lähes 6,7:ää miljoonaa ihmistä eli yli puolta maan väestöstä.

Koska Somaliassa toimii laaja rahanvälittäjien verkosto, avustustyö organisoitiin sen ympärille ja päävälineiksi nousivat rahalla ladatut maksukortit sekä mobiiliraha.

Kortteja eri tarpeisiin

Ryhmä suunnitteli uudet tavat jakaa rahaa nopeasti ja tehokkaasti, kertoo YK:n humanitaarisen avun toimiston (Ocha) virkailija Jordi Casafont Torra. Hän toimi tiiviissä yhteistyössä somalialaisten avustusryhmien kanssa.

Torran mukaan uusia tapoja lähettää rahaa oli monia. Suosituin oli Scope-kortiksi kutsuttu sähköinen rahakortti. Rahan kortteihin latasi YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP), ja niiden käyttö tehtiin mahdolliseksi kaikissa paikallisissa kaupoissa.

Lisäksi kehitettiin ”vesikortti” ja muita tiettyjen tarvikkeiden hankintaan oikeuttavia maksuvälineitä. Maksukortteja jaettiin myös palkaksi hätäaputöistä, joihin asukkaita pestattiin paikallisen infrastruktuurin kohentamiseksi, Torra kertoo.

Jo kuukausi ensimmäisen katastrofivaroituksen jälkeen 1,4 miljoonaa somalialaista oli pelastettu nälänhädältä. Toukokuuhun mennessä määrä nousi kolmeen miljoonaan.

Kauppa piristää taloutta

”Rahan jakaminen mahdollistaa sen, että ihmiset voivat tehdä hankintoja paikallisissa kaupoissa, mikä auttaa sekä ostajia että myyjiä. Se virkistää taloutta ja luo pohjaa suotuisalle kehitykselle”, Torra selittää.

Vuoden 2016 tilaston mukaan 58 prosenttia somalialaisista omisti matkapuhelimen ja mobiilirahaa käytti jopa 73 prosenttia. Siksi myös avustusrahaa oli tänä keväänä helppo jakaa sim-korteissa. Kesäkuussa yli miljoona henkeä käytti mobiilirahaa ostoksien tekemiseen.

Avustussumma laskettiin kaavalla, jota kutsutaan nimellä minimikustannuskori. Heinäkuussa se tarkoitti noin 75:tä euroa kotitaloutta kohti.

Britannian kehitysapuviraston saaman palautteen mukaan 75 prosenttia rahasta käytettiin ruokaan ja loput kotitaloustarvikkeisiin. Jotkut onnistuivat myös maksamaan pois pikkuvippejä.

Somalian kokemuksista on YK:ssa vedetty johtopäätös, että maa onnistui välttämään katastrofin tällä erää, ja raha auttoi torjumaan nälänhätää paremmin kuin perinteinen ruoka- ja tavara-apu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia