Puoli sydäntä Bagdadissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puoli sydäntä Bagdadissa

Irakista Iranin kautta Suomeen paennut Sarah* pelkää kotimaansa puolesta.

Maailma seuraa henkeään pidätellen suurvaltojen valmistautumista mahdolliseen sotaan Irakia vastaan. Sodan oikeutuksesta ja sen mahdollisista syistä ollaan montaa mieltä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Monisatapäinen toimittajien joukko Irakissa raportoi irakilaisten isänmaallisuudesta ja taistelutahdosta USA:ta vastaan. Suomessa asuvan, Irakin pakolaisen Sarahin on vaikea uskoa heitä.

He pelkäävät. Heidän täytyy sanoa kannattavansa presidentti Saddamia, sillä muuten he ja heidän perheensä joutuisivat vaikeuksiin.

Sarah nauraa ääneen kysyessäni häneltä Saddamin todellisesta kannatuksesta, joka viime vaaleissa oli täydet 100 prosenttia.

- Eihän se tietenkään voi olla totta !

Uhkailua ja propagandaa

Bagdadista kotoisin oleva Sarah tietää mistä puhuu. Häneltä itseltään esimerkiksi estettiin kouluun pääsy hänen isänsä kieltäytyessä äänestämästä Saddamia. Hänen koko perheensä, lapset mukaan lukien, heitettiin vankilaan eräiden suvun jäsenten Saddamin vastaisten toimien seurauksena. Vankilasta vapautumisen jälkeen seurasi useiden vuosien maanpako Iraniin. Lopulta Sarah menetti äitinsä ja useita sukulaisiaan irakilaisten pommittaessa kurdikyliä.

Lasten koulutuksen estäminen kasvattaakin otollisen maaperän propagandan syöttämiselle. Irakilaiset ovat kotimaassaan täysin Saddamin kontrolloimien joukkotiedotusvälineiden armoilla.

- He ovat täysin yksipuolisen tiedon varassa esimerkiksi tämän uhkaavan sodan suhteen.

Sarah uskoo kuitenkin, että suurin osa irakilaisista haluaa päästä eroon Saddamista. Mutta ei sodan avulla. Sarah pelkääkin monien muiden irakilaisten tavoin, että Saddam voisi tappiolle joutuessaan tuhota koko maan.

- Se olisi sen maan loppu, sanoo Sarah hiljaisella äänellä.


Rikkinäinen kansa

Diktatuurimaisin ottein Irakia kohta 25 vuotta hallinnut presidentti Hussein on Sarahin mukaan saanut jo nyt yhteiskunnan hajalle. Tuhansien tapettujen, vankilassa viruvien ja maanpakoon ajettujen lisäksi diktatuurilla on ollut kauaskantoisia vaikutuksia ihmisten mentaliteettiin.

- Ihmiset eivät luota toisiinsa. He ovat peloissaan valmiita ilmiantamaan kenet tahansa.

Erityisesti naiset ovat joutuneet kärsimään. Perheväkivalta on yleistä ja naisia alistetaan. Monien muiden kanssasisartensa tavoin kotiin eristetty Sarah joutui ensimmäisen miehensä raa’an väkivallan kohteeksi.

- Diktaattorimainen hallitus tekee muistakin miehistä diktaattoreja. Vankilaan joutuminen ja kidutuksen kokeminen on vaikuttanut myös miesten mielenterveyteen. Heitä on alistettu ja nöyryytetty. Väkivalta synnyttää väkivaltaa, pohtii Sarah syitä miesten käytökseen, joka on täysin heidän islaminuskonsa vastaista.

- Ei tällä ole mitään tekemistä islamin kanssa. Ei uskontomme kiellä naisia osallistumasta kodin ulkopuoliseen elämään tai hankkimaan itselleen työtä ja koulutusta.

Myös talouspakotteiden vaikutukset ovat kohdistuneet erityisesti naisiin ja lapsiin. Ruoan ja lääkkeiden puute aiheuttaa aliravitsemusta, sairauksia ja turhia kuolemia. Mahdollinen sota vain pahentaisi tilannetta.

- Minä olen täällä turvassa, mutta he Irakissa eivät tiedä ovatko hengissä vielä huomenna. Puoli sydäntäni on edelleen siellä. Sydämeni särkyy kun ajattelen miksi naisten ja lasten täytyy kuolla.

* Haastatellun nimi muutettu.

Julkaisija: Kirkko ja kaupunki

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia