Uutiset

Puolet maailman köyhistä asuu viidessä maassa

Köyhyys keskittyy Etelä-Aasian ja Afrikan väkirikkaisiin maihin, sanoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan. Vaikka köyhyys on viime vuosina vähentynyt, sen poistamisesta on tullut yhä vaikeampaa.
Slummin rakennuksia
Köyhyydestä on tullut yhä keskittyneempi ongelma. Eniten köyhiä on Intiassa. Kuva Mumbaista. (Kuva: Adam Cohn / CC BY-NC-ND 2.0)

Mikäli äärimmäisestä köyhyydestä halutaan päästä eroon, on keskityttävä juuri tiettyihin maihin, sanoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan maailman 736 miljoonasta äärimmäisen köyhästä puolet elää vain viidessä maassa: Intiassa, Nigeriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa sekä Bangladeshissa. Maat kuuluvat Etelä-Aasian ja Saharan eteläpuolisen Afrikan väkirikkaimpiin.

”Taistelu äärimmäistä köyhyyttä vastaan ei ole ohi, ja jollakin tavalla siitä on tulossa vaikeampaa. Köyhien määrä on korkealla ja on yhä selvempää, että talouskasvun hedelmät ovat jakautuneet epätasaisesti”, raportissa todetaan.

YK:ssa vuonna 2015 hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu äärimmäisen köyhyyden poistaminen vuoteen 2030 mennessä. Äärimmäisessä köyhyydessä elävillä tarkoitetaan alle 1,9 dollarilla päivässä eläviä. 

Maailmanpankin tavoitteena on vähentää köyhien osuus alle kolmeen prosenttiin. Tällä hetkellä osuus on noin kymmenen prosenttia. Se on huikeasti vähemmän kuin vuonna 1990, jolloin köyhiä oli yli kolmannes. Edistystä selittää etenkin Itä-Aasian ja Tyynenmeren maiden talouskasvu. 

Bangladesh ja Intia ovatkin nykyisen talouskasvun vauhdilla pääsemässä lähelle nollaa vuoteen 2030 mennessä. Sen sijaan Afrikassa köyhyys pysyy yleisenä ongelmana. Taustalla on alueen hidas talouskasvu, konfliktien ja heikkojen instituutioiden aiheuttamat ongelmat sekä se, ettei kasvun hedelmiä saada kanavoitua köyhyyden vähentämiseen, raportissa todetaan.

Maailmanpankin viime syksynä ilmestyneen raportin mukaan köyhyyden väheneminen on globaalisti hidastunut viime vuosina. Syinä ovat konfliktit, hidas kehitys tietyillä alueilla, hyödykkeiden hinnan lasku ja muut talousongelmat kehittyvissä maissa. Brittiläinen kehitystutkimusinstituutti ODI puolestaan on laskenut, että vuonna 2030 äärimmäisen köyhiä on vielä 400 miljoonaa.

köyhyys Etelä-AasiaAfrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.
New York Timesin rakennus

Enää neljännes maailman maista on turvallisia toimittajille – Tilanne heikkenee myös aiemmin edistyksellisinä pidetyillä alueilla

Suomi on kohonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä toiselle sijalle muutaman vuoden pudotuksen jälkeen. Monessa muussa maassa tilanne on heikentynyt.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Monien suomalaisten vaatebrändien avoimuus retuperällä

Yritykset vakuuttavat toimivansa eettisesti, mutta kuluttajan on vaikea selvittää väitteiden todenperäisyyttä. Tuoreen selvityksen mukaan useimmat suomalaiset vaatebrändit eivät kerro julkisesti kovinkaan paljon siitä, mitä ne tekevät vastuullisuuden eteen.