Uutiset

Puolet maailman köyhistä asuu viidessä maassa

Köyhyys keskittyy Etelä-Aasian ja Afrikan väkirikkaisiin maihin, sanoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan. Vaikka köyhyys on viime vuosina vähentynyt, sen poistamisesta on tullut yhä vaikeampaa.
Slummin rakennuksia
Köyhyydestä on tullut yhä keskittyneempi ongelma. Eniten köyhiä on Intiassa. Kuva Mumbaista. (Kuva: Adam Cohn / CC BY-NC-ND 2.0)

Mikäli äärimmäisestä köyhyydestä halutaan päästä eroon, on keskityttävä juuri tiettyihin maihin, sanoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan maailman 736 miljoonasta äärimmäisen köyhästä puolet elää vain viidessä maassa: Intiassa, Nigeriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa sekä Bangladeshissa. Maat kuuluvat Etelä-Aasian ja Saharan eteläpuolisen Afrikan väkirikkaimpiin.

”Taistelu äärimmäistä köyhyyttä vastaan ei ole ohi, ja jollakin tavalla siitä on tulossa vaikeampaa. Köyhien määrä on korkealla ja on yhä selvempää, että talouskasvun hedelmät ovat jakautuneet epätasaisesti”, raportissa todetaan.

YK:ssa vuonna 2015 hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu äärimmäisen köyhyyden poistaminen vuoteen 2030 mennessä. Äärimmäisessä köyhyydessä elävillä tarkoitetaan alle 1,9 dollarilla päivässä eläviä. 

Maailmanpankin tavoitteena on vähentää köyhien osuus alle kolmeen prosenttiin. Tällä hetkellä osuus on noin kymmenen prosenttia. Se on huikeasti vähemmän kuin vuonna 1990, jolloin köyhiä oli yli kolmannes. Edistystä selittää etenkin Itä-Aasian ja Tyynenmeren maiden talouskasvu. 

Bangladesh ja Intia ovatkin nykyisen talouskasvun vauhdilla pääsemässä lähelle nollaa vuoteen 2030 mennessä. Sen sijaan Afrikassa köyhyys pysyy yleisenä ongelmana. Taustalla on alueen hidas talouskasvu, konfliktien ja heikkojen instituutioiden aiheuttamat ongelmat sekä se, ettei kasvun hedelmiä saada kanavoitua köyhyyden vähentämiseen, raportissa todetaan.

Maailmanpankin viime syksynä ilmestyneen raportin mukaan köyhyyden väheneminen on globaalisti hidastunut viime vuosina. Syinä ovat konfliktit, hidas kehitys tietyillä alueilla, hyödykkeiden hinnan lasku ja muut talousongelmat kehittyvissä maissa. Brittiläinen kehitystutkimusinstituutti ODI puolestaan on laskenut, että vuonna 2030 äärimmäisen köyhiä on vielä 400 miljoonaa.

köyhyys Etelä-AasiaAfrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria aurinkopaneelilla varustetun koulun edustalla

Suomalaisille kesämökeille tarkoitettu aurinkovoimala sähköistää ammattikoulua Ugandassa – Aurinkoenergian potentiaali on valtava, mutta esteenä on hinta

Aurinko paistaa Ugandassa ympäri vuoden kuin Suomessa kesällä, mutta silti yli 80 prosenttia maaseudun asukkaista elää ilman sähköä. Suomalainen keksijä Janne Käpylehto opetti kolmessa päivässä ammattikoululaisille, miten asentaa aurinkovoimala. Kokeilua saatetaan laajentaa tulevaisuudessa.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.
Käsi pitelee tyhjää alumiinikulhoa

Haitissa on krooninen ruokakriisi, mutta media kertoo siitä vain harvoin – Avustusjärjestö listasi maailman unohdetuimmat kriisit

Mediahuomio auttaa keräämään apua katastrofien uhreille, mutta kilpailu median kiinnostuksesta on kova. Avustusjärjestö Care International on julkaissut kolmatta kertaa listan maailman aliraportoiduimmista kriiseistä, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan.
Lehmä

Tutkimus: Keinoliha ei välttämättä olekaan ilmastoystävällisin vaihtoehto karjankasvatukselle

Maailmalla on viime vuosina intoiltu laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitkä sen ilmastovaikutukset tulevat olemaan.