Puolet maailman köyhistä asuu viidessä maassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puolet maailman köyhistä asuu viidessä maassa

Köyhyys keskittyy Etelä-Aasian ja Afrikan väkirikkaisiin maihin, sanoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan. Vaikka köyhyys on viime vuosina vähentynyt, sen poistamisesta on tullut yhä vaikeampaa.

Slummin rakennuksia

Köyhyydestä on tullut yhä keskittyneempi ongelma. Eniten köyhiä on Intiassa. Kuva Mumbaista. Kuva: Adam Cohn / CC BY-NC-ND 2.0.

Mikäli äärimmäisestä köyhyydestä halutaan päästä eroon, on keskityttävä juuri tiettyihin maihin, sanoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan maailman 736 miljoonasta äärimmäisen köyhästä puolet elää vain viidessä maassa: Intiassa, Nigeriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa sekä Bangladeshissa. Maat kuuluvat Etelä-Aasian ja Saharan eteläpuolisen Afrikan väkirikkaimpiin.

”Taistelu äärimmäistä köyhyyttä vastaan ei ole ohi, ja jollakin tavalla siitä on tulossa vaikeampaa. Köyhien määrä on korkealla ja on yhä selvempää, että talouskasvun hedelmät ovat jakautuneet epätasaisesti”, raportissa todetaan.

YK:ssa vuonna 2015 hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu äärimmäisen köyhyyden poistaminen vuoteen 2030 mennessä. Äärimmäisessä köyhyydessä elävillä tarkoitetaan alle 1,9 dollarilla päivässä eläviä. 

Maailmanpankin tavoitteena on vähentää köyhien osuus alle kolmeen prosenttiin. Tällä hetkellä osuus on noin kymmenen prosenttia. Se on huikeasti vähemmän kuin vuonna 1990, jolloin köyhiä oli yli kolmannes. Edistystä selittää etenkin Itä-Aasian ja Tyynenmeren maiden talouskasvu. 

Bangladesh ja Intia ovatkin nykyisen talouskasvun vauhdilla pääsemässä lähelle nollaa vuoteen 2030 mennessä. Sen sijaan Afrikassa köyhyys pysyy yleisenä ongelmana. Taustalla on alueen hidas talouskasvu, konfliktien ja heikkojen instituutioiden aiheuttamat ongelmat sekä se, ettei kasvun hedelmiä saada kanavoitua köyhyyden vähentämiseen, raportissa todetaan.

Maailmanpankin viime syksynä ilmestyneen raportin mukaan köyhyyden väheneminen on globaalisti hidastunut viime vuosina. Syinä ovat konfliktit, hidas kehitys tietyillä alueilla, hyödykkeiden hinnan lasku ja muut talousongelmat kehittyvissä maissa. Brittiläinen kehitystutkimusinstituutti ODI puolestaan on laskenut, että vuonna 2030 äärimmäisen köyhiä on vielä 400 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia