Uutiset

Puolet maailman köyhistä asuu viidessä maassa

Köyhyys keskittyy Etelä-Aasian ja Afrikan väkirikkaisiin maihin, sanoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan. Vaikka köyhyys on viime vuosina vähentynyt, sen poistamisesta on tullut yhä vaikeampaa.
Slummin rakennuksia
Köyhyydestä on tullut yhä keskittyneempi ongelma. Eniten köyhiä on Intiassa. Kuva Mumbaista. (Kuva: Adam Cohn / CC BY-NC-ND 2.0)

Mikäli äärimmäisestä köyhyydestä halutaan päästä eroon, on keskityttävä juuri tiettyihin maihin, sanoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan maailman 736 miljoonasta äärimmäisen köyhästä puolet elää vain viidessä maassa: Intiassa, Nigeriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa sekä Bangladeshissa. Maat kuuluvat Etelä-Aasian ja Saharan eteläpuolisen Afrikan väkirikkaimpiin.

”Taistelu äärimmäistä köyhyyttä vastaan ei ole ohi, ja jollakin tavalla siitä on tulossa vaikeampaa. Köyhien määrä on korkealla ja on yhä selvempää, että talouskasvun hedelmät ovat jakautuneet epätasaisesti”, raportissa todetaan.

YK:ssa vuonna 2015 hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu äärimmäisen köyhyyden poistaminen vuoteen 2030 mennessä. Äärimmäisessä köyhyydessä elävillä tarkoitetaan alle 1,9 dollarilla päivässä eläviä. 

Maailmanpankin tavoitteena on vähentää köyhien osuus alle kolmeen prosenttiin. Tällä hetkellä osuus on noin kymmenen prosenttia. Se on huikeasti vähemmän kuin vuonna 1990, jolloin köyhiä oli yli kolmannes. Edistystä selittää etenkin Itä-Aasian ja Tyynenmeren maiden talouskasvu. 

Bangladesh ja Intia ovatkin nykyisen talouskasvun vauhdilla pääsemässä lähelle nollaa vuoteen 2030 mennessä. Sen sijaan Afrikassa köyhyys pysyy yleisenä ongelmana. Taustalla on alueen hidas talouskasvu, konfliktien ja heikkojen instituutioiden aiheuttamat ongelmat sekä se, ettei kasvun hedelmiä saada kanavoitua köyhyyden vähentämiseen, raportissa todetaan.

Maailmanpankin viime syksynä ilmestyneen raportin mukaan köyhyyden väheneminen on globaalisti hidastunut viime vuosina. Syinä ovat konfliktit, hidas kehitys tietyillä alueilla, hyödykkeiden hinnan lasku ja muut talousongelmat kehittyvissä maissa. Brittiläinen kehitystutkimusinstituutti ODI puolestaan on laskenut, että vuonna 2030 äärimmäisen köyhiä on vielä 400 miljoonaa.

köyhyys Etelä-AasiaAfrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset