Puolet Intian taloudesta on pimeää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puolet Intian taloudesta on pimeää

Kansa maksaa "veronsa" lahjuksina, mutta se ei hyödytä yhteiskuntaa, kirjoittaa Ranjit Devraj.

(IPS) -- Intialaiset maksavat vuosittain jopa 50 miljardia euroa lahjuksia saadakseen heille kuuluvia julkisia palveluja.

Selvitys vuodelta 1984 kertoi pimeän talouden muodostavan viidenneksen Intian kansantuotteesta, mutta nyt osuuden arvioidaan paisuneen 50 prosenttiin.

"Lahjusjärjestelmä on niin kehittynyt, että rahan kerääminen on ulkoistettu yksityisille agenteille", sanoo korruptiota tutkinut Indian Institute of Management -laitoksen professori R. Vaidyanathan.

Vain kolme prosenttia Intian 1,2 miljardista asukkaasta maksaa oikeita veroja. Vaidyanathanin mukaan veropohjan laajentaminen on hallitukselle vaikeaa, koska "ihmisiä ei voi pakottaa maksamaan kahdenlaisia veroja, virallisia ja pimeitä."

Verotustiedot kaudelta 2011-2012 paljastavat, että tuloveroa maksoi vain 30 miljoonaa intialaista ja valtaosalla se jäi alle 5 000 euron.

Köyhät kärsivät

Korruptiosta kärsivät eniten köyhät, joiden on pulitettava voitelurahaa aina asioidessaan viranomaisten kanssa.

"On julkinen salaisuus, että useimpiin julkisiin hankkeisiin on lisätty korruptiovara", poliisin keskustutkimusviraston entinen johtaja Joginder Singh sanoo.

Intian pimeää rinnakkaistaloutta pyörittää laaja pomojen, välittäjien ja käryreiden joukko, jolla on omat voidellut kirjanpitäjät, poliisit ja virkamiehet.

"Korruptio ruokkii itse itseään luomalla jatkuvasti uutta pimeää rahaa", Delhin yliopistossa taloustiedettä opettava Ashwini Sharma selittää.

Kettu ja kanatarha

Lahjonnan kitkeminen on mahdotonta, koska pimeä raha pyörittää myös puolueita. Sharma vertaa puolueiden roolia kettuun kanatarhan vahtina.

Varjotalous estää tolkullisten analyysien ja toteuttamiskelpoisten toimintaohjelmien laatimisen, hän valittaa.

Lisäksi pimeää rahaa virtaa ulos maasta laittomia kanavia pitkin. Jos raha palaa Intiaan, se sujahtaa eliitin taskuun eikä suinkaan kehitysohjelmiin tai köyhyyden lievittämiseen.

Intian rupian arvo on pudonnut 20 prosenttia neljässä kuukaudessa laittoman pääomapaon vuoksi. Se on tavallista vaalien lähestyessä, ja nyt valmistaudutaan ensi kevään vaaleihin, Sharma sanoo.

Yhden miehen sota

Entinen verovirkailija Arvind Kejriwal on lähtenyt taisteluun korruptiota vastaan. Hän on perustanut Tavallisten ihmisten puolueen (AAP), jolla on luuta tunnuksenaan.

Kejriwal on kamppaillut aiemmin hallinnon läpinäkyvyyden puolesta ja sai vuonna 2005 läpi lain oikeudesta tiedonsaantiin. Muut puolueet kuitenkin ajavat lain muuttamista, jotta eivät joutuisi sen edellyttämään syyniin.

"Puolueiden toiminta osoittaa, miten sidoksissa ne ovat varjotalouteen", Sharma kommentoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia