Puolassa nostettu ensimmäinen syyte holokaustilain nojalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puolassa nostettu ensimmäinen syyte holokaustilain nojalla

Puolassa tuli hiljattain voimaan uusi laki, jonka mukaan maan ei saa enää sanoa tehneen yhteistyötä natsien kanssa. Ensimmäinen laista kärsivä on argentiinalainen Pagina 12 -lehti. Asiantuntijat ovat huolissaan sananvapauden tilasta.

Arbeit macht frei -kyltti Auschwitzissä Puolassa

Puolassa ei saa enää sanoa julkisesti maan tehneen yhteistyötä natsi-Saksan kanssa. Kuvan kyltti Auschwitzin tuhoamisleiriltä. Kuva: Fred Romero / CC BY 2.0.

(IPS) -- Argentiinalainen Pagina 12 -lehti julkaisi joulukuussa kolumnin puolalaisten toimeenpanemasta juutalaisten joukkomurhasta toisen maailmansodan aikana. Maaliskuussa lehteä vastaan nostettiin syyte Puolassa.

Puolassa oli vähän aiemmin tullut voimaan laki, joka kieltää kaikkia maailman asukkaita sanomasta, että Puola tai puolalaiset ovat vastuussa juutalaisiin kohdistuneista vainoista natsimiehityksen aikana. Lain rikkojaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeustuomio. Pagina 12 on tiettävästi ensimmäinen kohde, johon lakia sovelletaan.

”Syytteen nosti Puolan hallitusta lähellä oleva ryhmä. Me teemme tästä kansainvälisen kysymyksen, koska se on yritys toteuttaa maailmanlaajuista sensuuria”, Pagina 12:n päätoimittaja Martín Granovsky sanoo.

Hän muistuttaa, ettei lehden juttu väittänyt kaikkia puolalaisia juutalaisvastaisiksi tai kiistänyt puolalaisten kärsimyksiä natsismin aikana. ”Kerromme tapauksen, jossa asukkaat kiduttivat ja tappoivat naapureitaan.”

Historia uusiksi

Syytteen takana on vuonna 2012 puolassa perustettu kunnianloukkausten vastainen järjestö, joka sanoo haluavansa korjata maan historiaa ja erityisesti toista maailmansotaa koskevat virheelliset tiedot.

Helmikuussa Puolassa hyväksytty laki on samalla asialla. Se mukaan puolalaisten ja Puolan valtion syyttäminen yhteistyöstä natsien kanssa on kiellettyä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö arvioi tuoreeltaan, että laki saattaa heikentää sananvapautta ja tieteellistä keskustelua. Yhdysvallat on koettu Puolan tärkeimmäksi liittolaiseksi, kun taas Euroopan unioni on rangaissut jäsenmaataan demokratian ja oikeusvaltion periaatteiden hylkäämisestä.

”Puolan holokaustilaki rikkoo kaikkia ilmaisunvapauden ja tieteellisen tutkimuksen kansainvälisiä periaatteita”, Buenos Airesin yliopiston viestinnän laitosta aiemmin johtanut Damián Loreti sanoo.

”Laki pyrkii esittämään historiasta virallisen totuuden, joka ei salli vastaväitteitä, ja sellainen loukkaa Euroopan ihmisoikeussopimusta ja YK:n päätöksiä”, hän täsmentää.

Dokumentoitu tapahtuma

Jupakka alkoi 18. joulukuuta, kun Pagina 12 julkaisi kolumnin otsikolla Tuttuja kasvoja. Psykoanalyytikko Federico Pavlovsky kertoo siinä heinäkuun 10. päivän tapahtumista 1941 Jedwabnessa 190 kilometrin päässä Varsovasta.

Jutun mukaan 1 500 puolalaista tappoi tai näki muiden tappavan 1 600 juutalaista. Vaikka Puola oli saksalaisten miehittämä, natsit eivät määränneet joukkomurhaa tai osallistuneet siihen. He vain sallivat tapahtumat ja valokuvasivat niitä.

Pavlovskyn kolumni perustuu puolalaissyntyisen historioitsijan Jan Grossin vuonna 2001 ilmestyneeseen kirjaan.

Leirit hiertävät

Pagina 12 on jatkanut Jedwabnen tapahtumia koskevien juttujen julkaisemista kanteen nostamisen jälkeen. Yksi kirjoittajista on psykoterapeutti ja kirjailija Diana Wang, joka syntyi Puolassa 1945 holokaustista selvinneeseen perheeseen ja muutti kaksivuotiaana Argentiinaan.

Puolan uusi laki kieltää puhumasta ”puolalaisista keskitysleireistä”, koska maa oli natsivallan alla. Wang myöntää, ettei Puolan valtio ollut vastuussa leireistä mutta muistuttaa, ettei se oikeuta sananvapauden kaventamista.

”Puolalla on pitkät antisemitismin perinteet, ja sadattuhannet puolalaiset osallistuivat juutalaisten murhaamiseen ja heidän omaisuutensa anastamiseen”, sanoo Wang, joka johtaa Argentiinassa holokaustin muistoa vaalivaa järjestöä.

Lisää uusi kommentti