Uutiset

Puolassa nostettu ensimmäinen syyte holokaustilain nojalla

Puolassa tuli hiljattain voimaan uusi laki, jonka mukaan maan ei saa enää sanoa tehneen yhteistyötä natsien kanssa. Ensimmäinen laista kärsivä on argentiinalainen Pagina 12 -lehti. Asiantuntijat ovat huolissaan sananvapauden tilasta.
Arbeit macht frei -kyltti Auschwitzissä Puolassa
Puolassa ei saa enää sanoa julkisesti maan tehneen yhteistyötä natsi-Saksan kanssa. Kuvan kyltti Auschwitzin tuhoamisleiriltä. (Kuva: Fred Romero / CC BY 2.0)

(IPS) -- Argentiinalainen Pagina 12 -lehti julkaisi joulukuussa kolumnin puolalaisten toimeenpanemasta juutalaisten joukkomurhasta toisen maailmansodan aikana. Maaliskuussa lehteä vastaan nostettiin syyte Puolassa.

Puolassa oli vähän aiemmin tullut voimaan laki, joka kieltää kaikkia maailman asukkaita sanomasta, että Puola tai puolalaiset ovat vastuussa juutalaisiin kohdistuneista vainoista natsimiehityksen aikana. Lain rikkojaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeustuomio. Pagina 12 on tiettävästi ensimmäinen kohde, johon lakia sovelletaan.

”Syytteen nosti Puolan hallitusta lähellä oleva ryhmä. Me teemme tästä kansainvälisen kysymyksen, koska se on yritys toteuttaa maailmanlaajuista sensuuria”, Pagina 12:n päätoimittaja Martín Granovsky sanoo.

Hän muistuttaa, ettei lehden juttu väittänyt kaikkia puolalaisia juutalaisvastaisiksi tai kiistänyt puolalaisten kärsimyksiä natsismin aikana. ”Kerromme tapauksen, jossa asukkaat kiduttivat ja tappoivat naapureitaan.”

Historia uusiksi

Syytteen takana on vuonna 2012 puolassa perustettu kunnianloukkausten vastainen järjestö, joka sanoo haluavansa korjata maan historiaa ja erityisesti toista maailmansotaa koskevat virheelliset tiedot.

Helmikuussa Puolassa hyväksytty laki on samalla asialla. Se mukaan puolalaisten ja Puolan valtion syyttäminen yhteistyöstä natsien kanssa on kiellettyä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö arvioi tuoreeltaan, että laki saattaa heikentää sananvapautta ja tieteellistä keskustelua. Yhdysvallat on koettu Puolan tärkeimmäksi liittolaiseksi, kun taas Euroopan unioni on rangaissut jäsenmaataan demokratian ja oikeusvaltion periaatteiden hylkäämisestä.

”Puolan holokaustilaki rikkoo kaikkia ilmaisunvapauden ja tieteellisen tutkimuksen kansainvälisiä periaatteita”, Buenos Airesin yliopiston viestinnän laitosta aiemmin johtanut Damián Loreti sanoo.

”Laki pyrkii esittämään historiasta virallisen totuuden, joka ei salli vastaväitteitä, ja sellainen loukkaa Euroopan ihmisoikeussopimusta ja YK:n päätöksiä”, hän täsmentää.

Dokumentoitu tapahtuma

Jupakka alkoi 18. joulukuuta, kun Pagina 12 julkaisi kolumnin otsikolla Tuttuja kasvoja. Psykoanalyytikko Federico Pavlovsky kertoo siinä heinäkuun 10. päivän tapahtumista 1941 Jedwabnessa 190 kilometrin päässä Varsovasta.

Jutun mukaan 1 500 puolalaista tappoi tai näki muiden tappavan 1 600 juutalaista. Vaikka Puola oli saksalaisten miehittämä, natsit eivät määränneet joukkomurhaa tai osallistuneet siihen. He vain sallivat tapahtumat ja valokuvasivat niitä.

Pavlovskyn kolumni perustuu puolalaissyntyisen historioitsijan Jan Grossin vuonna 2001 ilmestyneeseen kirjaan.

Leirit hiertävät

Pagina 12 on jatkanut Jedwabnen tapahtumia koskevien juttujen julkaisemista kanteen nostamisen jälkeen. Yksi kirjoittajista on psykoterapeutti ja kirjailija Diana Wang, joka syntyi Puolassa 1945 holokaustista selvinneeseen perheeseen ja muutti kaksivuotiaana Argentiinaan.

Puolan uusi laki kieltää puhumasta ”puolalaisista keskitysleireistä”, koska maa oli natsivallan alla. Wang myöntää, ettei Puolan valtio ollut vastuussa leireistä mutta muistuttaa, ettei se oikeuta sananvapauden kaventamista.

”Puolalla on pitkät antisemitismin perinteet, ja sadattuhannet puolalaiset osallistuivat juutalaisten murhaamiseen ja heidän omaisuutensa anastamiseen”, sanoo Wang, joka johtaa Argentiinassa holokaustin muistoa vaalivaa järjestöä.

mediasananvapausdemokratiahallintolakioikeus ja rikos Puola Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista