Uutiset

Puolassa ensimmäinen syyte CIA:n salaisesta vankilasta

Entinen tiedustelupäällikkö joutuu syytteeseen epäiltynä vankien kiduttamisesta CIA:n salaisessa vankilassa. 

Puolassa on nostettu syyte maan entistä tiedustelupäällikköä vastaan terrorismista epäiltyjen kiduttamisesta CIA:lle perustetussa salaisessa vankilassa, kertovat uutistoimistot.

Puola on ensimmäinen maa, joka asettaa viranomaisen syytteeseen vankiloiden takia, joita Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA käytti terroriepäiltyjen säilyttämiseen ja kuulusteluun.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan CIA:n ulkomailta kidnappaamat vangit joutuivat kokemaan kovia kuulusteluja ja muun muassa vesikidutusta Puolassa vuosina 2002 ja 2003 toimineessa vankilassa.

Gazeta Wyborcza -lehden mukaan entinen tiedustelupäällikkö Zbigniew Siemiatkowskia syytetään sotarikollisten vapaudenriistosta, valtuuksiensa ylittämisestä ja ruumiillisen rangaistuksen sallimisesta. Siemiatkowski johti Puolan tiedustelupalvelua vuosina 2002 ja 2004, jolloin maa osallistui Yhdysvaltain johtamaan sotaan terrorismia vastaan.

Euroopan neuvosto ja YK ovat myös kertoneet todisteista vankilan olemassaolosta, mutta vankilan toiminnan aikana Puolassa vallassa olleet viranomaiset kieltävät tiedon.

Myös Romaniasta on löytynyt salaisia pidätyskeskuksia ja Liettuan hallitus on myöntänyt, että maassa oli kaksi CIA:n ylläpitämää salaista vankilaa, kertoo Amnesty International.

Euroopan parlamentti valmistelee uutta raporttia vankien laittomista kuljetuksista, katoamisista ja kidutuksesta Euroopassa. Raportti on jatkoa vuoden 2007 tutkimukselle, joka ei johtanut kunnollisiin selvityksiin.

CIA:n vankilennotVankien oikeudet ihmisoikeudetoikeus ja rikos PuolaSuomiTanska

Lue myös

Amnesty: Euroopan myönnettävä osuutensa CIA:n kidutusohjelmassa

Ilman Euroopan apua Yhdysvallat ei olisi pystynyt pidättämään ja kiduttamaan ihmisiä, järjestö kritisoi.

Miksi CIA:n vankilennoista on edelleen puhuttava?

Vankilentojen selvitys jäi Suomessa puolitiehen, eikä se ollut vahinko, selviää asiaa penkoneen Ilari Kailan artikkelista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.