Uutiset

Puolassa ensimmäinen syyte CIA:n salaisesta vankilasta

Entinen tiedustelupäällikkö joutuu syytteeseen epäiltynä vankien kiduttamisesta CIA:n salaisessa vankilassa. 

Puolassa on nostettu syyte maan entistä tiedustelupäällikköä vastaan terrorismista epäiltyjen kiduttamisesta CIA:lle perustetussa salaisessa vankilassa, kertovat uutistoimistot.

Puola on ensimmäinen maa, joka asettaa viranomaisen syytteeseen vankiloiden takia, joita Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA käytti terroriepäiltyjen säilyttämiseen ja kuulusteluun.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan CIA:n ulkomailta kidnappaamat vangit joutuivat kokemaan kovia kuulusteluja ja muun muassa vesikidutusta Puolassa vuosina 2002 ja 2003 toimineessa vankilassa.

Gazeta Wyborcza -lehden mukaan entinen tiedustelupäällikkö Zbigniew Siemiatkowskia syytetään sotarikollisten vapaudenriistosta, valtuuksiensa ylittämisestä ja ruumiillisen rangaistuksen sallimisesta. Siemiatkowski johti Puolan tiedustelupalvelua vuosina 2002 ja 2004, jolloin maa osallistui Yhdysvaltain johtamaan sotaan terrorismia vastaan.

Euroopan neuvosto ja YK ovat myös kertoneet todisteista vankilan olemassaolosta, mutta vankilan toiminnan aikana Puolassa vallassa olleet viranomaiset kieltävät tiedon.

Myös Romaniasta on löytynyt salaisia pidätyskeskuksia ja Liettuan hallitus on myöntänyt, että maassa oli kaksi CIA:n ylläpitämää salaista vankilaa, kertoo Amnesty International.

Euroopan parlamentti valmistelee uutta raporttia vankien laittomista kuljetuksista, katoamisista ja kidutuksesta Euroopassa. Raportti on jatkoa vuoden 2007 tutkimukselle, joka ei johtanut kunnollisiin selvityksiin.

CIA:n vankilennotVankien oikeudet ihmisoikeudetoikeus ja rikos PuolaSuomiTanska

Lue myös

Amnesty: Euroopan myönnettävä osuutensa CIA:n kidutusohjelmassa

Ilman Euroopan apua Yhdysvallat ei olisi pystynyt pidättämään ja kiduttamaan ihmisiä, järjestö kritisoi.

Miksi CIA:n vankilennoista on edelleen puhuttava?

Vankilentojen selvitys jäi Suomessa puolitiehen, eikä se ollut vahinko, selviää asiaa penkoneen Ilari Kailan artikkelista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.