Puolassa ensimmäinen syyte CIA:n salaisesta vankilasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puolassa ensimmäinen syyte CIA:n salaisesta vankilasta

Entinen tiedustelupäällikkö joutuu syytteeseen epäiltynä vankien kiduttamisesta CIA:n salaisessa vankilassa. 

Puolassa on nostettu syyte maan entistä tiedustelupäällikköä vastaan terrorismista epäiltyjen kiduttamisesta CIA:lle perustetussa salaisessa vankilassa, kertovat uutistoimistot.

Puola on ensimmäinen maa, joka asettaa viranomaisen syytteeseen vankiloiden takia, joita Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA käytti terroriepäiltyjen säilyttämiseen ja kuulusteluun.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan CIA:n ulkomailta kidnappaamat vangit joutuivat kokemaan kovia kuulusteluja ja muun muassa vesikidutusta Puolassa vuosina 2002 ja 2003 toimineessa vankilassa.

Gazeta Wyborcza -lehden mukaan entinen tiedustelupäällikkö Zbigniew Siemiatkowskia syytetään sotarikollisten vapaudenriistosta, valtuuksiensa ylittämisestä ja ruumiillisen rangaistuksen sallimisesta. Siemiatkowski johti Puolan tiedustelupalvelua vuosina 2002 ja 2004, jolloin maa osallistui Yhdysvaltain johtamaan sotaan terrorismia vastaan.

Euroopan neuvosto ja YK ovat myös kertoneet todisteista vankilan olemassaolosta, mutta vankilan toiminnan aikana Puolassa vallassa olleet viranomaiset kieltävät tiedon.

Myös Romaniasta on löytynyt salaisia pidätyskeskuksia ja Liettuan hallitus on myöntänyt, että maassa oli kaksi CIA:n ylläpitämää salaista vankilaa, kertoo Amnesty International.

Euroopan parlamentti valmistelee uutta raporttia vankien laittomista kuljetuksista, katoamisista ja kidutuksesta Euroopassa. Raportti on jatkoa vuoden 2007 tutkimukselle, joka ei johtanut kunnollisiin selvityksiin.

Lisää uusi kommentti