Puolan hallitus pelottelee ympäristöjärjestöjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puolan hallitus pelottelee ympäristöjärjestöjä

Kivihiili- ja kaasuenergian laajentamista vastustavat ympäristöjärjestöt sanovat joutuneensa hallituksen häirinnän kohteeksi.

Joukko puolalaisia ympäristöjärjestöjä on allekirjoittanut avoimen kirjeen, jossa ne sanovat joutuvansa toimimaan pelon ilmapiirissä, sillä viranomaiset häiritsevät heidän toimintaansa, kertoo EurActiv.

Ympäristöjärjestöjen mukaan maan salainen palvelu seuraa heidän toimintaansa ja on myös kuulustellut ympäristöaktivisteja muun muassa heidän suhteestaan ulkomaisiin järjestöihin. Järjestöjen mukaan myös paikallisia pormestareita ja juristeja on kuulusteltu hiilivastaisesta toiminnasta.

Järjestöt kokevat, että hallituksen otteet kovenivat entisestään lokakuussa, kun maan valtionvarainministeri Nikoklaj Budzanowski sanoi hiilivoimaa vastaan kampanjoivan ympäristöjärjestö Client Earthin "ylittäneet rajan" hyväksyttävälle toiminnalle.

"Pelon ilmapiiri on ehdottomasti luotu", sanoo järjestön asianajaja Marcin Stoczkiewicz. Ympäristöjärjestöjen mukaan Budzanowskin kommentit ovat ennennäkemätön hyökkäys puolalaista kansalaisyhteiskuntaa kohtaan.

Puola on 90-prosenttisesti riippuvainen hiilellä tuotetusta energiasta ja maan hallitus on useaan otteeseen hidastanut EU:n yhteisten hiilipäästötavoitteiden asettamista.

Kirjeen on allekirjoittanut yli 20 puolalaista ympäristöjärjestöä, mukaan luettuna Greenpeace ja WWF.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia