Punaisenmeren hait eväkeiton raaka-aineeksi? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Punaisenmeren hait eväkeiton raaka-aineeksi?

Urheilusukeltelu Egyptin Punaisenmeren rannikolla koituu yhä useammin pettymykseksi: ainuttakaan haita ei ilmaannu näköpiiriin. Hait on luultavasti pyydystetty eväkeiton raaka-aineeksi, vaikka se on suojelualueilla ja useimmilla muillakin Egyptin vesillä kiellettyä.

"Haihavainnot ovat vähentyneet roimasti. Pian joudumme ristimään uudelleen hain mukaan nimettyjä tunnettuja sukelluspaikkoja, kuten Shark Reefin ja Shark Pointin", Sinai Divers -sukellusfirman omistaja Rolf Schmidt valittaa.

Haiden näkeminen on hänen mukaansa verraton elämys kokeneille sukeltajille. Kauhuelokuvien välittämä kuva petokaloista on kuitenkin sikäli väärä, että ne käyvät erittäin harvoin ihmisen kimppuun - moni laji ei koskaan. Ekologisen tasapainon säilymiselle hait sen sijaan ovat tärkeitä.

Syytä haikannan hupenemiseen ei virallisesti tiedetä, mutta vahvasti epäillään, että kalat joutuvat salapyynnin uhriksi herkkusuiden himoitsemien eviensä tähden. Hainlihaa pidetään lähes syömäkelvottomana, joten kalastajat nappaavat saaliiltaan pelkän evän.

Haineväkeitto on erityisen arvostettua Itä-Aasiassa, jossa lautasellinen tätä herkkua saattaa maksaa yli sata euroa. Arvioiden mukaan maailmassa tapetaan vuosittain sata miljoonaa haita evien vuoksi.

Egyptin ympäristöviraston edustaja Mahmoud Hanafy kertoo joidenkin yritysten vievän "pieniä määriä" haineviä, mutta hän uskoo, että kalat on pyydetty maan aluevesien ulkopuolelta.

Sukeltajia kuljettavien veneiden kapteeneilla on kuitenkin toisenlaisia havaintoja Punaisenmeren eteläosista. Jasser el-Moafi on törmännyt pitkän siiman kaltaisiin pyydyksiin, joissa oli syötteinä hainpoikasia. Toiset kapteenit vahvistavat, ettei kyse ollut yksittäistapauksesta.

Amr Ali kertoo ilmoittavansa tapaukset viranomaisille, mutta koska nämä ovat satojen kilometrien päässä, hän ottaa joskus oikeuden omiin käsiinsä. "Nykyään salapyytäjät lähtevät pakoon meidät nähdessään", hän myhäilee.

YK:n tilastojen mukaan yksistään Hongkong toi 5 500 kiloa kuivattuja haineviä Egyptistä vuonna 2000. Määrää varten jouduttiin tappamaan noin 75 000 haita.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia