Uutiset

Punainen Risti vetoaa siviilien puolesta Vuoristo-Karabahin konfliktin kiihtyessä – Osa ihmisistä pakoilee kellareissa, myös sairaaloita on vahingoittunut

Armenian ja Azerbaidžanin väliset taistelut ovat kiihtyneet. Raskaiden aseiden käyttö asutuilla alueilla voi rikkoa humanitaarista pikeutta, muistuttaa kansainvälinen Punainen Risti.
Vuoristomaisema, tie ja armenialaisilla aakkosilla varustettu tienvarsikyltti.
Kyltti Armenian ja Vuoristo-Karabahin rajalla vuonna 2017. (Kuva: David Stanley / CC BY 2.0)

Lukuisia siviilejä on kuollut ja vammautunut molemmin puolin Armenian ja Azerbaidžanin välistä kontaktilinjaa Vuoristo-Karabahin konfliktin viime päivien kiihtymisen vuoksi.

Myös satoja koteja, sairaaloita ja kouluja on tuhoutunut tai vahingoittunut tykistötulessa ja ilmaiskuissa, kertoo Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC).

Raskaan aseistuksen käyttö asutuilla alueilla on sen mukaan lisääntynyt viime päivinä. Kyseessä voi olla kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomus, se muistutti eilen.

”ICRC tuomitsee jyrkästi raportoidun mielivaltaisen tulituksen ja muut väitetyt laittomat hyökkäykset -- kaupungeissa ja muilla asutuilla alueilla, joissa siviilejä kuolee ja he saavat kauhistuttavia vammoja, myös elinikäisiä”, sanoi ICRC:n Euraasian johtaja Martin Schüepp tiedotteessa.

Järjestön mukaan kuolleiden joukossa on myös lapsia. Rakennusten lisäksi teitä sekä sähkö-, kaasu- ja viestintäverkkoja on vahingoittunut. Perheet etsivät turvaa, ja osa on vetäytynyt maan alle lämmittämättömiin kellareihin.

”Ihmiset ovat olleet yhteydessä ICRC:hen. He ovat kauhuissaan eivätkä tiedä, minne mennä ja miten pysyä turvassa”, Schüepp sanoi perjantaina julkaistussa tiedotteessa.

Armenia ja Azerbaidžan ovat kiistelleet noin 30 vuoden ajan Vuoristo-Karabahin alueesta, joka on armenialaisenemmistöinen, Armenian miehittämä Azerbaidžanin sisällä sijaitseva alue. Se on julistautunut itsenäiseksi, mutta käytännössä itsenäisyyttä ei ole kansainvälisesti tunnustettu. Taistelut kiihtyivät jälleen reilu viikko sitten.

Eilen Azerbaidžanin kerrottiin pommittaneen Vuoristo-Karabahin pääkaupunkia Stepanakertia. Azerbaidžan taas sanoi Armenian iskeneen Azerbaidžanin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Ganjaan.

Yhteensä noin 240 ihmistä on epävirallisten mediatietojen mukaan kuollut taisteluissa.

ICRC toimittaa alueelle terveydellisiä tarvikkeita sekä ruumispusseja. Myös EU on ilmoittanut avun toimittamisesta.

ICRC muistuttaa, että siviilit ovat jo valmiiksi haavoittuvaisessa asemassa pian saapuvan talven sekä koronaviruspandemian vuoksi. Järjestö pelkää, että kaaos ja pakolaisuus johtavat koronatapausten kasvuun, kun ihmiset joutuvat olemaan tuntikausia yhteisissä tiloissa tai paikoissa, joissa ei ole kunnon sanitaatiota.  Lisäksi konfliktin paheneminen vaikuttaa väestön mielenterveyteen.

avustustyökatastrofiapukonflikti ArmeniaAzerbaidžan Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä