Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Punainen Risti: Sadat tuhannet vaarassa nälkiintyä Etelä-Sudanissa

Sisällissota on pahentunut, ja osa väestöstä on turvautunut henkensä pitimiksi lumpeenkukkien syömiseen.
Etelä-Sudanista saapuneita pakolaisia Etiopiassa. (Kuva: UNICEF Ethiopia / cc 2.0)

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset voivat kuolla nälkään, ellei avustustoimia lisätä, varoittaa Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC). Viimeisten neljän viikon aikana noin 100 000 ihmistä on paennut kodeistaan maan sisällissodan kiihtyessä, mikä on pahentanut myös ruokapulaa.

"Olemme saaneet useita raportteja suorista hyökkäyksistä siviilejä vastaan. Lääkäritiimit suorittavat leikkauksia kellon ympäri haavoittuneiden hoitamiseksi. Humanitaarinen tilanne pahenee. Monet ovat kuolleet tai loukkaantuneet. Osa on pakolaisena toista tai kolmatta kertaa", kuvailee Eric Marclay, ICRC:n Itä-Afrikan operaatioiden johtaja järjestön tiedotteessa.

Etelä-Sudan ajautui etnisten ryhmien väliseen sisällissotaan joulukuussa 2013 maan presidentin ja varapresidentin riitauduttua keskenään. Noin puolen miljoonan ihmisen arvellaan paenneen maan rajojen ulkopuolelle, 1,5 miljoonaa on paossa maan sisällä.

Jo 4,6 miljoonan eteläsudanilaisen ruokaturva on vakavasti epävarma, mikä tarkoittaa noin 40:tä prosenttia koko väestöstä. Konfliktissa kärsivässä Unityn osavaltiossa osa ihmisistä on joutunut turvautumaan lumpeenkukkien syömiseen, kertoi ICRC:n Etelä-Sudanin delegaation johtaja Franz Rauchenstein uutistoimisto Reutersin mukaan.

ICRC:n maassa tekemän tutkimuksen (pdf) mukaan konfliktin ja turvallisuusongelmien, kuivuuden, tulvien ja kasvitautien vuoksi viljeltävissä oleva maa on vähentynyt viime vuodesta 40–60 prosenttia. Esimerkiksi durran tuotanto on laskenut jopa 80 prosenttia.

YK: humanitaarisen avun lähettiläs Toby Lanzer varoitti jo toukokuussa maan olevan lähellä talousromahdusta. Etelä-Sudan karkotti Lanzerin kesäkuun alussa syytä kertomatta.

Etelä-Sudanin konflikti katastrofiapuruokakonflikti Etelä-Sudan Punainen Risti

Lue myös

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.