Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Punainen Risti: Sadat tuhannet vaarassa nälkiintyä Etelä-Sudanissa

Sisällissota on pahentunut, ja osa väestöstä on turvautunut henkensä pitimiksi lumpeenkukkien syömiseen.
Etelä-Sudanista saapuneita pakolaisia Etiopiassa. (Kuva: UNICEF Ethiopia / cc 2.0)

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset voivat kuolla nälkään, ellei avustustoimia lisätä, varoittaa Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC). Viimeisten neljän viikon aikana noin 100 000 ihmistä on paennut kodeistaan maan sisällissodan kiihtyessä, mikä on pahentanut myös ruokapulaa.

"Olemme saaneet useita raportteja suorista hyökkäyksistä siviilejä vastaan. Lääkäritiimit suorittavat leikkauksia kellon ympäri haavoittuneiden hoitamiseksi. Humanitaarinen tilanne pahenee. Monet ovat kuolleet tai loukkaantuneet. Osa on pakolaisena toista tai kolmatta kertaa", kuvailee Eric Marclay, ICRC:n Itä-Afrikan operaatioiden johtaja järjestön tiedotteessa.

Etelä-Sudan ajautui etnisten ryhmien väliseen sisällissotaan joulukuussa 2013 maan presidentin ja varapresidentin riitauduttua keskenään. Noin puolen miljoonan ihmisen arvellaan paenneen maan rajojen ulkopuolelle, 1,5 miljoonaa on paossa maan sisällä.

Jo 4,6 miljoonan eteläsudanilaisen ruokaturva on vakavasti epävarma, mikä tarkoittaa noin 40:tä prosenttia koko väestöstä. Konfliktissa kärsivässä Unityn osavaltiossa osa ihmisistä on joutunut turvautumaan lumpeenkukkien syömiseen, kertoi ICRC:n Etelä-Sudanin delegaation johtaja Franz Rauchenstein uutistoimisto Reutersin mukaan.

ICRC:n maassa tekemän tutkimuksen (pdf) mukaan konfliktin ja turvallisuusongelmien, kuivuuden, tulvien ja kasvitautien vuoksi viljeltävissä oleva maa on vähentynyt viime vuodesta 40–60 prosenttia. Esimerkiksi durran tuotanto on laskenut jopa 80 prosenttia.

YK: humanitaarisen avun lähettiläs Toby Lanzer varoitti jo toukokuussa maan olevan lähellä talousromahdusta. Etelä-Sudan karkotti Lanzerin kesäkuun alussa syytä kertomatta.

Etelä-Sudanin konflikti katastrofiapuruokakonflikti Etelä-Sudan Punainen Risti

Lue myös

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset