Protestit jatkuneet Sudanissa – Mielenosoittajat haluavat siviilihallinnon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Protestit jatkuneet Sudanissa – Mielenosoittajat haluavat siviilihallinnon

Sudanissa iloittiin eilen 30 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin syrjäyttämisestä. Opposition edustajat kuitenkin pelkäävät, että vanha järjestelmä säilyy armeijan kaapattua vallan.

Rakennuksia Sudanin pääkaupungissa Khartumissa

Sudanissa alkoi uusi aika, kun 30 vuotta hallinnut presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin. Kuvassa pääkaupunki Khartumin rakennuksia vuonna 2017. Kuva: Christopher MIchel / CC BY-NC 2.0 DEED.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Sudanissa, vaikka maan presidentti Omar al-Bashir saatiin syrjäytettyä eilen. Mielenosoittajat vaativat Sudaniin siviilihallintoa, kertoo uutistoimisto Al-Jazeera.

”Sudanissa vanha järjestelmä rakennetaan uudelleen uusissa vaatteissa. Olen 30-vuotias ja koko elämäni ajan olemme kärsineet vapauden puutteesta ja jatkuvista uhkauksista”, sanoi aktivisti Mohammed Hisham Al-Jazeeran mukaan.

Armeija kaappasi vallan kuukausia kestäneiden mielenosoitusten jälkeen ja ilmoitti pysyvänsä vallassa kaksi vuotta. Maan johdossa on nyt entinen varapresidentti ja puolustusministeri Awad Ibn Ouf.

Armeija julisti kolmeksi kuukaudeksi hätätilan. Viime yönä voimassa oli ulkonaliikkumiskielto kello 22:n ja 4:n välillä. Kansainvälisten medioiden mukaan kymmenet tuhannet mielenosoittajat ovat kuitenkin uhmanneet sitä. Mielenosoitusten jatkamiseen kehottanut Sudanese Professionals Association on sanonut, ettei protestia lopeteta ennen kuin valta on luovutettu väliaikaiselle siviilihallinnolle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Al-Bashir ehti hallita Sudanissa 30 vuotta. Hänen aikanaan Sudanin talous on kärsinyt ja inflaatio kasvanut. Kansainvälinen rikostuomioistuin on etsintäkuuluttanut hänet epäiltynä kansanmurhasta, sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan, mutta hän on onnistunut pakoilemaan pidätystä.

Protestit alkoivat joulukuussa. Ensin niissä osoitettiin mieltä bensan ja leivän hinnan nousua vastaan, sitten niissä alettiin vaatia al-Bashirin eroa. Viime lauantaina ne kiihtyivät jälleen. Hallituksenjoukot ovat tappaneet pelkästään lauantaista lähtien yli 20 mielenosoittajaa. Osa armeijasta alkoi lopulta suojella mielenosoittajia.

Al-Bashirin eroa on kiitelty maailmalla, sillä se on mahdollisuus tehdä maasta oikeusvaltio.

”Tänä historiallisena päivänä maailman pitää ensinnäkin tunnistaa sudanilaisten ainutlaatuinen rohkeus, luovuus ja urheus heidän vaatiessaan oikeuksiaan. Tämän päivän tapahtumien pitäisi toimia herätyssoittona johtajille, jotka luulevat, että he voivat kieltää ihmisiltä heidän perusoikeutensa”, sanoi Amnestyn pääsihteeri Kumi Naidoo.

Amnesty kuitenkin sanoi, ettei hätätilaa saa käyttää polkemaan ihmisten oikeuksia ja että al-Bashir on luovutettava ICC:lle. Myös YK:n pääsihteeri António Guterres on ilmoittanut seuraavansa tilannetta tarkkaan.

”Al-Bashir on nyt poissa vallasta, mutta mielenosoittajat tietävät, ettei autoritaarisuudessa ole kyse vain yhdestä miehestä. Rauhanomaisia mielenosoittajia, jotka ovat kuukausien ajan vaatineet vapautta, rauhaa ja oikeutta, on nyt kuultava”, tviittasi Human Rights Watchin Euroopan mediajohtaja Andrew Stroehlein.

Al-Bashirin olinpaikkaa ei tiedetä, mutta armeija on vakuuttanut, että hän on turvallisessa paikassa pidätettynä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia