Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Pro-tukipiste: Amnestyn prostituutiokeskustelu oikeilla raiteilla

Erittäin myönteistä, että Amnesty lähtökohtana on ihmiskaupan ja prostituution erottaminen toisistaan jo alkuunsa, Pro-tukipisteestä sanotaan.

Seksityöntekijöiden oikeuksia edistävä Pro-tukipiste toivottaa Amnestyn avaaman keskustelun seksityöstä tervetulleena lisänä suomalaiseen prostituutiopolitiikkakeskusteluun.

Ihmisoikeusjärjestö ilmoitti viime viikolla käynnistävänsä kampanjan seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien edistämiseksi, jonka osana järjestö myös selvittää virallisen kantansa prostituutioon. Amnesty myös painottaa tiedotteessaan, että nyt käynnistyvä konsultaatio ei muuta järjestön kantaa ihmiskauppaan.

Pro-tukipisteen mukaan erityisen myönteistä on, että Amnesty on tehnyt lähtökohtaisen eron ihmiskaupan ja prostituution välille.

Juuri tämän eron tekeminen vie keskustelun seksityöntekijöiden oikeuksista tai kriminalisoinnin laajentamisesta kokonaan uusille urille, Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo maailma.netille.

"Jos ei suostuta näkemään, että ihmiskauppa seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksiin ja prostituutio eivät ole yksi ja sama asia, ajaudutaan tilanteeseen, jossa kriminalisointi kohdistuu myös niihin ihmisiin, joilla ei ole mitään tekemistä ihmiskaupan kanssa tai joiden oikeuksia ei muuten loukata", Kauppinen toteaa.

Amnesty on korostanut julkisuudessa, että järjestöllä ei tällä hetkellä ole kantaa prostituutioon. Tästä huolimatta järjestössä käynnistyvän keskustelun pohjana toimiva luonnoksen herättämä arvostelu rikkoi uutiskynnyksen Suomessakin.

Kauppisen mukaan se, että jo pelkkä keskustelunavaus ja vaihtoehtojen esittäminen saa aikaan näin voimakkaita reaktioita kertoo, miten herkkä asia prostituutiopolitiikka on. Vahvojen mielipiteiden ja syytösten esittämisen sijaan julkisuudessa tarvittaisiinkin lisää analyyttisempaa keskustelua, hän lisää.

"Ihmisoikeuksien kannalta syntynyt myrsky on hämmästyttävä ja osoittaa, että asiasta on syytä keskustella. Jos ei joka ikisen ryhmän ihmisoikeuksista voida puhua ja pysähtyä tarkastelemaan niitä eri kulmilta, niin onko se silloin universaali käsite ylipäätään", hän kysyy.

Seksityöläisten oikeudet ihmisoikeudettyöpolitiikkaaktivismilaki Suomi Amnesty InternationalPro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.