Pro-tukipiste: Amnestyn prostituutiokeskustelu oikeilla raiteilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pro-tukipiste: Amnestyn prostituutiokeskustelu oikeilla raiteilla

Erittäin myönteistä, että Amnesty lähtökohtana on ihmiskaupan ja prostituution erottaminen toisistaan jo alkuunsa, Pro-tukipisteestä sanotaan.

Seksityöntekijöiden oikeuksia edistävä Pro-tukipiste toivottaa Amnestyn avaaman keskustelun seksityöstä tervetulleena lisänä suomalaiseen prostituutiopolitiikkakeskusteluun.

Ihmisoikeusjärjestö ilmoitti viime viikolla käynnistävänsä kampanjan seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien edistämiseksi, jonka osana järjestö myös selvittää virallisen kantansa prostituutioon. Amnesty myös painottaa tiedotteessaan, että nyt käynnistyvä konsultaatio ei muuta järjestön kantaa ihmiskauppaan.

Pro-tukipisteen mukaan erityisen myönteistä on, että Amnesty on tehnyt lähtökohtaisen eron ihmiskaupan ja prostituution välille.

Juuri tämän eron tekeminen vie keskustelun seksityöntekijöiden oikeuksista tai kriminalisoinnin laajentamisesta kokonaan uusille urille, Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo maailma.netille.

"Jos ei suostuta näkemään, että ihmiskauppa seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksiin ja prostituutio eivät ole yksi ja sama asia, ajaudutaan tilanteeseen, jossa kriminalisointi kohdistuu myös niihin ihmisiin, joilla ei ole mitään tekemistä ihmiskaupan kanssa tai joiden oikeuksia ei muuten loukata", Kauppinen toteaa.

Amnesty on korostanut julkisuudessa, että järjestöllä ei tällä hetkellä ole kantaa prostituutioon. Tästä huolimatta järjestössä käynnistyvän keskustelun pohjana toimiva luonnoksen herättämä arvostelu rikkoi uutiskynnyksen Suomessakin.

Kauppisen mukaan se, että jo pelkkä keskustelunavaus ja vaihtoehtojen esittäminen saa aikaan näin voimakkaita reaktioita kertoo, miten herkkä asia prostituutiopolitiikka on. Vahvojen mielipiteiden ja syytösten esittämisen sijaan julkisuudessa tarvittaisiinkin lisää analyyttisempaa keskustelua, hän lisää.

"Ihmisoikeuksien kannalta syntynyt myrsky on hämmästyttävä ja osoittaa, että asiasta on syytä keskustella. Jos ei joka ikisen ryhmän ihmisoikeuksista voida puhua ja pysähtyä tarkastelemaan niitä eri kulmilta, niin onko se silloin universaali käsite ylipäätään", hän kysyy.

Lisää uusi kommentti