Presidentinvaalit lähestyvät Egyptissä – istuvan presidentin ainoa vastaehdokas on hallituksen tukija | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Presidentinvaalit lähestyvät Egyptissä – istuvan presidentin ainoa vastaehdokas on hallituksen tukija

Egyptin viranomaiset ovat estäneet käytännössä kaikkia opposition ehdokkaita osallistumasta ensi kuun presidentinvaaleihin, joissa presidentti Abdel Fattah al-Sisi pyrkii uusimaan valtakautensa.

Egyptin lipuilla koristeltu moottoripyörä

Egyptin tulevat presidentinvaalit ovat kaukana vapaista ja reiluista, varoittavat ihmisoikeusjärjestöt. Kuva: Sebastian Horndasch / CC BY 2.0.

Egyptissä valmistaudutaan presidentinvaaleihin, jotka eivät ihmisoikeusjärjestöjen mukaan täytä edes minimivaatimuksia vapaiden ja reilujen vaalien kannalta. Vaalit on määrä pitää 26.–28.3.

Käytännössä kaikki istuvaa presidenttiä Abdel Fattah al-Sisiä vastustavat ehdokkaat on saatu luopumaan ehdokkuudesta jo ennen varsinaisen kampanjoinnin alkamista.

Kaksi mahdollista ehdokasta on viime kuukausien aikana pidätetty ja kolmas asetettiin kotiarestiin, kunnes tämä vetäytyi itse. Kaksi muuta tärkeää mahdollista ehdokasta luopui pelistä sanoen syyksi sortavan ilmapiirin, huolet kannattajiensa turvallisuudesta ja hallituksen manipuloinnin, kertoivat ihmisoikeusjärjestöt aiemmin helmikuussa.

Ainoa ehdokas nyt on Mussa Mustafa Mussa, joka suostuteltiin peliin mukaan. Hän johtaa hallitusta tukevaa Al-Ghad-puoluetta ja kampanjoi aiemmin al-Sisin puolesta, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Helmikuun puolivälissä pidätettiin myös vuoden 2012 vaaleissa ehdolla ollut Abd al-Moniem Abu al-Fotouh, joka edustaa Vahva Egypti -oppositiopuoluetta. Pidätyksen jälkeen al-Fotouh ja 15 hänen puoluetoveriaan asetettiin ilman kunnollista tutkintaa terrorismilistalle muun muassa epäillyistä yhteyksistä Muslimiveljeskuntaan, HRW kertoi eilen.

”Pidätys alleviivaa hallituksen viestiä, jonka mukaan presidentti al-Sisin kritisointi vaalien alla on kiellettyä. Vaalien pitäisi kannustaa poliittiseen keskusteluun ja heijastaa kansan tahtoa, mutta al-Sisin hallitus haluaa varmistaa kovaotteisella sorrolla, että näin ei käy Egyptissä”, sanoo järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Sarah Leah Whitson.

Vapaiden vaalien järjestämistä Egyptissä vaikeuttaa järjestöjen mukaan myös se, että mielenosoituksiin pitää pyytää erillinen lupa, ja eniten lupia ovat saaneet al-Sisin kannattajat. Median toimintaa ja sananvapautta rajoitetaan. Kun oppositio alkoi kerätä nimilistaa vaalien boikotoimiseksi, al-Sisi varoitti näitä uhkaamasta ”maan vakautta ja turvallisuutta”.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun armeija kaappasi vuonna 2013 vallan vaaleilla valitulta presidentiltä Muhamed Mursilta. Al-Sisi voitti vaalit seuraavana vuonna, ja hänen valtansa alla otteet ovat tiukentuneet. Maassa on tuhansia poliittisia vankeja, sillä hallituksen kriitikkoja, toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja pidätetään säännöllisesti. Viime vuonna maa sääti tiukan järjestölain, joka kontrolloi käytännössä kaikkea järjestöjen toimintaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia