Uutiset

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa
Sudan on kärsinyt talousvaikeuksista Etelä-Sudanin itsenäistymisen jälkeen. Kuva pääkaupunki Khartumista. (Kuva: Christopher MIchel / CC BY 2.0)

Sudanissa joulukuussa alkaneet protestit ovat kärjistyneet turvallisuusjoukkojen käydessä yhä kovemmin ottein mielenosoittajia vastaan. Vaihtelevien tietojen mukaan jopa yli 40 ihmistä on kuollut ja yli tuhat on pidätetty joulukuun 19. päivänä alkaneiden mielenosoitusten yhteydessä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet kertoi eilen olevansa huolissaan ylimitoitetusta voimankäytöstä ja vaati viranomaisia lopettamaan väkivallan. Turvallisuusjoukot ovat ampuneet mielenosoittajia oikeilla panoksilla ja käyttäneet näitä vastaan kyynelkaasua.

Viime viikolla turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan, jonne mielenosoittajat olivat tulleet hakemaan hoitoa vammoihinsa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan turvallisuusjoukot avasivat tulen Omdurmanin sairaalan pihalla ja marssivat sitten sairaalaan mukiloiden potilaita ja henkilökuntaa.

”Tämä hyökkäys sairaalaan on järkyttävä kansainvälisen lain rikkomus. Omdurmanin sairaalan potilaat ja lääkärit joutuivat kyynelkaasun ja luotien kohteeksi, kun Sudanin turvallisuusjoukot tehostivat missiotaan tukahduttaa rauhanomaiset protestit”, sanoi Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja Sarah Jackson  tiedotteessa.

Virallisten tietojen mukaan kuolleita on 24 ja pidätettyjä 816, mutta molemmat luvut voivat olla suurempia.

Pidätettyjen joukossa on ollut toimittajia, oppositiojohtajia, kansalaisyhteiskunnan edustajia ja lääkäreitä. Eräs lääkäri pidätettiin, kun hän kertoi, että mielenosoittajat saavat ilmaista hoitoa hänen sairaalassaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Sudanissa on järjestetty yhteensä satoja mielenosoituksia joulukuun 19. päivän jälkeen. Ne alkoivat maan kaakkoisosissa sijaitsevasta Atbaran kaupungista mutta ne ovat levinneet myös yli tusinaan muuhunkin. 

Mielenosoittajat protestoivat leivän ja bensan hinnan nousua, mutta sittemmin niissä on alettu vaatia hallituksen ja lähes 30 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa. Kansainvälinen rikostuomioistuin etsintäkuulutti al-Bashirin vuosia sitten Darfurin kansanmurhasta epäiltynä.

Sudanin talous on viime vuosina kärsinyt muun muassa vuonna 2011 tapahtuneesta Etelä-Sudanin itsenäistymisestä. Itsenäistymisen myötä Sudan menetti suurimman osan öljyntuotannostaan, sillä öljykentät jäivät Etelä-Sudanin puolelle.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetpolitiikkaaktivismidemokratiahallinto Sudan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.