Uutiset

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa
Sudan on kärsinyt talousvaikeuksista Etelä-Sudanin itsenäistymisen jälkeen. Kuva pääkaupunki Khartumista. (Kuva: Christopher MIchel / CC BY 2.0)

Sudanissa joulukuussa alkaneet protestit ovat kärjistyneet turvallisuusjoukkojen käydessä yhä kovemmin ottein mielenosoittajia vastaan. Vaihtelevien tietojen mukaan jopa yli 40 ihmistä on kuollut ja yli tuhat on pidätetty joulukuun 19. päivänä alkaneiden mielenosoitusten yhteydessä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet kertoi eilen olevansa huolissaan ylimitoitetusta voimankäytöstä ja vaati viranomaisia lopettamaan väkivallan. Turvallisuusjoukot ovat ampuneet mielenosoittajia oikeilla panoksilla ja käyttäneet näitä vastaan kyynelkaasua.

Viime viikolla turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan, jonne mielenosoittajat olivat tulleet hakemaan hoitoa vammoihinsa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan turvallisuusjoukot avasivat tulen Omdurmanin sairaalan pihalla ja marssivat sitten sairaalaan mukiloiden potilaita ja henkilökuntaa.

”Tämä hyökkäys sairaalaan on järkyttävä kansainvälisen lain rikkomus. Omdurmanin sairaalan potilaat ja lääkärit joutuivat kyynelkaasun ja luotien kohteeksi, kun Sudanin turvallisuusjoukot tehostivat missiotaan tukahduttaa rauhanomaiset protestit”, sanoi Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja Sarah Jackson  tiedotteessa.

Virallisten tietojen mukaan kuolleita on 24 ja pidätettyjä 816, mutta molemmat luvut voivat olla suurempia.

Pidätettyjen joukossa on ollut toimittajia, oppositiojohtajia, kansalaisyhteiskunnan edustajia ja lääkäreitä. Eräs lääkäri pidätettiin, kun hän kertoi, että mielenosoittajat saavat ilmaista hoitoa hänen sairaalassaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Sudanissa on järjestetty yhteensä satoja mielenosoituksia joulukuun 19. päivän jälkeen. Ne alkoivat maan kaakkoisosissa sijaitsevasta Atbaran kaupungista mutta ne ovat levinneet myös yli tusinaan muuhunkin. 

Mielenosoittajat protestoivat leivän ja bensan hinnan nousua, mutta sittemmin niissä on alettu vaatia hallituksen ja lähes 30 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa. Kansainvälinen rikostuomioistuin etsintäkuulutti al-Bashirin vuosia sitten Darfurin kansanmurhasta epäiltynä.

Sudanin talous on viime vuosina kärsinyt muun muassa vuonna 2011 tapahtuneesta Etelä-Sudanin itsenäistymisestä. Itsenäistymisen myötä Sudan menetti suurimman osan öljyntuotannostaan, sillä öljykentät jäivät Etelä-Sudanin puolelle.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetpolitiikkaaktivismidemokratiahallinto Sudan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.