Uutiset

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa.
Sudan on kärsinyt talousvaikeuksista Etelä-Sudanin itsenäistymisen jälkeen. Kuva pääkaupunki Khartumista. (Kuva: Christopher MIchel / CC BY 2.0)

Sudanissa joulukuussa alkaneet protestit ovat kärjistyneet turvallisuusjoukkojen käydessä yhä kovemmin ottein mielenosoittajia vastaan. Vaihtelevien tietojen mukaan jopa yli 40 ihmistä on kuollut ja yli tuhat on pidätetty joulukuun 19. päivänä alkaneiden mielenosoitusten yhteydessä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet kertoi eilen olevansa huolissaan ylimitoitetusta voimankäytöstä ja vaati viranomaisia lopettamaan väkivallan. Turvallisuusjoukot ovat ampuneet mielenosoittajia oikeilla panoksilla ja käyttäneet näitä vastaan kyynelkaasua.

Viime viikolla turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan, jonne mielenosoittajat olivat tulleet hakemaan hoitoa vammoihinsa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan turvallisuusjoukot avasivat tulen Omdurmanin sairaalan pihalla ja marssivat sitten sairaalaan mukiloiden potilaita ja henkilökuntaa.

”Tämä hyökkäys sairaalaan on järkyttävä kansainvälisen lain rikkomus. Omdurmanin sairaalan potilaat ja lääkärit joutuivat kyynelkaasun ja luotien kohteeksi, kun Sudanin turvallisuusjoukot tehostivat missiotaan tukahduttaa rauhanomaiset protestit”, sanoi Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja Sarah Jackson  tiedotteessa.

Virallisten tietojen mukaan kuolleita on 24 ja pidätettyjä 816, mutta molemmat luvut voivat olla suurempia.

Pidätettyjen joukossa on ollut toimittajia, oppositiojohtajia, kansalaisyhteiskunnan edustajia ja lääkäreitä. Eräs lääkäri pidätettiin, kun hän kertoi, että mielenosoittajat saavat ilmaista hoitoa hänen sairaalassaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Sudanissa on järjestetty yhteensä satoja mielenosoituksia joulukuun 19. päivän jälkeen. Ne alkoivat maan kaakkoisosissa sijaitsevasta Atbaran kaupungista mutta ne ovat levinneet myös yli tusinaan muuhunkin. 

Mielenosoittajat protestoivat leivän ja bensan hinnan nousua, mutta sittemmin niissä on alettu vaatia hallituksen ja lähes 30 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa. Kansainvälinen rikostuomioistuin etsintäkuulutti al-Bashirin vuosia sitten Darfurin kansanmurhasta epäiltynä.

Sudanin talous on viime vuosina kärsinyt muun muassa vuonna 2011 tapahtuneesta Etelä-Sudanin itsenäistymisestä. Itsenäistymisen myötä Sudan menetti suurimman osan öljyntuotannostaan, sillä öljykentät jäivät Etelä-Sudanin puolelle.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetpolitiikkaaktivismidemokratiahallinto Sudan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.