Portugalin passeja kaupataan Goassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Portugalin passeja kaupataan Goassa

Muuan Portugalin valtion virkamies luuli näkevänsä näkyjä matkatessaan lentokentälle Intian länsirannikolla sijaitsevassa Goassa. Valtava ulkomainos kauppasi tien varressa Portugalin passeja. Järjestäytynyt rikollisuus on alkanut käyttää hyväkseen sääntöä, jonka mukaan ennen vuotta 1961 syntyneillä asukkailla on yhä oikeus Portugalin kansalaisuuteen.

"Oletko huolissasi tulevaisuudesta ja haluat pitää kaikki ovet auki perheellesi? Hyödynnä Portugalin kansalaisuus, joka on tarjolla kaikille goalaisille", mainos julisti.

Vastaavia mainoksia on näkynyt myös Diussa ja Damanissa, jotka muodostivat Goan kanssa Portugalin Intian vuoteen 1961. Ennen tuota vuotta syntyneillä asukkailla on yhä oikeus Portugalin kansalaisuuteen, mitä järjestäytynyt rikollisuus on alkanut käyttää hyväkseen.

Rikolliset ostavat intialaisten laillisesti hankkimat Portugalin passit hyvään hintaan ja myyvät ne entistä kalliimmalla maanmiehilleen ja myös naapurimaiden kansalaisille.

Portugalin passin hankinta maksaa noin 560 euroa, mutta jälleenmyyntihinta on jo kaksinkertainen, goalaissyntyinen Portugalin parlamentin jäsen Narana Coissoró kertoo.

Portugalin viranomaiset vakuuttavat yrittäneensä suitsia laitonta passikauppaa, mutta se jatkuu yhä. Ulkomainokset ovat vähentyneet, mutta passeja tarjotaan nyt lehti-ilmoituksilla.

Poliisin arvion mukaan noin 15 000 intialaista on anonut Portugalin kansalaisuutta konsulaattien kautta vuodesta 1994 lähtien. Alle puolet perusteli hakemustaan laillisilla syntymä- ja muilla todistuksilla.

Portugalissa asuu 65 000 intialaista, joista vain 5 000 ei ole Portugalin kansalaisia. Intiasta tulleista 90 prosenttia puhuu portugalia äidinkielenään.

Laiton passikauppa huolestuttaa laillisia siirtolaisia. "Viranomaiset alkavat epäillä kaikkia intialaiselta näyttäviä ihmisiä, vaikka valtaosa heistä on portugalilaisia", Diusta muuttaneiden intialaisten keulahahmo, yrittäjä Joao Fernándes valittaa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia