Portugalilaisritykset suosivat laitonta vierastyövoimaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Portugalilaisritykset suosivat laitonta vierastyövoimaa

Portugali ryhtyi maaliskuussa säätelemään ulkomaisen työvoiman maahantuloa lupaamalla myöntää vuodeksi 8 500 työlupaa anojille, joilla on laillinen työpaikka tiedossa. Kiintiöjärjestelmä ei kuitenkaan ole onnistunut vakuuttamaan työnantajia, jotka palkkaavat edelleen laittomia maahantulijoita. Se tulee vähintään puolta halvemmaksi kuin kotimainen työvoima.

Anomuksia oli syyskuun lopulla jätetty 60 ja työluvan oli saanut vasta kolme ulkomaalaista. Yritykset pestaavat laitonta väkeä entiseen malliin.

"Tämä todistaa, että yritykset eivät ole kiinnostuneita laillisesta työvoimasta", siirtolaisten solidaarisuusyhdistyksen puheenjohtaja Timoteo Macedo sanoo.

"Miksi nähdä vaivaa papereiden kanssa ja tehdä laillinen työsopimus, kun ympärillä on joukoittain laittomia maahanmuuttajia, jotka vain odottavat pääsyä hyväksikäytettäväksi", hän ironisoi työnantajien asennetta.

Moni siirtolaisviranomainenkin myöntää - nimettömänä - että uuden kiintiöjärjestelmän epäonnistuminen kertoo työnantajien suosivan laitonta väkeä. Se tulee vähintään puolta halvemmaksi kuin kotimainen työvoima.

Reilun kymmenen miljoonan asukkaan Portugalissa asuu noin 600 000 ulkomaalaista, joista virallisen arvion mukaan kolmannes on laittomasti maassa.

Suurimmat maahanmuuttajaryhmät muodostuvat brasilialaisista ja ukrainalaisista, joita on kumpiakin noin 100 000. Runsaasti väkeä on tullut myös Portugalin entisistä siirtomaista Afrikasta sekä Itä-Timorista.

Itäeurooppalaisia Portugali on houkuttanut Ukrainan ohella Venäjältä, Moldaviasta, Romaniasta ja Bulgariasta, yli 10 000 henkeä kustakin.

Kiinalaisten, intialaisten ja pakistanilaisten ryhmät ovat edellisiä pienempiä, mutta he ovat paljon näkösällä työskennellessään pääasiassa palvelualoilla.

Portugalin hallitus asetti työlupakiintiön sittemmin Euroopan komission johtoon nimitetyn José Manuel Durao Barroson johdolla. Ajatuksena oli säädellä työvoiman tuloa markkinoiden tarpeiden mukaan.

Portugalin teollisuusliiton puheenjohtaja Francisco Van Zeller moitti tuoreeltaan kiintiötä naurettavan pieneksi työvoiman tarpeeseen verrattuna.

Nyt hän arvelee, että "siirtolaiset ehkä haluavat tulla maahan laittomasti. Ja työnantajat eivät kenties ole perillä siitä, miten työvoiman laillinen pestaaminen ulkomailta tapahtuu."

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia