Portugali: Maahanmuuttajille kiitos | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Portugali: Maahanmuuttajille kiitos

Ukrainalainen työmies saa vastaanottaa kaikkien maahanmuuttajien puolesta kiitokset siitä, että hän on tullut Portugaliin. Maahanmuuttoviraston tarkoitus on tällä tavoin oikoa siirtolaisiin liittyviä vääriä käsityksiä siitä, että maahanmuuttajat varastaisivat portugalilaisten työpaikat. Viraston teettämä tilasto osoittaa, että maissa joissa on paljon siirtolaisia, on usein myös alhainen työttömyys.

Ukrainalainen työmies nimeltään Vassili saa vastaanottaa kaikkien maahanmuuttajien puolesta kiitokset siitä, että hän on tullut Portugaliin.

Vassilia kiitetään liitteessä, joka julkaistiin kesäkuun alkupuolella Portugalin tärkeimpien sanomalehtien välissä. Liitteen on tuottanut vuodesta 2002 Portugalin pääministerin alaisuudessa toiminut mahanmuutto- ja vähemmistöasioiden virasto.

Kampanjan tarkoituksena on oikoa siirtolaisiin liittyviä vääriä - ja yleensä kielteisiä - käsityksiä. Niistä tyypillisimmän mukaan maahanmuuttajat varastavat portugalilaisten työpaikat.

Liite muistuttaa, että Portugali oli vuosisatojen ajan maastamuuttajien tyyssija: nytkin ulkomailla elää 4,5 miljoonaa portugalilaista. "Se johti tarpeeseen ottaa vastaan ne 400 000 maahanmuuttajaa, jotka nyt elävät maassa laillisesti."

Vuonna 1990 Portugalissa oli noin 100 000 ulkomaalaista ja vuonna 1999 noin 200 000. Tällä vuosikymmenellä määrä on tuplaantunut. Kun mukaan lasketaan laittomat siirtolaiset, kokonaismäärä on epävirallisten arvioiden mukaan 610 000.

Liitteessä muistutetaan, että Portugali on yhä kaukana Euroopan kärjestä, kun mittariksi otetaan maahanmuuttajien osuus asukasluvusta. Reilun kymmenen miljoonan asukkaan väestöstä lailliset maahanmuuttajat muodostavat vain nelisen prosenttia.

OECD:n selvitys vuodelta 2002 kertoo, että Luxemburgissa oli eniten maahanmuuttajia: 37 prosenttia. Toisena tuli Sveitsi 19 prosentilla, kun ulkomaalaisten osuus Saksassa, Itävallassa ja Belgiassa oli 8-10 prosenttia.

Sama tilasto kumoaa väitteen työpaikkojen rosvoamisesta: maissa, joissa on paljon siirtolaisia on usein myös alhainen työttömyys.

Portugalialaisille muistutetaan edelleen, että maan viime aikojen hyvä talouskasvu ja lukuisat suuret julkiset rakennushankkeet eivät olisi olleet mahdollisia ilman ahkeria maahanmuuttajia. Nämä ovat tulleet pääasiassa Itä-Euroopasta ja muiden maanosien portugalinkielisistä maista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia