Porto Alegre: Global mediawatch perustetaan Maailman Sosiaalifoorumissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Porto Alegre: Global mediawatch perustetaan Maailman Sosiaalifoorumissa

Ignacio Ramonetin mielestä neljäs valtiomahti on globalisaation myötä unohtanut perustehtävänsä poliittisen vallan toimien vahtina ja kansalaisten etujen valvojana.

Le Monde Diplomatique -lehden pääatoimittaja Ignacio Ramonet sanoo, että harvojen käsiin keskittynyt maailman mediateollisuus on unohtanut perimmäisen tehtävänsä ja valtamedioista on tullut poliittista hallitsemisen koneistoa. Hän tuomitsee hyrkästi Venezuelan mediajätin, joka johtaa presidentti Chavezia vastaan suunnattua oppositioliikettä.

Media ja globalisaatio -konferenssi sosiaalifoorumissa veti muiden tilaisuuksien lailla tuhatpäisen yleisön, joka braslialiseen tyyliin toivotti raikuvin suosionosoituksin tervetulleeksi tunnetun globalisaation vastaisen liikkeen johtotähden Ignacio Ramonetin.

Väliaplodeistakaan ei ollut tulla loppua espanjalais-ranskalaisen lehtimiehen ja journalismin professorin päästessa vauhtiin hyökkäämällä rajusti maailman globalisaatiomyönteistä valtamediaa vastaan. Ramonetin mielestä maailman neljäs valtiomahti on globalisaation myötä unohtanut perimmäisen tehtävänsä poliittisen vallan toimien valvojana ja kansalaisten etujen valvojana.

- Kaikki median eri alueet on myös sotkettu keskenään ja mediayrityksillä on käsissään kaikki kirjoitetusta tekstistä filmaukseen. Nämä mediayhtiöt eivät enää edes ole kansallisia, kuten vielä Citizen Kane elokuvassa kuvattiin.

Näistä mediäjättiläisistä on Ramonetin mukaan tullut globalisaatiokehityksen keskeisiä toimijoita ja puolestapuhujia.

- Ne eivät edusta enää mitään vastavoimaa vaan ne toimivat yhdessä valtakoneiston kanssa kansaa alistaen. Ne ovat täydellisesti menettäneet ajatuksen vallan kritiikistä, Ramonet jyrisi.

Ramonetin mukaan mediakorporaatiot ovat yhtä finanssi- ja spekulaatiokapitalismin kanssa. Ja valta on tämän talouseliitin käsissä, siten myös yhteiset edut.

Esimerkiksi Ramonet nostaa Venezuelan tilanteen, jossa latinalaismerikkalaisttain merkittävä mediayhtiö Cisneros Ramonetin mukaan johtaa vapailla vaaleilla laillisesti valitun presidentti Hugo Chavezin vastaista kansanliikettä.

- Media valitsi kansan vastaisen puolen, se on ottanut itselleen ideologisen ja poliittisen tehtävän suhteessa valtaan eikä toimi enää kansan ja vallan välissä. Se pyrkii kaikkin keinoin estämään Chavezia toteuttamasta politiikkaansa.

Enää sille ei riitä perinteinen tapa reagoida, vaan nyt media pyrkii johtamaan poliittista liikehdintää kansan etujen vastaisesti. Samalla ne edustavat globalisaation ideologiaa.

Ramonet varoittaa, että tämä voi tapahtua nyt myös mantereen kahdessa muussa äskettäin valitun vasemmistopresidentin johtamassa maassa, Ecuadorissa ja Brasiliassa.

Miten näitä median jättiläisiä vastaan tulisi sitten käydä? Ramonet kysyy. Miten taistella kansan vihollisen puolelle siirtynyttä mediaa vastaan? Miten vaatia siltä etiikkaa?

- Kansa tarvii luotettavaa mediaa. Samalla lailla kuin geeniruoka pilaa elintarvikkeemme ja sairastuttaa meidät, media manipuloi ja se on saastunut. On luotava tiedotuksen ekologia, on vaadittava totuuden kunnioittamista, Ramonet esittää.

Ramonetilla on vastaus valmiina ja hän kertoo kuulijoidensa riemuksi, että seuraavana päivänä perustetaan Porto Alegren foorumissa kansainvälinen Media Watch Global kansan "aseeksi uudella vuosituhannella".

- Tämä järjestö on osa kansainvälistä yhteiskunnallista ja sosiaalista liikettä. Tiedonvälitys kuuluu kansalle. Totuuden kanssa voitamme, Ramonet lopetti.

Julkaisija: KEPA

Lisää uusi kommentti