Uutiset

Pommitettu Irak on rahasampo jälleenrakentajille

Arabiemiirikuntien liitto odottaa tuntuvaa taloudellista hyötyä Irakin jälleenrakennuksesta, joka takaa huimat markkinat usealla sektorilla. Irakin jälleenrakennusprojekti on mittavin sitten toisen maailmansodan ja siihen arvioidaan kuluvan useita vuosia ja noin 90 miljardia euroa.

"Tämä lasti menee Irakiin. Maan korjausurakat ovat vilkastuttaneet kaupankäyntiämme huomattavasti, sillä edullisten ja käytettyjen kulutustavaroiden kysyntä on nyt valtavaa", selittää Sunny Matthew, joka valvoo paahtavassa helteessä rekkojen lastausta Sharjahin teollisuusalueella.

Sharjah kuuluu Persianlahdella sijaitsevaan Arabiemiirikuntien liittoon, joka hyötyy tuntuvasti Irakin jälleenrakennuksesta.

Käytetyn tavaran kaupan ohella emiraattien kauppiaat yrittävät takoa rahaa myös muualla Irakissa. Jälleenrakennusohjelma takaa huimat markkinat rakentamisessa, sähköasennuksessa, energiantuotannossa ja kuljetuksessa ruoan tai kulutustavaroiden kaupasta puhumattakaan.

"Tähän asti olemme toimineet kotimaan markkinoilla, mutta nyt Irakin kysyntä on myös korkealla. Aiomme ottaa mahdollisuudesta kaiken hyödyn", Matthew vakuuttaa.

Irakin jälleenrakennusprojekti on mittavin sitten toisen maailmansodan. Siihen arvioidaan kuluvan useita vuosia ja rahaa noin 90 miljardia euroa.

Arabiemiirikuntien liitto on Persianlahden talouden keskus. Siellä sijaitsee useita kansainvälisten yhtiöiden Lähi-idän pääkonttoreita, ja käytössä on alueen uudenaikaisin teknologia. Sijainti ja modernit satamat tekevät maasta oivan välikäden Irakiin suuntautuvassa kaupassa.

"Odotamme it-alalle huippusuhdanteita, sillä Irakiin tarvitaan tietokoneita ja palveluita lähes 900 miljoonan euron edestä. Vuoden kuluessa YK:n pakotteiden lopullisesta poistamisesta pelkästään koneita tarvitaan ainakin miljoona kappaletta", tietokoneyrityksen myyntijohtaja Naved Ali hehkuttaa.

Muilla aloilla odotellaan samanlaista buumia. Satelliittivastaanottimien ja antennien kysyntä nousi sata prosenttia huhti-toukokuun aikana. Samalla hinnat kohosivat kolmanneksen.

Matkapuhelinliittymien määrän uskotaan nousevan Irakissa viiteen miljoonaan kolmessa vuodessa. Televiestintäverkkojen rakentajien ja operaattorien välille uumoillaan ankaraa kilpailua.

Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto Usaid on valinnut Arabiemiraatteihin kuuluvan Dubain yhdeksi jälleenrakennuksen kolmesta logistiikkakeskuksesta. Tarkkoja suunnitelmia ei ole vielä julkistettu, mutta Dubain markkinoilla odotukset ovat suuret.

"Dubailla on keskeinen osuus Irakin jälleenrakennuksessa. Odotamme viennin ja jälleenviennin kasvavan huomattavasti kunhan korjaustyöt pääsevät vauhtiin", sanoo Dubain kauppa- ja teollisuuskamarin pääjohtaja Abdul Rahman al-Mutaiwee.

Arabiemiirikunnissa on perustettu Irakin liiketoimintaneuvosto avustamaan maan sijoittajien pääsyä Irakin markkinoille. Sodan ja talouspakotteiden runtelemassa Irakissa riittää jällenrakentamista. Esimerkiksi maan terveydenhuollon vakiinnuttamiseen kuluu 265-440 miljoonaa euroa. Myös öljy-, kaasu-, sähkö- ja vesiala kaipaavat kipeästi investointeja.

Pelkästään sähköntuotantokapasiteetin nostaminen riittävälle tasolle maksaa yli kaksi miljardia euroa.

(Inter Press Service)

kehitysyhteistyö Irak

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset