Pommitettu Irak on rahasampo jälleenrakentajille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pommitettu Irak on rahasampo jälleenrakentajille

Arabiemiirikuntien liitto odottaa tuntuvaa taloudellista hyötyä Irakin jälleenrakennuksesta, joka takaa huimat markkinat usealla sektorilla. Irakin jälleenrakennusprojekti on mittavin sitten toisen maailmansodan ja siihen arvioidaan kuluvan useita vuosia ja noin 90 miljardia euroa.

"Tämä lasti menee Irakiin. Maan korjausurakat ovat vilkastuttaneet kaupankäyntiämme huomattavasti, sillä edullisten ja käytettyjen kulutustavaroiden kysyntä on nyt valtavaa", selittää Sunny Matthew, joka valvoo paahtavassa helteessä rekkojen lastausta Sharjahin teollisuusalueella.

Sharjah kuuluu Persianlahdella sijaitsevaan Arabiemiirikuntien liittoon, joka hyötyy tuntuvasti Irakin jälleenrakennuksesta.

Käytetyn tavaran kaupan ohella emiraattien kauppiaat yrittävät takoa rahaa myös muualla Irakissa. Jälleenrakennusohjelma takaa huimat markkinat rakentamisessa, sähköasennuksessa, energiantuotannossa ja kuljetuksessa ruoan tai kulutustavaroiden kaupasta puhumattakaan.

"Tähän asti olemme toimineet kotimaan markkinoilla, mutta nyt Irakin kysyntä on myös korkealla. Aiomme ottaa mahdollisuudesta kaiken hyödyn", Matthew vakuuttaa.

Irakin jälleenrakennusprojekti on mittavin sitten toisen maailmansodan. Siihen arvioidaan kuluvan useita vuosia ja rahaa noin 90 miljardia euroa.

Arabiemiirikuntien liitto on Persianlahden talouden keskus. Siellä sijaitsee useita kansainvälisten yhtiöiden Lähi-idän pääkonttoreita, ja käytössä on alueen uudenaikaisin teknologia. Sijainti ja modernit satamat tekevät maasta oivan välikäden Irakiin suuntautuvassa kaupassa.

"Odotamme it-alalle huippusuhdanteita, sillä Irakiin tarvitaan tietokoneita ja palveluita lähes 900 miljoonan euron edestä. Vuoden kuluessa YK:n pakotteiden lopullisesta poistamisesta pelkästään koneita tarvitaan ainakin miljoona kappaletta", tietokoneyrityksen myyntijohtaja Naved Ali hehkuttaa.

Muilla aloilla odotellaan samanlaista buumia. Satelliittivastaanottimien ja antennien kysyntä nousi sata prosenttia huhti-toukokuun aikana. Samalla hinnat kohosivat kolmanneksen.

Matkapuhelinliittymien määrän uskotaan nousevan Irakissa viiteen miljoonaan kolmessa vuodessa. Televiestintäverkkojen rakentajien ja operaattorien välille uumoillaan ankaraa kilpailua.

Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto Usaid on valinnut Arabiemiraatteihin kuuluvan Dubain yhdeksi jälleenrakennuksen kolmesta logistiikkakeskuksesta. Tarkkoja suunnitelmia ei ole vielä julkistettu, mutta Dubain markkinoilla odotukset ovat suuret.

"Dubailla on keskeinen osuus Irakin jälleenrakennuksessa. Odotamme viennin ja jälleenviennin kasvavan huomattavasti kunhan korjaustyöt pääsevät vauhtiin", sanoo Dubain kauppa- ja teollisuuskamarin pääjohtaja Abdul Rahman al-Mutaiwee.

Arabiemiirikunnissa on perustettu Irakin liiketoimintaneuvosto avustamaan maan sijoittajien pääsyä Irakin markkinoille. Sodan ja talouspakotteiden runtelemassa Irakissa riittää jällenrakentamista. Esimerkiksi maan terveydenhuollon vakiinnuttamiseen kuluu 265-440 miljoonaa euroa. Myös öljy-, kaasu-, sähkö- ja vesiala kaipaavat kipeästi investointeja.

Pelkästään sähköntuotantokapasiteetin nostaminen riittävälle tasolle maksaa yli kaksi miljardia euroa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia