Polisarion YK-neuvottelija: Länsi-Saharan tilanne ei voi jatkua entisellään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Polisarion YK-neuvottelija: Länsi-Saharan tilanne ei voi jatkua entisellään

Länsi-Saharan miehityksen lopettavan ratkaisun löytäminen on vahvistumassa kansainvälisessä yhteisössä, arvioi Mhamed Khadad.

Kansainvälinen yhteisö on 37 vuoden jälkeen vihdoin ymmärtämässä sen, että Länsi-Saharan tilanteen jatkuminen nykyisellään vaikeuttaa konfliktin ratkaisemista, totesi viime viikolla Suomessa vieraillut itsenäisyysliike Polisarion YK-neuvotteluista vastaava Mhamed Khadad maailma.netille.

Marokon miehittämän Länsi-Saharan konfliktia on koetettu ratkaista YK:n pääsihteerin erityisedustajan johdolla käydyissä Polisarion ja Marokon välisissä neuvotteluissa, joissa Khadad on ollut Polisarion pääneuvottelija.

Kuitenkin 13 neuvottelukierroksen jälkeen vallitsee täydellinen pattitilanne siitä, miten ja milloin vuonna 1990 sovittu kansanäänestys Länsi-Saharan asemasta järjestetään. Tunnusteluja uuden neuvottelukierroksen aloittamiseksi on tehty hiljalleen, mutta Khadad epäilee yrityksen onnistumista.

Khadad on kuitenkin optimistinen, koska tuoreessa muistissa on YK:ssa kasvanut paine ihmisoikeustarkkailun sisällyttämisestä Länsi-Saharan rauhanturvaoperaatio MINURSOn mandaattiin.

Ison-Britannian, pääsihteeri Ban Ki-moonin sekä useiden ihmisoikeusjärjestöjen tukema ehdotus kaatui erityisesti Ranskan ja Marokon vastustukseen, mutta merkittäväksi äänestyksen teki Yhdysvaltojen aloite ihmisoikeuksien nostamisesta asialistalle.

"Oli hyvin tärkeää, että Yhdysvallat ehdotti ihmisoikeustarkkailun sisällyttämistä. Se on osoitus todellisesta muutoksesta painostaa Marokkoa", arvioi Khadad. "On häpeäksi YK:lle, ettei Yhdysvaltojen ehdotusta hyväksytty."

Arabikevät ja raha toimivat miehitystä vastaan

Khadadin optimismi perustuu myös Tunisiasta käynnistyneen arabikevään aikaansaamiin muutoksiin.

"Maailma on ratkaisevasti muuttunut. Enää ei ole mahdollista pitää ihmisiä alistetussa asemassa ilman kansainvälistä reaktiota, eikä uusi sukupolvi hyväksy miehitystä. Se kieltäytyy siitä ehdottomasti."

Optimismiin löytyy myös käytännöllisempiin realiteetteja, kuten raha. Marokolla on 100 000 sotilasta sidottuna Länsi-Saharan miehitykseen ja heidän ylläpitämisensä käy kalliiksi. Myös konfliktin ratkaisun kannalta olennaisten valtioiden, Ranskan ja Espanjan, asennoitumisessa on havaittavissa muutoksia, Khadad perustelee.

Miehitys vaikuttaa myös laajemmin Maghreb-maihin muodostaen esteen niiden taloudelliselle ja poliittiselle kehitykselle sekä turvallisuustilanteelle, hän arvioi.

Euroopan tulisi edistää ratkaisua

EU:n ja sen jäsenmaiden tulisi kuitenkin katsoa katsoa Khadadin mukaan peiliin.

"Olemme koettaneet selittää eurooppalaisille maille, että niiden ei pitäisi olla osa ongelmaa, sen sijaan niiden tulisi olla osa ratkaisua", painottaa Khadad. EU:n tärkeyttä korosti myös tammikuussa Suomessa vieraillut Länsi-Saharan kulttuuriministeri Khadija Hamdi.

Kun EU neuvottelee Marokon kanssa kauppa- tai kalastussopimuksesta, sen pitäisi Khadadin mukaan kansainvälisen oikeuden perusteella rajata Länsi-Saharan alue sopimusten ulkopuolelle, kuten esimerkiksi Yhdysvallat on tehnyt.

Hänen mukaansa Marokko kiristää EU:ta esittämällä, että sopimus syntyy vain, mikäli Länsi-Sahara on siinä mukana. Polisariolla ei kuitenkaan ole mitään sellaisia EU:n ja Marokon välisiä sopimuksia vastaan, joihin Länsi-Sahara ei kuulu, toteaa Khadad.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia