Uutiset

Polisarion YK-neuvottelija: Länsi-Saharan tilanne ei voi jatkua entisellään

Länsi-Saharan miehityksen lopettavan ratkaisun löytäminen on vahvistumassa kansainvälisessä yhteisössä, arvioi Mhamed Khadad.
Kansainvälinen yhteisö on 37 vuoden jälkeen vihdoin ymmärtämässä sen, että Länsi-Saharan tilanteen jatkuminen nykyisellään vaikeuttaa konfliktin ratkaisemista, totesi viime viikolla Suomessa vieraillut itsenäisyysliike Polisarion YK-neuvotteluista vastaava Mhamed Khadad maailma.netille.

Marokon miehittämän Länsi-Saharan konfliktia on koetettu ratkaista YK:n pääsihteerin erityisedustajan johdolla käydyissä Polisarion ja Marokon välisissä neuvotteluissa, joissa Khadad on ollut Polisarion pääneuvottelija.

Kuitenkin 13 neuvottelukierroksen jälkeen vallitsee täydellinen pattitilanne siitä, miten ja milloin vuonna 1990 sovittu kansanäänestys Länsi-Saharan asemasta järjestetään. Tunnusteluja uuden neuvottelukierroksen aloittamiseksi on tehty hiljalleen, mutta Khadad epäilee yrityksen onnistumista.

Khadad on kuitenkin optimistinen, koska tuoreessa muistissa on YK:ssa kasvanut paine ihmisoikeustarkkailun sisällyttämisestä Länsi-Saharan rauhanturvaoperaatio MINURSOn mandaattiin.

Ison-Britannian, pääsihteeri Ban Ki-moonin sekä useiden ihmisoikeusjärjestöjen tukema ehdotus kaatui erityisesti Ranskan ja Marokon vastustukseen, mutta merkittäväksi äänestyksen teki Yhdysvaltojen aloite ihmisoikeuksien nostamisesta asialistalle.

"Oli hyvin tärkeää, että Yhdysvallat ehdotti ihmisoikeustarkkailun sisällyttämistä. Se on osoitus todellisesta muutoksesta painostaa Marokkoa", arvioi Khadad. "On häpeäksi YK:lle, ettei Yhdysvaltojen ehdotusta hyväksytty."

Arabikevät ja raha toimivat miehitystä vastaan

Khadadin optimismi perustuu myös Tunisiasta käynnistyneen arabikevään aikaansaamiin muutoksiin.

"Maailma on ratkaisevasti muuttunut. Enää ei ole mahdollista pitää ihmisiä alistetussa asemassa ilman kansainvälistä reaktiota, eikä uusi sukupolvi hyväksy miehitystä. Se kieltäytyy siitä ehdottomasti."

Optimismiin löytyy myös käytännöllisempiin realiteetteja, kuten raha. Marokolla on 100 000 sotilasta sidottuna Länsi-Saharan miehitykseen ja heidän ylläpitämisensä käy kalliiksi. Myös konfliktin ratkaisun kannalta olennaisten valtioiden, Ranskan ja Espanjan, asennoitumisessa on havaittavissa muutoksia, Khadad perustelee.

Miehitys vaikuttaa myös laajemmin Maghreb-maihin muodostaen esteen niiden taloudelliselle ja poliittiselle kehitykselle sekä turvallisuustilanteelle, hän arvioi.

Euroopan tulisi edistää ratkaisua

EU:n ja sen jäsenmaiden tulisi kuitenkin katsoa katsoa Khadadin mukaan peiliin.

"Olemme koettaneet selittää eurooppalaisille maille, että niiden ei pitäisi olla osa ongelmaa, sen sijaan niiden tulisi olla osa ratkaisua", painottaa Khadad. EU:n tärkeyttä korosti myös tammikuussa Suomessa vieraillut Länsi-Saharan kulttuuriministeri Khadija Hamdi.

Kun EU neuvottelee Marokon kanssa kauppa- tai kalastussopimuksesta, sen pitäisi Khadadin mukaan kansainvälisen oikeuden perusteella rajata Länsi-Saharan alue sopimusten ulkopuolelle, kuten esimerkiksi Yhdysvallat on tehnyt.

Hänen mukaansa Marokko kiristää EU:ta esittämällä, että sopimus syntyy vain, mikäli Länsi-Sahara on siinä mukana. Polisariolla ei kuitenkaan ole mitään sellaisia EU:n ja Marokon välisiä sopimuksia vastaan, joihin Länsi-Sahara ei kuulu, toteaa Khadad.

Länsi-Saharan miehitys ihmisoikeudetEUkonfliktinratkaisuYK Länsi-SaharaMarokko

Lue myös

Taiteilija Mohamed Sulaiman Labat studiossaan

Maailman konfliktien keskellä väkivallaton vastarinta ansaitsisi enemmän huomiota, sanoo taiteilija Länsi-Saharasta

Keskellä Saharan autiomaata elää varsin kärsivällinen kansa: sahrawit ovat vaatineet vuosikausien ajan rauhanomaisin keinoin kotimaansa Länsi-Saharan vapautusta. Pakolaisleirillä varttunut Mohamed Sulaiman Labat on valinnut omaksi vaikuttamismuodokseen taiteen mutta tietää, ettei se riitä kaikille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas