Poliittinen vankeus on pelottelukeino Venezuelassa – Hallituksen vastustajia kidutetaan ja viedään sotaoikeuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Poliittinen vankeus on pelottelukeino Venezuelassa – Hallituksen vastustajia kidutetaan ja viedään sotaoikeuteen

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Venezuelan hallitus pyrkii hiljentämään poliittisia vastustajiaan pidättämällä ja kiduttamalla. Lokakuussa maassa oli yli 200 poliittista vankia.

Venezuelan salaisen poliisin rakennus Caracasissa.

Venezuelan poliittisia vankeja säilytetään usein maan salaisen poliisin eli Sebinin rakennuksessa pääkaupungissa Caracasissa. Keskustalaisen Oikeus ensin -puolueen johtaja Fernando Albán kuoli rakennuksessa pidätysaikanaan lokakuussa. Kuva: Efecto Cocuyo / IPS.

(IPS) -- Venezuela on syvässä taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä. Hallitus kylvää pelkoa vastustajiensa pidätyksillä ja poliittisten vankien kaltoinkohtelulla.

Keskustalaisen Oikeus ensin -puolueen johtaja ja Caracasin kaupunginvaltuutettu Fernando Albán kuoli 8. lokakuuta salaisen poliisin vankilassa. Albán oli pidätetty kolme päivää aikaisemmin Caracasin lentokentällä hänen palatessaan New Yorkista.

Albánia epäiltiin osallisuudesta lennokeilla tehtyyn epäonnistuneeseen iskuun presidentti Nicolás Maduroa vastaan elokuussa. Iskun vuoksi on pidätetty parikymmentä henkeä. Hallitus sanoo, että Oikeus ensin -puolueen Kolumbiaan paennut puoluesihteeri Julio Borges suunnitteli hyökkäyksen Kolumbian ja Yhdysvaltain tuella.

Vankilaviranomaisten mukaan Albán oli pyytänyt päästä sellistään käymälään ja hypännyt matkalla ulos kymmenennen kerroksen ikkunasta.

Opposition mukaan Albán ei tehnyt vankilassa itsemurhaa, vaan hänet heitettiin kidutuksen jälkeen ikkunasta. Ihmisoikeusjärjestöt ja katolinen kirkko vaativat asiasta puolueetonta kansainvälistä tutkimusta.

Vankiloissa ”pyöröovet”

Venezuela harjoittaa valikoivaa sortoa pidättämällä opposition edustajia. Pidätettyjen olinpaikkaa ei monesti tiedetä päiväkausiin. Moni altistuu kidutukselle ja epäinhimilliselle kohtelulle, ihmisoikeusjärjestö Provean johtaja Rafael Uzcátegui sanoo.

Pian Albánin kuoleman jälkeen Venezuela vapautti yllättäen neljä vuotta vankeudessa olleen Lorent Salehin ja lennätti hänet Espanjaan. Viime vuonna Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinnon saanut Saleh kertoi joutuneensa kidutetuksi ja harkinneensa itsemurhaa kellarisellissään.

Venezuela on vuosia toteuttanut ”pyöröovitaktiikkaa”, jossa vapautetun poliittisen vangin tilalle pidätetään uusia, Alfredo Romero vankeja puolustavasta Foro Penal -järjestöstä sanoo.

”Pelkästään tänä vuonna on pidätetty yli 500 henkeä poliittisin syin ja kaikkiaan 12 400 vuodesta 2014 lähtien”, hän kertoo. Vuosina 2014 ja 2017 Venezuelassa järjestettiin laajoja mielenosoituksia hallitusta vastaan.

Palomiesten pilavideo

Foro Penalin mukaan poliittisia vankeja oli lokakuun puolivälissä 237 ja poliittisin perustein on nostettu 7 343 syytettä vuodesta 2014 lähtien. Venezuelassa on 32 miljoonaa asukasta.

Pidätettyjen joukossa on ollut tunnettuja oppositiopoliitikkoja mutta myös tavallisia kansalaisia, kuten kaksi palomiestä pienestä Andien vuoristokylästä. He olivat tehneet pilailuvideon, jossa Maduroa verrattiin paloasemalle tunkeutuneeseen itsepäiseen aasiin.

Palomiehiä syytetään hiljan säädetyn vihapuheen vastaisen lain rikkomisesta, ja heitä uhkaa jopa 18 vuoden vankeus.

Osa poliittisista rikoksista syytetyistä on paennut maasta tai hakenut turvaa ulkovaltojen lähetystöistä.

Romeron mukaan hallitusta vastustavat siviilit joutuvat yhä useammin sotilastuomioistuimen eteen. Vuoden 2017 alun ja kuluvan vuoden lokakuun välillä tapauksia oli 811.

”Hallitus turvautuu pelotteluun, koska talouskriisi estää sitä kalastelemasta kansansuosiota myönteisillä kannustimilla.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia