Uutiset

Poliittinen eliitti kahmii tilat itselleen Zimbabwen maauudistuksessa

Vahva skandaalinkäry leijuu Zimbabwen maauudistuksen yllä, vaikka hallitus väittää, että se on saatettu menestyksekkäästi loppuun. Viime aikoina tulleiden tietojen mukaan suurtiloilla on sattunut uusia yhteenottoja. Kolme vuotta sitten tiloista taistelivat köyhät mustat ja rikkaat valkoiset maanomistajat. Nyt köyhien tilalle ovat tulleet rikkaat mustat, ja vuoden 2000 maanvaltausta johtaneet sotaveteraanit uhkaavat kostolla.

Viime aikoina tulleiden tietojen mukaan suurtiloilla on sattunut uusia yhteenottoja. Hallituksen ja hallitsevan puolueen (Zanu-PF) eliitti kahmii nyt itselleen maita häätäen niiltä talonpojat ja itsenäisyyssodan veteraanit.

Kolme vuotta sitten tiloista taistelivat köyhät mustat ja rikkaat valkoiset maanomistajat. Nyt köyhien tilalle ovat tulleet rikkaat mustat, ja vuoden 2000 maanvaltausta johtaneet sotaveteraanit uhkaavat kostolla.

Zimbabwen vapaussodan veteraanien yhdistyksen sihteeri Endy Mhlanga kertoo järjestön keräävän tietoja jäsenistään, jotka ovat joutuneet luopumaan uusista maistaan.

"Olemme valmiita taisteluun", Mhlanga sanoo, mutta kiiruhtaa jatkamaan, että yhdistys on periaatteessa edelleen Zanu-PF:n ja hallituksen linjoilla.

"Olemme havainneet maauudistuksessa paljon vääristymiä. Kunnioitamme presidenttiä (Robert Mugabe), emmekä voi paljastaa tietojamme muille ennen häntä. Emme halua pestä likapyykkiä julkisesti", Mhlanga selittää.

Hän myöntää, että jotkut tapaukset ovat jo julkisia. Niihin kuuluu viiden sotavammaisen ex-taistelijan häätö maatilalta Beatricessa Hararen lähellä. Tilan otti haltuunsa edesmenneen kansanedustajan vaimo.

Elokuussa poliisit iskivät aamuvarhaisella Windcrestin tilalle Masvingon alueella ja sytyttivät tuleen tuhat asumusta. Niihin vuoden 2001 "pikamaauudistuksen" kautta muuttaneet mustat ajettiin takaisin vanhoille asuinsijoilleen, ja tilaa ryhtyi isännöimään ulkoministeriön virkamies.

Presidentti Mugaben kotiseudulla Zvimbassa on sattunut vastaava tapaus. Yli 6 000 hehtaarin tilan uudisasukkaat häädettiin Mugaben edesmenneen veljenpojan vaimon ja noin 70 muun valitun henkilön tieltä. Häädetyt ovat yrittäneet tehdä vastarintaa.

"Näitä ihmisiä ja sotaveteraaneja käytettiin hyväksi maiden valtauksessa (valkoisilta). Nyt heidät sysätään samaan joukkoon kuin ne sadat maatyöläiset, jotka menettivät tuolloin työnsä ja kotinsa", eräs alueen nimettömänä pysyttelevä heimojohtaja sanoo.

"Liian monissa skandaaleissa on osallisina hallituksen ja puolueen korkeinta johtoa. Jotkut jopa myyvät tiloja valtaajille eli vaativat lahjuksia", hän jatkaa.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan noin miljoona maatyöläistä menetti työpaikkansa, kun Mugaben hallitus takavarikoi 4 500 valkoisen viljelijän tilat vuosina 2000-2002.

Hallitsevan eliitin jäsenet alkoivat sitten haalia tiloja itselleen ja päällekkäistä omistusta välttääkseen laittoivat niitä myös lastensa nimiin.

Heinäkuussa Mugabe määräsi, että useampia tiloja itselleen kahmineet luovuttavat ylimääräiset pois. Tämä "yksi mies, yksi tila -politiikka" ei kuitenkaan ole tuottanut mainittavaa tulosta.

Maatalouden asiantuntija Bright Garikai Mombeshora arvioi, että lisää ongelmia on tiedossa, koska hallituksella ei tunnu olevan maakysymyksessä selkeää linjaa.

Hänen mielestään maauudistus ei olisi vaatinut perinteisten tuottajien häätämistä tiloiltaan, sillä muiden ongelmien ohella se jätti jälkeensä selvittämättömien velkojen vyyhdin.

Eräiden tietojen mukaan varapresidentti Joseph Msika, sisäministeri John Nkomo ja maatalousministeri Joseph Made kielsivät sotaveteraaneja vuonna 2000 valtaamasta valkoisten tiloja, mutta nämä eivät totelleet. Mugabe oli poissa maasta, kun valtaukset alkoivat.

Palattuaan Mugabe julisti, että laittomat valtaukset ovat mielenosoitus epäoikeudenmukaisia maanomistusoloja vastaan ja kielsi valtaajien karkottamisen väkivalloin. Maa ajautui kaaokseen, jota pahensivat pula ruoasta, polttoaineesta ja muista välttämättömyystarvikkeista.

Mugabe sai kuitenkin tarvitsemansa sotaveteraanien ja maaseudun köyhien tuen viime vuoden presidentinvaaleissa.

Hallitus selittää ruoantuotannon ongelmia kuivuudella. Se ei kuitenkaan riitä syyksi keinokastelun vähenemiseen vallatuilla tiloilla, joilla vallitsee raporttien mukaan vandalismi. Häädetyt maatyöläiset ja uudet valtaajat ovat varastelleet työkaluja ja laitteita, joita he kauppaavat eteenpäin.

Mugabe asetti aiemmin tänä vuonna eläkkeellä olevista virkamiehistä kootun työryhmän selvittämään maaomistuksen nykytilan. Raportin mukaan valkoisilla on enää kolme prosenttia viljelymaasta, kun he aiemmin omistivat 30 prosenttia eli 11 miljoonaa hehtaaria.

Valtio väittää uudelleenasuttaneensa tiloille 300 000 ihmistä, mutta työryhmä laski vain 127 000 uudisasukasta.

Moni lähtöpassit saanut valkoinen viljelijä muutti naapurimaihin Sambiaan ja Mosambikiin. Osa asuu vuokralla kaupungissa odottaen vastausta tekemäänsä valitukseen.

Mugabe on johtanut Zimbabwea sen itsenäistymisestä vuonna 1980. Jotkut odottavat, että hän ilmoittaa joulukuisessa puoluekokouksessa vetäytyvänsä syrjään.

Mugabe on aiemmin sanonut jatkavansa virassaan niin kauan, kunnes maat on jaettu oikeudenmukaisesti. Työryhmän raportti tukee nyt hänen väitettään siitä, että oikeus on tapahtunut.

(Inter Press Service)

maanomistus Zimbabwe

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla