Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Poliisi ratsasi väkivaltaisesti Pride-klubin Ugandassa

Homoseksuaalisuus on Ugandassa laitonta, joten hlbti-ihmiset kokevat jatkuvaa syrjintää. Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat jyrkästi viime viikon väkivaltaisen ratsian homoklubille.
Ugandalaisia Lontoon Pride-kulkueessa. (Kuva: Chris Beckett / CC BY-NC-ND 2.0)

Ugandan poliisi teki väkivaltaisen ratsian Pride-tapahtumaviikon klubille viime viikolla maan pääkaupunki Kampalassa, tiedottaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Ratsiaan osallistuvat poliisit löivät ja nöyryyttivät paikalla olleita juhlijoita ja pidättivät noin 20 osallistujaa. Poliisin mukaan he olivat saaneet tiedon samaa sukupuolta olevien häistä, joiden järjestämisestä ei ollut ilmoitettu ennalta viranomaisille.

Homoseksuaalisuus on laitonta Ugandan vanhan koloniaaliselta ajalta peräisin olevan lain mukaan, mutta vuonna 2014 lähtien parlamentin käsittelyssä on ollut laki, joka koventaisi homoseksuaalisuudesta koituvia rangaistuksia entisestään. Laki kumottiin jo kerran mutta on sittemmin otettu uuteen käsittelyyn

Homot, lesbot ja transsukupuoliset  kohtaavat arjessaan jatkuvasti syrjintää, kiristystä, jopa väkivaltaa. Sen sijaan, että väkivalta olisi tuomittu ministeritasolta, maan etiikasta ja yhtenäisyydestä vastaava ministeri Simon Lokodo lisäsi kommenteillaan hlbti-ihmisten kohtaamia ennakkoluuloja.

Ratsiatapauksen jälkeen Lokodo kertoi toimittajille käynnistävänsä erityisen sopeutus- ja kuntoutusohjelman homoille, lesboille ja transsukupuolisille, jolla heidät sopeutettaisiin yhteiskuntaan ja he voisivat elää mahdollisimman normaalia elämää.

"Ministerin kommentit ovat vastuuttomia ja lisäävät syrjintää entisestään", kommentoi Amnestyn Itä-Afrikan johtaja Sarah Jackson."

Lukuisat  ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään kampanjoineet hlbti-oikeuksien puolesta Ugandassa, ja kun koveneva rangaistuskäytäntö tuli vuonna 2014 ensimmäisen kerran parlamentin käsittelyyn, monet länsimaat leikkasivat kehitysapuaan.

ihmisoikeudetseksuaalisuuslakioikeus ja rikos Uganda Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat