Poliisi ratsasi väkivaltaisesti Pride-klubin Ugandassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Poliisi ratsasi väkivaltaisesti Pride-klubin Ugandassa

Homoseksuaalisuus on Ugandassa laitonta, joten hlbti-ihmiset kokevat jatkuvaa syrjintää. Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat jyrkästi viime viikon väkivaltaisen ratsian homoklubille.

Ugandan poliisi teki väkivaltaisen ratsian Pride-tapahtumaviikon klubille viime viikolla maan pääkaupunki Kampalassa, tiedottaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Ratsiaan osallistuvat poliisit löivät ja nöyryyttivät paikalla olleita juhlijoita ja pidättivät noin 20 osallistujaa. Poliisin mukaan he olivat saaneet tiedon samaa sukupuolta olevien häistä, joiden järjestämisestä ei ollut ilmoitettu ennalta viranomaisille.

Homoseksuaalisuus on laitonta Ugandan vanhan koloniaaliselta ajalta peräisin olevan lain mukaan, mutta vuonna 2014 lähtien parlamentin käsittelyssä on ollut laki, joka koventaisi homoseksuaalisuudesta koituvia rangaistuksia entisestään. Laki kumottiin jo kerran mutta on sittemmin otettu uuteen käsittelyyn

Homot, lesbot ja transsukupuoliset  kohtaavat arjessaan jatkuvasti syrjintää, kiristystä, jopa väkivaltaa. Sen sijaan, että väkivalta olisi tuomittu ministeritasolta, maan etiikasta ja yhtenäisyydestä vastaava ministeri Simon Lokodo lisäsi kommenteillaan hlbti-ihmisten kohtaamia ennakkoluuloja.

Ratsiatapauksen jälkeen Lokodo kertoi toimittajille käynnistävänsä erityisen sopeutus- ja kuntoutusohjelman homoille, lesboille ja transsukupuolisille, jolla heidät sopeutettaisiin yhteiskuntaan ja he voisivat elää mahdollisimman normaalia elämää.

"Ministerin kommentit ovat vastuuttomia ja lisäävät syrjintää entisestään", kommentoi Amnestyn Itä-Afrikan johtaja Sarah Jackson."

Lukuisat  ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään kampanjoineet hlbti-oikeuksien puolesta Ugandassa, ja kun koveneva rangaistuskäytäntö tuli vuonna 2014 ensimmäisen kerran parlamentin käsittelyyn, monet länsimaat leikkasivat kehitysapuaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia