Poliisi paneutuu perheväkivaltaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Poliisi paneutuu perheväkivaltaan

Konstaapelit Juan Cantero ja Karin Colmán ovat työvuoronsa päättyessä joskus lopen uupuneita ja mieli maassa. Silti he kokevat tärkeäksi työnsä uudessa perheväkivallan vastaisessa yksikössä Paraguayn pääkaupungissa Asunciónissa.

Konstaapelit Juan Cantero ja Karin Colmán ovat työvuoronsa päättyessä joskus lopen uupuneita ja mieli maassa. Silti he kokevat tärkeäksi työnsä uudessa perheväkivallan vastaisessa yksikössä Paraguayn pääkaupungissa Asunciónissa.

Yksikön toiminta alkoi helmikuun lopulla kahdessa Asunciónin poliisipiirissä, ja se aiotaan laajentaa vähitellen koko maahan. Hanketta tuetaan Espanjan kehitysapuvaroista.

"Tavallisella poliisiasemalla kotiväkivaltaa koskevat valitukset jäävät muiden asioiden jalkoihin", Cantero, 24, sanoo.

Saman ikäinen Colmán korostaa, että työ erikoisyksikössä edellyttää sukupuolten tasa-arvoon perehdyttävää koulutusta.

Naisia on syyllistetty

Paraguayn kotiväkivallan uhreja auttavan naisjärjestön johtaja Maria Liz Román pitää uutta poliisiyksikköä tärkeänä askeleena oikeaan suuntaan.

"Moni poliisin apua hakenut nainen sai aiemmin kehotuksen palata kotiin miehensä luo ja väkivallan vihjattiin olevan hänen omaa syytään", Liz Román kertoo.

Esimerkiksi Mercedes-niminen 39-vuotias nainen pelkäsi enemmän poliisin puheille menoa kuin miehensä nyrkkejä.

Jouduttuaan mukiloiduksi Mercedes lähti useaan otteeseen poliisiasemalle, mutta siellä vallitseva ilmapiiri ajoi hänet pakoon ennen valituksen tekemistä.

14- ja 17-vuotiaat tyttäret sekä naapurit ovat painostaneet Mercedestä valituksen tekoon, mutta hän pelkää miehensä "tulevan siitä vielä hullummaksi".

Kotiväkivalta ei kanna poliisn korviin

Tilastot puoltavat vahvasti uuden poliisiyksikön perustamista. Paraguayn hätänumeroon tuli viime vuonna 17 000 perheväkivaltaa koskevaa soittoa, mutta poliisille tehtyyn valitukseen niistä johti vain 286.

Paraguayssa on 6,2 miljoonaa asukasta, ja virallisen tilaston mukaan siellä murhattiin viime vuonna 32 naista. Suomessa asukkaita on 5,3 miljoonaa ja vuosina 2003-2007 naisia surmattiin keskimäärin 36 vuodessa.

Paraguayn väestötutkimuskeskuksen mukaan 17 prosenttia alle 15-vuotiaista tytöistä koki fyysistä väkivaltaa vuonna 2008. Joka viides näki tai kuuli isänsä tai isäpuolensa pahoinpitelevän äitiään.

Konstaapeli Cantero kertoo ymmärtäneensä koulutuksessa, että kotiväkivalta on Paraguayssa vakava ongelma, joka vaatii poliisilta uudenlaisia otteita.

"Uhrien kanssa on oltava kärsivällinen, autettava heitä tuntemaan olonsa turvalliseksi ja vakuutettava, että he saavat apua", nuori poliisimies selittää.

Erikoisyksikön avulla ongelmanratkaisuun

Erikoisyksikköön kuuluu 30 iältään 24-30-vuotiasta poliisia, joiden kahden kuukauden koulutus käsitteli ihmisoikeuksia, tasa-arvokysymyksiä ja uhrien syyllistämisen välttämistä.

Konstaapeli Colmánin mukaan kotiväkivallan uhrit saavat nyt tehdä valituksensa suojassa muilta ja heille neuvotaan, miten edetä asiassa.

Alle kuukaudessa yksikköön oli tullut perheväkivallasta 110 valitusta, joista valtaosa naisilta ja loput nuorilta. Mukana oli fyysistä, seksuaalista ja psykologista ahdistelua sekä tappouhkauksia.

Uusi yksikkö antaa myös neuvontaa kaikille Paraguayn poliisiasemille kotiväkivaltaa koskevissa asioissa.

Erikoisyksikköjä perustetaan kokeiluvaiheen aikana kolme Asuncióniin ja kolme muihin kaupunkeihin.

Colmán korostaa mukana olevien poliisien keskinäistä vuorovaikutusta. "Kokoonnumme pohtimaan työmme heikkouksia ja vahvuuksia parantaaksemme toimintaamme."

PARAGUAYN FAKTAT

- Sisämaavaltio Etelä-Amerikassa

- Asukkaita 6,3 miljoonaa

- Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 14,2%

- Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 4,4%

- Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 101/182

(Lähde: YK)

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia