Uutiset Etiopian demokratiakehitys

Poikkeustila jatkuu Etiopian Amharassa

Protestit hallitusta vastaan hiljennettiin, mutta tyytymättömyys muhii pinnan alla.
Nainen ja lapsi kirkon edustalla Amharan alueen Gonderissa, joka on Etiopian vanha hallintokeskus. (Kuva: James Jeffrey / IPS.)

(IPS) -- Viime kesän levottomuudet Amharan alueella Etiopiassa johtivat syksyllä puolen vuoden poikkeustilaan, jota jatkettiin maaliskuussa pienin lievennyksin. Tilanne on nyt rauhallinen, mutta tyytymättömyys hallitukseen muhii yhä.

Protestit alkoivat syksyllä 2015 Etiopian suurimman väestöryhmän, oromojen, alueella vastalauseena maakaappauksille. Myös toiseksi suurin väestöryhmä, amarat, nousi vastustamaan hallitusta. Oromot ja amarat muodostavat yhteensä 60 prosenttia Etiopian satamiljoonaisesta väestöstä.

Protestit ovat saaneet etnisiä sävyjä, sillä hallitseva eliitti kuuluu pääasiassa tigre-heimoon, joka käsittää vain kuutisen prosenttia väestöstä.

Etiopian kansan vallankumouksellinen demokraattinen rintama (EPRDF) on hallinnut maata vuoden 1991 vallankumouksesta asti. Puolueen oppi periytyy kommunismista mutta sallii vapauksia markkinoille.

Kaupungeissa rauhallista

Amharan pääkaupungissa Bahir Darissa armeija pysäytti elokuussa rauhanomaisen mielenosoituksen ampumalla. Seurasi joukkopidätyksiä, kokoontumis- ja ulkonaliikkumiskieltoja sekä viestinnän rajoituksia.

Maaliskuun lopussa poikkeustilaa jatkettiin neljällä kuukaudella hiukan lievennettynä. Nyt poliisi tarvitsee luvan kotietsintöihin ja vangitsemiset ilman oikeudenkäyntiä on virallisesti kielletty.

Elämä soljuu normaalin näköisesti Bahir Darissa ja Gonderissa, joka on Etiopian entinen hallintokeskus. Kaduilla on vilkasta, ja aiemmin vastarinnan merkiksi suljetut kaupat on avattu.

Tyytymättömyys pilkahtelee puheissa, mutta asukkaat myöntävät, ettei sen osoittamiseen ole poikkeustilan alla mahdollisuuksia. Sortotoimet ovat hyvässä muistissa.

"Koska ihmiset eivät voi protestoida, he rukoilevat enemmän kuin koskaan", matkailualalla työskentelevä Stefanos sanoo.

Sorto lisää epäluottamusta

"Yli 20 000 nuorta joutui vangituksi ja kidutetuksi, ja satoja tapettiin ennen kuin järjestys oli palautettu", oikeustieteen emeritusprofessori Alemante Selassie kertoo.

"Sorto on kuitenkin vähiten tehokas keino järjestyksen luomiseen yhteiskunnassa, jossa kansan ja hallitsijoiden välillä vallitsee perustava epäluottamus”, hän jatkaa.

Gonderissa on paljon työttömiä nuorukaisia, jotka lohduttautuvat pureskelemalla huumaavan khat-kasvin lehtiä.

"Ryhdyin sotilaaksi suojellakseni kansaani. Taistelin seitsemän vuotta Somaliassa, mutta sen jälkeen valtio on hylännyt minut. Olen etsinyt työtä turhaan viisi kuukautta", khatia jauhava Tesfaye, 32, kertoo.

Maaseudulla taistellaan

Vuoden 1991 vallankumouksen jälkeen säädetty perustuslaki teki Etiopiasta etnisten osavaltioiden liiton, mutta hallitus on keskittänyt vallan itselleen.

"Kun menin yliopistoon kolme vuotta sitten, ketään ei kiinnostanut, mistä kukin on kotoisin. Nyt amarat ja tigret tappelevat keskenään", tietoliikenneinsinööriksi valmistunut Haile kertoo.

Vaikka Amharan kaupungeissa on rauhallista, asukkaat sanovat vastarinnan jatkuvan maaseudulla.

"Talonpojat ovat valmiita kuolemaan maansa puolesta, koska se on ainoa, minkä he tuntevat", nimettömänä esiintyvä etiopialainen pappi vakuuttaa.

Kaupunkilaisten mukaan aseistautuneet viljelijät ovat taistelleet armeijaa vastaan usean kuukauden ajan.

"Näin kymmenittäin luodin tai veitsen haavoittamia sotilaita Gonderin sairaalassa. Maaseutu ei ole hallituksen valvonnassa", sairaanhoitoa opiskeleva Henok sanoo.

Etiopian demokratiakehitys konflikti Etiopia Suomen IPS

Lue myös

Etiopian lippu

Etiopian poliittiset uudistukset takkuilevat – vapautettuja poliittisia vankeja pidätettiin uudelleen

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn kohahdutti alkuvuodesta ilmoittamalla maan vapauttavan ison liudan poliittisia vankeja. Nyt maan viranomaiset ovat kuitenkin pidättäneet uudelleen opposition edustajia ja toimittajia, jotka olivat juhlineet vapautusta.
Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.
Etiopian entinen pääministeri Hailemariam Desalegn ja muita ihmisiä

Valtarakenteet horjuvat Etiopiassa – uudelta pääministeriltä odotetaan paljon

Etiopia oli 25 vuotta rauhan saareke kuohuvan Afrikan sarven juuressa, mutta viime vuodet maa on ollut poikkeustilassa. ”Ei ole takuita siitä, etteikö Etiopia voisi suistua kaaokseen ja väkivaltaan”, sanoo oikeustieteilijä Awol Allo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä