Poikien suosiminen johtaa tyttöjen abortointiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Poikien suosiminen johtaa tyttöjen abortointiin

Kiinan maaseudulla syntyi 2000-luvun alussa vain sata tyttöä 152:ta poikavauvaa kohti, käy ilmi suomalaisesta väitöstutkimuksesta.

Kiinan maaseudulla syntyi 2000-luvun alussa vain sata tyttöä 152:ta poikavauvaa kohti, käy ilmi suomalaisesta väitöstutkimuksesta. Yleisin syy vääristymään on tyttösikiöiden abortointi.

Lääketieteen lisensiaatin Zhuochun Wun väitöskirjan mukaan erityisen yleisesti abortoidaan perheen toinen lapsi. Väitöksen mukaan toisena syntyneistä lapsista poikia oli 287 sataa tyttöä kohti. Tytöt myös kuolivat synnytyksen jälkeen poikia useammin.

Tutkimuksessa seurattiin väestösuunnittelukeskuksen tilastojen avulla lähes 4 000:ta naista, jotka olivat tulleet raskaaksi vuosina 1999 - 2000.

Seurauksena ihmissalakuljetusta

Tyttöjen abortointi ja poikien suosiminen ei ole yleistä vain Kiinassa. Tyttöjä abortoidaan, hylätään ja tapetaan myös muualla Etelä-, Itä- ja Keski-Aasiassa, muistuttivat viisi YK-järjestöä tällä viikolla.

Järjestöjen antaman kannanoton mukaan tyttöjen abortointi ja poikien suosiminen kiihdyttävät syrjinnän ja väkivallan kulttuuria ja polkevat naisten oikeuksia.

Tyttöjä synnyttäneitä naisia pahoinpidellään, hylätään ja jopa tapetaan. Sukupuolivääristymän seurauksena miehille myös salakuljetetaan morsiamia muualta ja veljekset jakavat morsiamiaan keskenään.

Järjestöt vaativat, että ongelmaan puututaan esimerkiksi tuottamalla aiheesta enemmän tutkimustietoa, ohjeistamalla terveydenhuollon ammattilaisia, tukemalla naisia ja tyttöjä ja lisäämällä tietoisuutta.

Kannanoton antoivat YK:n ihmisoikeuspäävaltuutetun toimisto OHCHR, väestörahasto UNFPA, lastenjärjestö UNICEF, naisjärjestö UN Women sekä terveysjärjestö WHO.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia