Pohjois-Korean ihmisoikeuksia selvittävä toimikunta aloittamassa työtään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pohjois-Korean ihmisoikeuksia selvittävä toimikunta aloittamassa työtään

Vakavasta ruokapulasta kärsivän Pohjois-Korean hallitus ei ole halukas yhteistyöhön YK:n työryhmän kanssa.

Pohjois-Korean ihmisoikeusrikkomuksia tutkiva YK:n toimikunta on käynnistämässä työtään ilman että vakavasta ruokapulasta kärsivän Pohjois-Korean hallitus on osoittanut kiinnostusta yhteistyöhön sen kanssa.

Toimikunnan työ käynnistyy tämän viikon aikana Soulissa pidettävillä kuulemisilla. Toimikunnan puheenjohtaja australialainen tuomari Michael Kirby kertoi tiedotteessaan, että julkisten kuulemisten järjestämiseen päädyttiin, jotta kansainvälinen tietoisuus Pohjois-Korean tilanteesta kohenisi.

Pohjois-Korean hallituksen kiinnostuksen puute toimikunnan työhön on toinen syy kuulemisiin.

"Olemme pyytäneet saada vierailla Korean demokraattisessa tasavallassa ja olemme tulleet hallitusta vastaan yrittäessämme saada sen osallistumaan kuulemisiin, mutta tuloksetta", Kirby totesi.

Toimeksiantonsa mukaisesti toimikunnan pitää selvittää "oletettuja järjestelmällisiä, laajoja ja vakavia ihmisoikeusloukkauksia Korean demokraattisessa tasavallassa". Toimikunta selvittää myös mahdolliset rikokset ihmisyyttä vastaan.

Tutkittavia ihmisoikeusloukkauksia ovat muun muassa vankileirit, kidutus, mielivaltaiset pidätykset, sananvapaus ja oikeus elämään. Oikeus ruokaan kuuluu myös selvitettäviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Pohjois-Korea on pitkään kärsinyt vakavasta ruokapulasta ja YK:n tuoreimman arvion mukaan noin 2,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee säännöllisesti ruoka-apua ja kaikkiaan 16 miljoonan ruokatarva on uhattuna. Maailmanjärjestön mukaan välittömän humanitaarisen kriisin hoitamiseen tarvittaisiin noin 75 miljoonaa euroa.

Pääsihteeri Ban Ki-moon toivoo, että avunantajamaat vastaavat vakavaan tilanteeseen ja pitävät humanitaarisen avun erillään politiikkaan ja turvallisuuteen liittyvistä arvioinneista.

Lisää uusi kommentti