Uutiset

Pohjois-Korea lopettaa ydinohjelmansa ruoka-apua vastaan

Maan hallitus otti itse aloitteen ydinohjelman purkamisesta ruokakriisin lievittämiseksi.
(Kuva: Gilad Rom / cc 2.0)

Pohjois-Korea on luvannut lopettavansa ydinkokeet, uraanin rikastamiseen ja pitkän kantaman ohjusten laukaisut, sekä mahdollistaa YK:n ydintarkastajien visiitit Yongbyonin ydinvoimalaitokseen. Päätös seurasi Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean diplomaattien keskusteluja Pekingissä helmikuun lopussa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti uuden sopimuksen puitteissa toimittavansa 240 000 tonnia elintarvikeapua, lievittääkseen maan jo vuosia jatkunutta pahaa elintarvikepulaa.

Yhdysvaltojen aiemmat toimitukset lakkautettiin läpinäkyvyys- ja valvonta-kiistan yhteydessä vuonna 2009, mutta tällä kertaa ruoka-apu kuitenkin liitetettiin ydinvoimasopimukseen Pohjois-Korean pynnöstä.

Kansainvälinen yhteisö on ottanut Pohjois-Korean uutisen myönteisesti, mutta varoen vastaan.

YK:n kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n pääsihteeri Yukia Amano luonnehti sopimusta askelena oikeaan suuntaan, ja sanoi järjestön työntekijöiden olevan valmiita palaamaan Yongbyoniin. Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon ilmoitti tyytyväisyytensä neuvotteluprosessin etenemiseen, ja samalla korosti humanitaarisen toiminnan tärkeyttä Pohjois-Koreassa ydinvoimakysymystenkin ohella.

Pohjois-Korean politiikan muutoksen toivotaan raivaavan tietä pitkään pysähdyksissä olleille aseistariisuntaneuvotteluille Korean niemimaassa. Pohjois-Korean ja viiden muun maan väliset ydinneuvottelut pysähtyivät vuonna 2009.

Maa on kärsinyt vakavista ruokakriiseista viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Viimeksi lokakuussa Fida ilmoitti toimittavansa maahan 300 tonnia ruoka-apua maan hallituksen pyynnöstä.

Pohjois- ja Etelä-Korean kriisi ruokaydinaseet Korean kansantasavaltaYhdysvallat

Lue myös

Korean niemimaa: Kylmän sodan ulkomuseo

Sotilaallinen jännitys on talven ja kevään aikana kiristynyt Korean niemimaalla. Hannu Reime pohdiskelee kolumnissaan Korean lähihistoriaa.

Asiantuntijat: Pohjois-Korean ydinkoe osa uhkailun noidankehää

Alkuviikolla tehty ydinkoe tapahtui vain viikko sen jälkeen, kun Pohjois-Korean naapurissa harjoiteltiin sotaa maata vastaan, muistuttavat rauhanjärjestöt.

Pohjois-Korean vaiettu kärsimys

Shin Dong-hyuk on ensimmäinen Pohjois-Korean vankileireillä syntynyt, joka on pystynyt pakenemaan leireiltä Kiinaan. Nyt hän opettelee elämään vapaudessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Tehtaan piipusta nousevaa savua

Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?

Yrityksille ja kuluttajille on tarjolla yhä enemmän mahdollisuuksia kompensoida hiilidioksidipäästönsä esimerkiksi metsityshankkeiden avulla. Riskinä on vaihteleva laatu, jota ei juuri valvota.
Puhdas käsi ojentuu likaista kohti

Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä

Suomen Pakolaisapu käynnisti viime maaliskuussa empatialiikkeen, jonka tavoitteena on muuttaa erityisesti maahanmuuttokeskustelun negatiivista sävyä. Vastaanotto on ollut positiivinen. ”Moni tapaamistani ihmisistä on ajatellut, ettei omasta empaattisuudestaan voi päättää, mutta liike on saanut heidät ajattelemaan toisin”, sanoo empatialähettiläs Rand Mohamad Deeb.
Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.
Lapsia istuu lattialla piirustus- ja kirjoitusvälineiden kera

Raportti: Sodat ovat lapsille entistäkin vaarallisempia – Pojat kuolevat useammin taisteluissa, tytöt usein seksuaalisen väkivallan kohteina

Konflikteissa vammautuneiden tai tapettujen lasten määrä on kolminkertaistunut vuoden 2010 jälkeen. Yksi vaarallisimmista maista on Syyriassa, jossa puolet lapset ei ole kokenut elinaikanaan muuta kuin sotaa.

Tuoreimmat