Pinokkio-palkinnot jaettu ilmastopahiksille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pinokkio-palkinnot jaettu ilmastopahiksille

Kansalaisjärjestöt haluavat palkinnolla kääntää huomion yhtiöihin, jotka yrittävät viherpestä imagoaan Pariisin neuvotteluissa.

Energiayhtiö Chevron, Ranskan valtion omistama energiayhtiö EDF sekä ranskalainen pankki- ja sijoitusyhtiö BNP-Paribas ovat voittaneet kansalaisjärjestöjen Pinokkio-ilmastonmuutospalkinnon. Palkinto myönnetään ilmastonmuutoksen vastaisten toimien horjuttamisesta ja paikallisten yhteisöjen vahingoittamisesta.

Palkinnon myöntävät muun muassa kansainvälinen Maan ystävät -järjestö sekä yrityslobbausta tutkiva Corporate Europe Observatory. Kilpailussa sai äänestää yhdeksää ehdokasta kuukauden ajan verkossa.

Paikallisten vaikutusten kategoriassa palkinnon vei BNP-Paribas, joka on rahoittanut hiilivoimaa esimerkiksi Etelä-Afrikassa ja Intiassa. EDF puolestaan sai palkinnon viherpesukategoriassa muun muassa ydinvoiman markkinoimisesta puhtaana energialähteenä. Lobbauspalkinnon sai Chevron, joka on tukenut haitallisena pidettyä vesisärötystä Argentiinassa. Eniten ääniä sai EDF, lähes 8 000.

Järjestöt paheksuvat erityisesti sitä, että voittajista BNP-Paribas ja EDF toimivat myös parhaillaan käynnissä olevien Pariisin ilmastoneuvotteluiden sponsoreina.

"Yhteisöt ympäri maailman kärsivät yrityksistä, jotka osallistuvat salaa ilmastotuhoon ja teeskentelevät samaan aikaan tukevansa ilmaston lämpenemisen vastaisia toimia. Osa maailman likaisimmista yhtiöistä yrittää ennennäkemättömällä tavalla viherpestä imagoaan Pariisin neuvotteluissa, mutta ilmastonmuutosta ei saada taltutettua, ellei kierrettä katkaista ja BNP-Paribaksen ja EDF:n kaltaisia yrityksiä potkaista ulos neuvotteluista", sanoo Maan ystävien kaivostoimintakampanjoitsija Colin Roche järjestöjen tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia