Pikasieppausten kohteina ihmisiä, eläimiä ja kulkuneuvoja Venezuelassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pikasieppausten kohteina ihmisiä, eläimiä ja kulkuneuvoja Venezuelassa

Pikasieppaukset yleistyvät Venezuelassa ja myös muissa Latinalaisen Amerikan maissa. Sieppaajat
pitävät uhria yleensä vain muutaman tunnin, kunnes tämä saa hankituksi
vaaditun summan. Systeemi on rikollisille kätevä, sillä
rahankeruukierros tehdään usein uhrien autolla.

Pikasieppaukset yleistyvät Venezuelassa ja myös muissa Latinalaisen Amerikan maissa. Sieppaajat pitävät uhria yleensä vain muutaman tunnin, kunnes tämä saa hankituksi vaaditun summan. Systeemi on rikollisille kätevä, sillä rahankeruukierros tehdään usein uhrien autolla.

Rosa M. valmistautui puhaltamaan kynttilät syntymäpäiväkakustaan, kun puhelin soi. Soittaja oli hänen työtoverinsa Gladys, joka pyysi itkien rahaa, koska hän oli joutunut pikasieppauksen uhriksi matkalla juhliin.

Juhlavieraat saivat kokoon 11 000 euroa, joka vietiin kirjekuoressa kadulla sijaitsevaan roskapönttöön. Gladys pääsi vapaaksi, tosin ilman käsilaukkuaan ja lievästi mustelmilla.

Eräs pariskunta pysäytettiin kotiovellaan Caracasin keskiluokkaisella asuinalueella. Sieppaajat pakottivat parin kiertämään yömyöhällä ystäviensä koteja kerjäten rahaa lunnaisiin.

 

Murto-osa poliisin tietoon

Venezuelan suurkaupungeissa tapahtuu yhä enemmän pikasieppauksia, joista vain murto-osa tulee poliisin tietoon, kriminologi Luis Cedeño kansalaisten turvallisuutta puolustavasta Paz Activa -järjestöstä sanoo.

Hänen mukaansa rikolliset tietävät, että pikasieppauksista saa harvoin yli kahdeksan vuoden vankeustuomiota, kun se varsinaisessa kidnappauksessa voi nousta 20 vuoteen.

Pikasieppaukset ovat yleisiä myös Argentiinassa ja vähemmässä määrin muissa Latinalaisen Amerikan maissa. Sieppaajat pitävät uhria yleensä vain muutaman tunnin, kunnes tämä saa hankituksi vaaditun summan. Systeemi on rikollisille kätevä, sillä rahankeruukierros tehdään usein uhrien autolla.

"Rahojen kokoaminen sukulaisilta ja ystäviltä on tavallisinta, mutta joskus uhrit joutuvat panttaamaan autonsa tai moottoripyöränsä", eläkkeellä oleva poliisipäällikkö ja entinen oikeusministeri Fermín Mármol sanoo.

Toisinaan rosvot varastavat auton, moottoripyörän tai lemmikkieläimen ja vaativat niistä lunnaita.

Joanna Gonzálezin snautserinarttu siepattiin maaliskuussa ja häneltä vaadittiin tuhannen euron lunnaita. González tinki summan puoleen ja toimitti rahat vaadittuun paikkaan, mutta koiraansa hän ei saanut takaisin.

Rosvot suosivat pieniä narttukoiria, koska ne on helppo myydä ihmisille, jotka elävät kauppaamalla koiranpentuja kaduilla.

 

Rikokset jäävät usein rankaisematta

Venezuelan poliisi jättää lemmikki- ja autovarkaudet vakuutusyhtiöiden selvitettäviksi ja keskittyy ihmissieppauksiin.

Sieppauksia rekisteröitiin Venezuelassa 25 vuonna 1988 ja 50 vuonna 1998. Viime vuoden luku oli 385, Cedeño kertoo.

Varakkaat maan- ja karjanomistajat ovat suosittuja sieppauskohteita. Heidän järjestönsä on tänä vuonna kirjannut jo 134 kidnappausta. Poliisin kirjoihin oli 8. toukokuuta mennessä merkitty 166 sieppausta.

Cedeño arvioi, että jopa 70 prosenttia tapauksista jää kirjaamatta ja syynä on se, että poliisi toimii yhteistyössä rikollisten kanssa. Näin ainakin siepattujen omaisille kerrotaan, jotta nämä eivät ilmoittaisi poliisille.

Rikosten jääminen rankaisematta on muutenkin ongelma 27 miljoonan asukkaan Venezuelassa. Maassa tehdään vuodessa 14 000 henkirikosta, joista alle viisi prosenttia johtaa tuomioon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia