Pienlainoituksen taustaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pienlainoituksen taustaa

Pienlainoituksen idean kehittäjänä pidetään Nobel-palkitun Muhammad Yunusin perustamaa Grameen-pankkia. Toiminta on laajentunut ja Maailmanpankin arvioiden mukaan nykyisin on noin 10 000 erilaista pienrahoitusta tarvoavaa pankkilaitosta. Myös monet YK-järjestöt ovat jo pitkään olleet mukana pienrahoitusohjelmissa.

Itse asiassa pienlaina ei ole lainkaan uusi keksintö. Erilaiset pienrahoitusmuodot kukoistivat jo vuosisatoja ennen länsimaisen voittoa tavoittelevan pankkilaitoksen kehittymistä. Monien nykyisinkin käytössä olevien pienrahoitusmallien juuret ovat kahdenkeskisessä, luottamukseen perustuvassa rahanlainauksessa.

Perinteisesti lainoja on haettu muun muassa sukulaisilta ja ystäviltä, panttilainaamoista, ammattimaisilta rahanlainaajilta tai eri yhteisöjen ylläpitämistä lainakassoista eli luottoyhdistyksistä. Varsinainen pienlainoitus ja -rahoitus siinä merkityksessä kuin se nykyisin käsitetään kehitettiin 1970-luvulla.

Grameen-pankki uranuurtaja Pienlainoituksen uranuurtajana pidetään bangladeshilaista Grameen-pankkia. Grameen-pankin perustaja professori Muhammad Yunus perusti erityisesti köyhille naisille suunnattuja lainoja tarjoavan pankin, koska he eivät selkeistä ja toteuttamiskelpoisista liikeideoistaan huolimatta saaneet lainaa tavanomaisista pankeista.

Köyhät naiset osoittivat liikepankkien ennakkoluulot turhanaikaisiksi. Vuoden 2005 tilastojen mukaan Grameen-pankilla oli viisi miljoonaa asiakasta ja asiakasomistajaa, joista 96 prosenttia naisia. Lainoista 99 prosenttia maksetaan takaisin ajallaan. Nykyisin Grameenin kehittämiä toimintamalleja kopioidaan yli sadassa maassa. Grameen-pankki ja Muhammad Yunus saivat vuoden 2006 Nobelin rauhanpalkinnon tunnustuksena työstä köyhyyden ja epätasa-arvon vähentämiseksi.

Lähes 10 000 erilaista pienrahoittajaa Maailmanpankin arvioiden mukaan maailmassa on liki 10 000 erilaista pienrahoitusta tarjoavaa pankkilaitosta (Microfinance Institutes, MFIs). Toimintamallien kirjo on valtava, sillä pienrahoittajien joukossa on panttikonttoreita ja ammattilainaajia, perinteisiä luottoyhdistyksiä, kyläpankkeja, osuustoiminnallisia ja Grameen -tyyppisiä pienrahoituslaitoksia.

Pienrahoitustoimintaa ylläpitävät ja järjestävät myös kansainväliset rahastot, kansalaisjärjestöt yksin ja yhdessä suurten rahoittajapankkien, kuten Maailmanpankin, Aasian kehityspankin ja Afrikan kehityspankin kanssa.

YK:n eri järjestöt, kuten kansainvälinen työjärjestö ILO ja elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ovat jo pitkään olleet mukana pienrahoitusohjelmissa. Koska kokemus on osoittanut pienlainan olevan käypä kalu köyhyyden vähentämisessä, nosti YK pienlainat teemavuoden aiheeksi.

Kampanjalla laina 100 miljoonalle kotitaloudelle YK:n lisäksi pienlainojen puolesta vuonna on kampanjoinut jo vuodesta 1997 saakka riippumaton pienlainahuippukokouskampanja (Microcredit Summit Campaign). Vuonna -97 pidetyssä pienlainahuippukokouksessa mukana olleet 137 valtiota päättivät aloittaa toiminnan köyhien perheiden lainoittamiseksi.

Pienlainakampanjan tavoitteeksi asetettiin auttaa 100 miljoonaa köyhää perhettä vauraamman elämän alkuun lainan avulla vuoteen 2005 mennessä. Kampanja oli jo vuoden 2004 lopussa melkein tavoitteessan; tällöin jo yli 92 miljoonaa perhettä oli saanut pienlainan. Kampanjan uusi tavoite on saada luottojen piiriin 175 miljoonaa köyhää perhettä vuoteen 2015 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia