Pienlainoituksen ja -rahoituksen tavoitteet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pienlainoituksen ja -rahoituksen tavoitteet

Lainoituksen tavoitteena on taata kehitysmaiden köyhille mahdollisuus omavaraisuuteen ja parempaan elintasoon. Pienlainoihin liittyy usein sosiaalisia ohjelmia, kuten aikuisten perusopetusta, terveyskasvatusta sekä ammatti- ja yrittäjäkoulutusta.

Pienlainoituksen ja -rahoituksen tavoitteena on antaa kehitysmaiden köyhille ja pienituloisille ihmisille mahdollisuus taloudelliseen omavaraisuuteen, parempaan elintasoon sekä omien taitojen ja kykyjen kehittämiseen ja hyväksikäyttöön. Monissa kehitysmaissa jo parinkymmenen euron suuruinen laina tarjoaa käsityöläiselle, katukauppiaalle, kalastajalle, viljelijälle tai pientä palveluyritystä pyörittävälle mahdollisuuden kehittää elinkeinoaan ja siten parantaa perheensä toimeentuloa. Suuri osa lainoja käyttävistä pienyrittäjistä on naisia.

Pienlainoitus ja -rahoitus on todettu yhdeksi käyttökelpoiseksi työkaluksi maailman köyhyyden vähentämisessä ja kehitystyössä. YK:n tavoitteena on käyttää menetelmää hyväksi vuosituhattavoitteiden (Millenium Development Goals, MDG) saavuttamisessa, erityisesti köyhyyden ja nälän puolittamisessa vuoteen 2015 mennessä.

Hyvinvointia ja koulutusta Kun jopa äärimmäisessä köyhyydessä elävät ihmiset voivat ottaa pieniä lainoja, avata pankkiin säästötilin tai ottaa vakuutuksen, on heillä mahdollisuus sijoittaa tärkeinä pitämiinsä asioihin, kuten oman elinkeinon kehittämiseen, asumiseen, terveydenhoitoon, koulumaksuihin tai parempaan ruokaan. YK:n mukaan seurantatutkimuksissa on todettu, että jo mahdollisuus avata säästötili kannustaa ihmistä säästämään ja suunnittelemaan talouttaan pitkäjänteisesti.

Jotta pienlaina kantaisi kestäviä tuloksia, useat pienrahoittajat liittävät lainaohjelmaansa mukaan sosiaalisia ohjelmia, kuten aikuisten perusopetusta, terveysvalistusta sekä ammatti- ja yrittäjäkoulutusta. Köyhyydessä elävät ovat tavallisesti myös lukutaidottomia, syrjäytyneitä ja vailla sosiaalista tukiverkostoa.

Pienlainaohjelmiin liitettyjen koulutuspakettien avulla halutaan tukea ihmisiä rikkomaan köyhyyden noidankehä ja kehittymään aktiivisiksi, yhteiskunnan toimintaan osallistuviksi kansalaisiksi. Köyhyyden vähentämisessä on tärkeää köyhien ja nimenomaan köyhien naisten voimavaraistaminen, sillä köyhyys on puutetta paljon muustakin kuin rahasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia