Uutiset

Perustulokokeilusta positiivisia kokemuksia Intian kylissä

Perustulo toimii erityisesti marginalisoitujen ryhmien kohdalla, mutta lisää taloudellista tuotteliaisuutta yleisemminkin, arvioi kokeilut toteuttaneen ammattiliiton tutkija.

Perustulo ei merkitse pelkästään hyvinvoinnin tuottamista ja köyhyyden vähentämistä, vaan myös taloudellista kasvua, toteaa Suomessa vieraillut Intian perustulokokeiluja luotsanneen naisten ammattiliitto SEWA:n tutkimusjohtaja Sarath Davala.

Davala esitteli tuloksia SEWA:n kolme vuotta kestäneestä perustulokokeilusta Kansainvälisen Solidaarisuustyö ry:n tällä viikolla Helsingissä järjestämässä kansainvälisessä perustuloseminaarissa.

Intiassa lisääntyvään epämuodolliseen työhön keskittynyt ammattiliitto näkee perustulon merkityksen tulojen mahdollistamisessa muun muassa naisille, lapsille, vammaisille ja vanhuksille, joiden tekemää työtä ei kulttuurisista syistä pidetä palkkatyönä.

"Kokeilun perusteella voimme sanoa, että perustulo voi olla tehokas työkalu köyhyyden vähentämisessä ja että se voi olla keino tuottaa taloudellista kansalaisuutta marginalisoidulle, palkattomalle, alipalkatulle ja näkymättömälle työvoimalle", Davala toteaa.

SEWA:n ja YK-järjestöjen kannustuksella Intiassa tehtiin 2010-luvulla perustulokokeiluja Delhin köyhässä kaupunginosassa ja kahdessa kyläyhteisöissä Madhya Pradeshin osavaltiossa Keski-Intiassa. Jälkimmäisistä suuremmassa perustulon piirissä oli lähes 6 000 intialaista kahdeksassa kylässä. Pienemmässä kokeilussa perustuloa vastaanotti yli 750 alkuperäisväestöön kuuluvaa henkilöä yhdessä kylässä.

Davala toteaa tutkimuksen osoittaneen 300 rupian eli noin 2,80 euron kuukausittaisen perustulon aikaansaaneen huomattavia parannuksia useilla eri elämänalueilla, kuten ruokavaliossa, terveydessä, asumisessa ja koulunkäynnissä. Perustulo myös lisäsi vastaanottajien itsenäisyyttä mahdollistamalla velanmaksua ja vähentämällä riippuvuutta rahanlainaajista.

Taloudellinen piristysruiske

Erityisesti heimokylissä, joissa rahaa on kierrossa vähän ja vaihtokauppa yleistä, perustulo lisäsi taloudellista aktiivisuutta, käy ilmi SEWA:n tutkimuksesta. Esimerkkeinä lisääntyneestä toimeliaisuudesta Dalava mainitsee siirtymän palkkatyöstä kohti itsenäistä työskentelyä pelloilla sekä kalastajien perustaman kalastusosuuskunnan. Lisääntyneen rahan myötä kylään myös perustettiin kaksi uutta kauppaa ja kyläläiset sopivat yhteisistä lahjoituksista juhlia järjestävien kotitalouksien hyväksi.

Davalan huomauttaa, että vaikka 300 rupiaa on hyvin pieni summa, sillä voi olla merkittävä vaikutus siinä vaiheessa, kun vastaanottajaperhe on harkitsemassa huomattavia taloudellisia investointeja.

"Perustulo antaa viimeisen sysäyksen sille, että ihminen siirtää lapsensa huonosta koulusta hyvään kouluun, ryhtyy ottamaan lääkkeitä säännöllisesti tai alkaa viljellä omaa peltoaan", Davala sanoo.

SEWA:n kolme vuotta kestäneen perustulokokeilun raportti julkaistaan myöhemmin keväällä.

Intian kehitys alkuperäiskansatkehitysköyhyystyötalous Intia Kansainvälinen solidaarisuustyö ry

Lue myös

Maskein suojautuneita ihmisiä, yksi desinfioi käsiään.

Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”

Intian ylikuormittunut terveydenhuoltojärjestelmä keskittyy nyt auttamaan koronapotilaita. Pelkona on, että äitiys- ja lapsikuolleisuus lisääntyy, sillä muuhun hoitoon ei juuri ole mahdollisuuksia, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.
Poika polvistuneena lehmän edessä.

Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin

Intian Biharin osavaltiossa elävä Babloo joutui pakkotyöhön korupajaan 12-vuotiaana, sillä hänen vanhemmillaan oli vaikeuksia ruokkia perhettä. ”Olimme niin kauhun lamauttamia, ettemme edes yrittäneet paeta”, hän kertoo.
Viljapeltoa.

Intian protestoivien viljelijöiden suurin uhka on voimistuva ilmastonmuutos

Intian viimeaikaisten mielenosoitusten syitä on analysoitu maailman medioissa hyvin. Keskeinen tekijä, vesi ja ilmastonmuutos, on kuitenkin jäänyt huomiotta, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Ihmisiä mielenosoituskylttien kera.

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta on kärjistynyt pahimmaksi vuosikausiin. Etenkään Gazan ylikuormittunut terveysjärjestelmä ei kestä enää lisää uhreja, pelkäävät avustusjärjestöt.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.

Tuoreimmat

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö
EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”