Uutiset

Perustulokokeilu puree köyhyyteen Namibiassa


Perustulon jakaminen on nostanut elintasoa merkittävästi Otjivero-Omitaran hökkelislummissa Namibiassa. 7,6 euron kuukausiraha jokaiselle asukkalle on alentanut puolessa vuodessa lasten aliravitsemusta ja kohottanut työllisyysastetta.

Vielä reilu vuosi sitten hökkelislummi edusti kaikkea sitä, mikä Namibiassa on pielessä.

Ruostuneista peltihökkeleistä koostuva taajama sijaitsee Kalaharin valtatien varressa, 110 kilometrin päässä pääkaupungista Windhoekista.

Otjiveron asuttaminen alkoi vuonna 1990 tapahtuneen Namibian itsenäistymisen jälkeen, kun läheisiltä valkoisten maatiloilta karkotettua väkeä asettui sinne.

Seudulla ei ollut teollisuutta eikä työpaikkoja, mutta rikollisuus ja alkoholismi kukoistivat.

Vuoden 2008 alussa Otjiveron lohduttomuuteen tunkeutui valonpilkahdus, kun joukko kansalaisjärjestöjä alkoi jakaa siellä rahaa. Jokainen alle 60-vuotias asukas saa nyt 7,6 euroa kuukaudessa asemastaan ja tuloistaan riippumatta.

"Vaikka raha-apu on muuallakin hyväksytty keinoksi lievittää köyhyyttä, se on yleensä tarveharkintaista tai ehdollista. Todella köyhät jäävät usein osattomiksi", pastori Claudia Haarmann Namibian luterilaisten kirkkojen sosiaalitoimistosta kertoo.

"Tarveharkinta aiheuttaa lisäksi suuret hallintokulut", hän muistuttaa.


Rahaa ei tuhlata


Avustuksen saaminen edellyttää otjiverolaisilta vain rekisteröitymistä sitä jakavien järjestöjen listalle. Rahat tulevat postitoimistoon, jossa saajien henkilöllisyys tarkistetaan sormenjälkien avulla.

"Totta kai ihmiset ovat onnellisia, koska mannaa sataa taivaasta. Mutta se ei tarkoita, että he tuhlaisivat rahat", yhteisön johtaja Steven Aigowab sanoo.

Ensimmäisen puolivuotiskauden jälkeen tehty arviointi vahvistaa sen. Lasten aliravitsemus aleni 42:sta 17 prosenttiin, ja työllisyysaste kohosi 36:sta 48 prosenttiin.

Koulumaksuja kertyi tuplasti aiempaan verrattuna samalla kun keskeyttäneiden määrä putosi kolmanneksen. Paikallisen terveysklinikan tulot viisinkertaistuivat, ja rikollisuus väheni 60 prosenttia.

"Alkoholin käytön vähenemisestä ei ole näyttöä, mutta tilanne ei ole myöskään pahentunut", Haarmann sanoo.

Seuraavan evaluaation tulokset julkistetaan huhtikuussa, ja järjestöjen mukaan myönteinen kehitys jatkuu.

Hallitus ei innostu


Hanke on saanut osakseen myös arvostelua, koska "erään koulukunnan mukaan ihmisille ei saisi syytää rahaa, vaan se pitäisi käyttää projekteihin", Haarmann kertoo.

"Haluaisinpa nähdä projektin, joka parantaa kaikkien 930 asukkaan elintasoa ja maksaa 8 140 euroa kuukaudessa. Jopa Etelä-Afrikan suuret hätäaputyöhankkeet hyödyttävät vain joitakin tuhansia ja tulevat paljon kalliimmiksi", hän sanoo.

Perustulo koko Namibian parimiljoonaiselle väestölle tulisi maksamaan noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Kannattajien mukaan rahat saataisiin kokoon ylellisyystuotteita ja tuloja verottamalla.

Namibian verokomitea ehdotti kansalaispalkkaa jo vuonna 2002 keinona tasata tuloeroja. Valtion suunnittelukomission mukaan 30 prosenttia namibialaisista on köyhiä.

Namibian hallitus on suhtautunut perustuloon vastahakoisesti kustannussyistä ja peläten sen luovan riippuvuutta valtiosta. Alkanut vaalivuosi saattaa kuitenkin pehmentää johdon näkemyksiä.

kehitysavustustyököyhyys Namibia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.