Uutiset

Perustulokokeilu puree köyhyyteen Namibiassa


Perustulon jakaminen on nostanut elintasoa merkittävästi Otjivero-Omitaran hökkelislummissa Namibiassa. 7,6 euron kuukausiraha jokaiselle asukkalle on alentanut puolessa vuodessa lasten aliravitsemusta ja kohottanut työllisyysastetta.

Vielä reilu vuosi sitten hökkelislummi edusti kaikkea sitä, mikä Namibiassa on pielessä.

Ruostuneista peltihökkeleistä koostuva taajama sijaitsee Kalaharin valtatien varressa, 110 kilometrin päässä pääkaupungista Windhoekista.

Otjiveron asuttaminen alkoi vuonna 1990 tapahtuneen Namibian itsenäistymisen jälkeen, kun läheisiltä valkoisten maatiloilta karkotettua väkeä asettui sinne.

Seudulla ei ollut teollisuutta eikä työpaikkoja, mutta rikollisuus ja alkoholismi kukoistivat.

Vuoden 2008 alussa Otjiveron lohduttomuuteen tunkeutui valonpilkahdus, kun joukko kansalaisjärjestöjä alkoi jakaa siellä rahaa. Jokainen alle 60-vuotias asukas saa nyt 7,6 euroa kuukaudessa asemastaan ja tuloistaan riippumatta.

"Vaikka raha-apu on muuallakin hyväksytty keinoksi lievittää köyhyyttä, se on yleensä tarveharkintaista tai ehdollista. Todella köyhät jäävät usein osattomiksi", pastori Claudia Haarmann Namibian luterilaisten kirkkojen sosiaalitoimistosta kertoo.

"Tarveharkinta aiheuttaa lisäksi suuret hallintokulut", hän muistuttaa.


Rahaa ei tuhlata


Avustuksen saaminen edellyttää otjiverolaisilta vain rekisteröitymistä sitä jakavien järjestöjen listalle. Rahat tulevat postitoimistoon, jossa saajien henkilöllisyys tarkistetaan sormenjälkien avulla.

"Totta kai ihmiset ovat onnellisia, koska mannaa sataa taivaasta. Mutta se ei tarkoita, että he tuhlaisivat rahat", yhteisön johtaja Steven Aigowab sanoo.

Ensimmäisen puolivuotiskauden jälkeen tehty arviointi vahvistaa sen. Lasten aliravitsemus aleni 42:sta 17 prosenttiin, ja työllisyysaste kohosi 36:sta 48 prosenttiin.

Koulumaksuja kertyi tuplasti aiempaan verrattuna samalla kun keskeyttäneiden määrä putosi kolmanneksen. Paikallisen terveysklinikan tulot viisinkertaistuivat, ja rikollisuus väheni 60 prosenttia.

"Alkoholin käytön vähenemisestä ei ole näyttöä, mutta tilanne ei ole myöskään pahentunut", Haarmann sanoo.

Seuraavan evaluaation tulokset julkistetaan huhtikuussa, ja järjestöjen mukaan myönteinen kehitys jatkuu.

Hallitus ei innostu


Hanke on saanut osakseen myös arvostelua, koska "erään koulukunnan mukaan ihmisille ei saisi syytää rahaa, vaan se pitäisi käyttää projekteihin", Haarmann kertoo.

"Haluaisinpa nähdä projektin, joka parantaa kaikkien 930 asukkaan elintasoa ja maksaa 8 140 euroa kuukaudessa. Jopa Etelä-Afrikan suuret hätäaputyöhankkeet hyödyttävät vain joitakin tuhansia ja tulevat paljon kalliimmiksi", hän sanoo.

Perustulo koko Namibian parimiljoonaiselle väestölle tulisi maksamaan noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Kannattajien mukaan rahat saataisiin kokoon ylellisyystuotteita ja tuloja verottamalla.

Namibian verokomitea ehdotti kansalaispalkkaa jo vuonna 2002 keinona tasata tuloeroja. Valtion suunnittelukomission mukaan 30 prosenttia namibialaisista on köyhiä.

Namibian hallitus on suhtautunut perustuloon vastahakoisesti kustannussyistä ja peläten sen luovan riippuvuutta valtiosta. Alkanut vaalivuosi saattaa kuitenkin pehmentää johdon näkemyksiä.

kehitysavustustyököyhyys Namibia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.
Katunäkymä Havannassa

Kuuba syyttää oppositiojohtajaa murhayrityksestä – Silminnäkijät: poliisi hyppäsi auton eteen

Kuuba on vanginnut oppositioryhmä UNPACUn johtajan José Daniel Ferrer Garcían ja pitää tätä eristyksissä. Ferrer García on pidätetty useita kertoja aiemminkin, nyt häntä syytetään siviilipoliisin murhayrityksestä.