Perun kaivoksilta vaaditaan lisää avoimuutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Perun kaivoksilta vaaditaan lisää avoimuutta

Perulaiset haluavat tietää, kuka kaivoksista hyötyy.

Peru on yksi harvoista maailman valtioista, joissa kaivosteollisuus on saanut avoimuudestaan kansainvälisen Eiti-sertifikaatin. Se ei kuitenkaan ole riittänyt rauhoittamaan kansaa Perussa, jonka viennistä 75 prosenttia on kaivannaisia.

Extractive Industries Transparency Initiativen eli Eitin kansainvälinen neuvosto aloitti kesäkuun lopulla Perussa keskustelut, joissa etsitään keinoja tasata kaivostoiminnan hyötyjä ja varmistaa sen kestävä kehitys.

Neuvonpitoon osallistuivat presidentti Ollanta Humalan hallituksen edustajat, kaivosyritykset, kansalaisjärjestöt ja kansainväliset kehityspankit.

"Ei riitä, että kaivosten tuotto kerrotaan avoimesti. Ihmiset haluavat tietää, miten tuotot jaetaan ja käytetään. Se on olennaista kansalaisten elämänlaadun kohenemiselle", Eitin neuvoston jäsen, ekonomisti Epifanio Baca sanoo.

Perun kaivosala sai Eitin sertifikaatin vuoden alussa, mutta selkkaukset kaivosalueilla eivät ole loppuneet. Viranomaisten mukaan vuosina 2006–2011 yhteenotoissa kuoli lähes 200 ihmistä ja yli 2 000 loukkaantui. Asukkaat protestoivat kaivosten kielteisten sosiaalisten ja ympäristövaikutusten vuoksi.

Vuonna 2002 perustetun Eitin alkuperäinen tavoite on vähentää kehitysmaiden korruptiota kannustamalla kaivosyhtiöitä julkistamaan valtiolle tilittämänsä maksut. Eitiin on liittynyt 35 maata, joista 14 on sertifioitu. Suomi rahoittaa Eitiä Maailmanpankin kautta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia